Nareszcie sÄ…! Soczyste, pachnÄ…ce i kipiÄ…ce od witamin jabÅ‚ka – smaczne owoce, które uwielbiajÄ… zarówno doroÅ›li, jak i dzieci. Możemy je jeść na surowo, dodawać do różnych potraw lub zrobić z nich konfitury. Jednak tym, od czego naprawdÄ™ rozpoczyna siÄ™ sezon na jabÅ‚ka, jest pyszna szarlotka z Å›wieżymi owocami i kruszonkÄ….

Takiego przysmaku nie odmówi sobie żaden rasowy „jabÅ‚kożerca”.
Na świecie znanych jest ponad 10 tys. odmian jabłek, różniących się od siebie wielkością, kształtem, kolorem i smakiem. Twarde, soczyste i słodkie odmiany, takie jak lobo, delikates, spartan, jonagold, koksa pomarańczowa, ligol, rubin, gala, golden delicious, idared czy mekintosz jadamy głównie na surowo. Natomiast do pieczenia, gotowania i na przetwory najlepiej nadają się odmiany kwaśniejsze i takie, które szybko się rozgotowują, np. antonówka, reneta.


Szarlotka
Ciasto:
1,5 szklanki mÄ…ki, 0,5 margaryny Palma z Murzynkiem, 1 szklanka cukru, 2 jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 szklanki mleka, 6 sztuk dużych jabłek pokrojonych na drobne plastry, 1 łyżeczka cynamonu, 3 łyżki cukru.

Sposób przyrządzenia:

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Do blaszki wyłożyć 2/3 ciasta, następnie jabłka, posypać cukrem i cynamonem, nałożyć pozostałe ciasto. Piec ok. 1 godziny w temp. 180 st. C
Smacznego!


Smaczne jak samo zdrowie

Niezależnie od tego, czy zamierzamy schrupać surowe jabłko, czy też raczej uczynić z niego składnik ciasta, powinniśmy zdecydowanie postawić na owoce krajowe. Polska ma znakomity klimat i gleby sprzyjające uprawie jabłek, które dzięki temu mają niepowtarzalny smak. Polskie jabłka zwykle nie są przesadnie duże, lecz dzięki temu ich smak i zapach jest skoncentrowany i bardzo intensywny. Powinniśmy z tego korzystać, gdyż właśnie teraz są one najświeższe i najzdrowsze.

Jabłeczna tradycja kulinarna
W polskiej kuchni jabłka są składnikiem wielu potraw. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięs, surówek i bigosów, doskonale pasują również do dań na słodko, takich jak ryż zapiekany z jabłkami albo racuchy. Królową dań opartych na jabłkach zdecydowanie jednak jest szarlotka.
- Praktycznie w każdym domu funkcjonuje tradycyjny przepis na ciasto z jabÅ‚kami, przekazywany z pokolenia na pokolenie. Czasem ciasto jest pokryte chrupiÄ…cÄ… kruszonkÄ…, czasem jej tajemnym skÅ‚adnikiem sÄ… rodzynki lub skórka pomaraÅ„czowa. Wiadomo, każda gospodyni ma swoje tajemnice… - mówi MaÅ‚gorzata Sienkiewicz, dyplomowany technolog żywnoÅ›ci, specjalista z ZakÅ‚adów TÅ‚uszczowych „Bielmar”.

Warto czasem poeksperymentować, jednak domownikom zawsze najlepiej smakujÄ… sprawdzone wypieki. Dlatego z portalu WypiekiUdane.pl wybraliÅ›my absolutnÄ… klasykÄ™, czyli przepis na… szarlotkÄ™.




Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma bigos
Ile kalorii ma szarlotka
Przepis na kompot z pigwy na zimÄ™
Ile kalorii ma Szarlotka na kruchym cieście

Wersja do druku