Coraz więcej osób kieruje się zasadami zdrowego odżywiania. W myśl dewizy "jesteś tym co jesz", chcą być świadomi składników i wartości odżywczych poszczególnych produktów. Popularnym i często polecanym dla dobrego działania organizmu elementem diety jest błonnik.

O tym, jak ważne zadania speÅ‚nia w naszym organizmie i jak wzbogacić codzienne posiÅ‚ki o dodatkowe wartoÅ›ci odżywcze rozmawiamy ze specjalistÄ… dietetykiem współpracujÄ…cym z firmÄ… Good Food – MaÅ‚gorzatÄ… ZdrojewskÄ….

Dla większości osób, które interesują się zdrowym odżywianiem, błonnik wciąż pozostaje zagadką. Jak najprościej wytłumaczyć, czym właściwie jest?

‒ BÅ‚onnik pokarmowy to zespół substancji (roÅ›linnych wielocukrów oraz lignin), które sÄ… oporne na dziaÅ‚anie enzymów trawiennych przewodu pokarmowego. Substancje te pochodzÄ… ze Å›cian komórkowych roÅ›lin. BÅ‚onnik potocznie nazywany jest także włóknem pokarmowym.

Jakie, w takim razie są jego najważniejsze składniki?

‒ SÄ… to elementy roÅ›linne nie trawione oraz nie wchÅ‚aniane w przewodzie pokarmowym czÅ‚owieka. WÅ›ród nich należy wymienić: celulozÄ™, ligniny, hemiceleuzy oraz pektyny. Wszystkie te substancje sÄ… ważne i pomagajÄ… w zdrowej pracy naszego organizmu.

Najbardziej znaną właściwością błonnika jest jego zbawienny wpływ na układ pokarmowy. Co dokładnie dobrego robi on dla naszego zdrowia?

‒ Po pierwsze normalizuje pracÄ™ jelit, pomaga przy problemach trawiennych i zaparciach. UÅ‚atwia regularne wypróżnianie. Wiąże także kwasy żółciowe w jelitach i obniża tym samym poziom cholesterolu. BÅ‚onnik pomaga zapobiegać miażdżycy. Dieta osób z problemami cukrzycowymi powinna być bogata we włókno pokarmowe, ponieważ opóźnia ono wchÅ‚anianie glukozy.

Wciąż jednak nie wymieniliśmy najważniejszego działania błonnika dla wszystkich tych, którzy chcą zachować szczupłą sylwetkę.

‒ To prawda. SkÅ‚adnik ten staÅ‚ siÄ™ ostatnio bardzo popularny dziÄ™ki swoim wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciom wspomagajÄ…cym odchudzanie. Z jednej strony doskonale przyspiesza przemianÄ™ materii i zwiÄ™ksza pracÄ™ jelit. Z drugiej zwiÄ™kszajÄ…c objÄ™tość pokarmu, hamuje uczucie gÅ‚odu. Warto wspomnieć, że wspomaga oczyszczanie ciaÅ‚a z toksyn i metali ciężkich. WÅ‚aÅ›nie dlatego warto myÅ›leć caÅ‚y czas o tym co jemy, zadbać o to oby nasza dieta byÅ‚a bogata we włókno pokarmowe nie tylko w momencie, gdy chcemy pozbyć siÄ™ zbÄ™dnych kilogramów.

Zdrowe odżywianie kojarzy się najczęściej z dużą dawką spożywanych warzyw i owoców. Czy aby uzupełnić naszą dietę w tzw. włókno pokarmowe powinniśmy kierować się tą samą zasadą?

‒ Tak, do dÅ‚ugiej i bogatej listy skÅ‚adników zawartych w warzywach i owocach zalicza siÄ™ bÅ‚onnik. Najlepiej jeÅ›li jemy je w surowej postaci i ze skórkÄ…, ponieważ tam znajdziemy go najwiÄ™cej. Równie bogatym głównym źródÅ‚em bÅ‚onnika sÄ… produkty zbożowe, takie jak: ciemne pieczywo, kasze, brÄ…zowy ryż czy muesli. Obecnie w sklepach można znaleźć również wiele artykułów wzbogaconych w bÅ‚onnik, dziÄ™ki czemu nie trzeba stosować dodatkowych suplementów diety.

BÅ‚onnik znajdziesz w:
1.    Produktach zbożowych
2.    Kaszach jÄ™czmiennych, gryczanych i nieÅ‚uskanym ryżu
3.    PÅ‚atkach owsianych, kukurydzianych, w Muesli i otrÄ™bach
4.    RoÅ›linach strÄ…czkowych



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku