Tłuszcz zawarty w pistacjach nie jest w całości przyswajany przez ludzki organizm, przez co kaloryczność tych orzechów jest w rzeczywistości mniejsza, niż dotychczas sądzono - potwierdziło badanie Agricultural Research Service (ARS), przeprowadzone dla Departamentu Rolnictwa USA (USDA), zaprezentowane na konferencji Experimental Biology w Waszyngtonie.

Badanie przeprowadzone z udziaÅ‚em 16 osób, których dieta bogata byÅ‚a w orzechy, potwierdziÅ‚o, że wartość energii absorbowanej z pożywienia byÅ‚a o 5.9% mniejsza, niż to wynikaÅ‚o z poprzednich kalkulacji. Tym samym pistacje uznano za jedne z najmniej kalorycznych posiÅ‚ków – 30-gramowa porcja tych orzechów dostarcza tylko ok. 160 kalorii.

Wyniki naszych badaÅ„ potwierdzajÄ…, że tÅ‚uszcz tych orzechów jest maÅ‚o przyswajany przez przewód żoÅ‚Ä…dkowo-jelitowy, co skutkuje obniżeniem wartoÅ›ci energetycznej posiÅ‚ku – mówi dr David J. Baer z Beltsville Human Nutrition Research Center. WÅ‚Ä…czenie pistacji do typowej diety badanych, pozwoliÅ‚o także naukowcom ARS potwierdzić korzystny wpÅ‚yw pistacji na ochronÄ™ serca przed schorzeniami (wystarczyÅ‚a porcja ok. 40 – 85 gramów pistacji dziennie).

Pistacje wspierają utrzymanie prawidłowej wagi ciała

Pozytywny wpływ pistacji na utrzymanie prawidłowej masy ciała potwierdzają również inne badania uczonych z Uniwersytetu Kalifornia. Trwające 12 tygodni prace badawcze z udziałem 16 osób ze stwierdzoną otyłością i nadwagą, wykazały, że osoby będące na diecie bogatej w te orzechy (porcja 75 sztuk, dostarczająca 240 kalorii), znacznie lepiej radziły sobie z osiąganiem prawidłowego wskaźnika BMI (body mass index), niż osoby, które w tym czasie spożywały inne słone przekąski (np. precle).

Pistacje, zwane również „smukÅ‚ymi orzechami”, uważane sÄ… za zdrowÄ… przekÄ…skÄ™ również dlatego, że ich spożywanie wymaga wydobywania orzechów z twardych Å‚upin. To, z kolei, spowalnia konsumpcjÄ™ i sprawia, że bardziej zwracamy uwagÄ™ na to, co jemy. Nasze badania potwierdziÅ‚y, że osoby, które spożywajÄ… orzechy zamkniÄ™te w Å‚upinach, przyjmujÄ… Å›rednio o 41% mniej kalorii, niż osoby wybierajÄ…ce obrane orzechy.  OdkryliÅ›my również, że pozostawianie przez badanych Å‚upin pistacji w widocznym miejscu, ograniczyÅ‚o konsumpcjÄ™ o 22%, w porównaniu z badanymi, którzy pozbywali siÄ™ Å‚upin. – stwierdziÅ‚ dr James Painter, dyrektor School of Family and Consumer Sciences na Uniwersytecie Eastern Illinois.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku