Lato to okres, w którym zapewnienie odpowiednich warunków przechowywania produktów spożywczych jest szczególnie istotne. Naturalne i zdrowe produkty Piątnicy są szczególnie podatne na temperaturę otoczenia, ponieważ nie zawierają konserwantów.
 Z tego wzglÄ™du firma zaleca przechowywanie kefirów i serków wiejskich w okreÅ›lonych warunkach chÅ‚odniczych (od +1 ºC do +6 ºC).

Brak konserwantów w produktach PiÄ…tnicy sprawia, że sÄ… one szczególnie narażone na dziaÅ‚anie wysokiej temperatury. Może ona doprowadzić do fermentacji owoców w Kefirach deserowych z konfiturÄ… Å›liwkowÄ…, truskawkowo-jabÅ‚kowÄ… lub wiÅ›niowo-jabÅ‚kowÄ… PiÄ…tnicy. Zawartość żywych kultur bakterii  w Kefirach z konfiturÄ…, Kefirach 0%, 2% oraz Kefirze 0% Fit skutkuje uniesieniem wieczka, o czym producent informuje na opakowaniu. Jest to w peÅ‚ni naturalny, nieumniejszajÄ…cy wartoÅ›ci produktów objaw, charakterystyczny dla naturalnych produktów pozbawionych jakichkolwiek konserwantów.

KupujÄ…c nabiaÅ‚, powinniÅ›my zawsze sprawdzać termin przydatnoÅ›ci produktu, a także zapoznać siÄ™ z umieszczonÄ… na opakowaniu informacjÄ… na temat zalecanej temperatury przechowywania. Niezależnie od wielkoÅ›ci sklepu, produkty mleczne powinny być eksponowane w lodówkach z odpowiednio ustawionÄ… temperaturÄ… lub klimatyzowanych regaÅ‚ach chÅ‚odniczych – nigdy poza miejscem chÅ‚odzenia.

Nawyk zwracania uwagi na temperaturę przechowywania nabiału w sklepie pozwoli nam uniknąć przykrych niespodzianek. Nie należy także zapominać o odpowiednim zabezpieczeniu przetworów mlecznych w drodze do domu. Czas, w którym wrażliwe na temperaturę produkty przebywają poza lodówką powinien być jak najkrótszy, dlatego podczas ich zakupu i transportu warto korzystać z termotoreb oraz pamiętać, by nabiału nie pozostawiać w nagrzanym wnętrzu samochodu.

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

kefir robico kcal
buty do biegania

Wersja do druku