Przepis na pyszną zupę z dyni oraz cranberries czyli żurawiny amerykańskiej

Składniki do przygotowania czterech osób:
400 g miąższu dyni odmiany hokkaido
1 ziemniak, mÄ…czysty po ugotowaniu
1 cebula
kawałek świeżego imbiru wielkości orzecha włoskiego
750 ml bulionu warzywnego (z proszku)
 pÄ™czek dymki
200 ml tłustej śmietany
100 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
sól, pieprz
sok z 2 pomarańczy

 Przygotowanie:

 DyniÄ™ pokroić w kostkÄ™. Ziemniak obrać, umyć, pokroić na kawaÅ‚ki. CebulÄ™ i imbir obrać, pokroić w kostkÄ™.
 Olej rozgrzać w dużym garnku. Krótko przesmażyć cebulÄ™, imbir, dyniÄ™ i ziemniak. Wlać bulion i gotować pod przykryciem na maÅ‚ym ogniu przez 30 minut.
 DymkÄ™ oczyÅ›cić, opÅ‚ukać i cienko pokroić. DyniÄ™ w zupie zmiksować na puree. Dodać Å›mietanÄ™ i cranberries, zupÄ™ zagotować raz. Doprawić solÄ… i pieprzem. Do zupy dodać dymkÄ™ i sok z pomaraÅ„czy, trzymać na ogniu przez 5 minut, nie zagotowujÄ…c. ZupÄ™ ponownie doprawić do smaku.

Czas przygotowania:
 ok. 50 minut

Wartości odżywcze na 1 porcję
Wartość energetyczna: 313 kcal / 1309 kJ
Białko: 3,9 g
TÅ‚uszcz: 21,1 g
Węglowodany: 25 g

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku