Coraz więcej ludzi choruje na celiakię - chorobę, polegającą na nietolerancji przez organizm glutenu. Naukowcy twierdzą, że schorzenie dotyka ok. 1 % populacji. Mimo częstego występowania choroby, niewiele osób wie o jej istnieniu, a tym bardziej o metodzie leczenia.

Choroba objawia siÄ™ nietolerancjÄ… przez organizm glutenu – biaÅ‚ka roÅ›linnego znajdujÄ…cego siÄ™ w zbożach, m.in. pszenicy, żyta, jÄ™czmienia, owsa. Gluten jest zatem skÅ‚adnikiem wielu podstawowych elementów diety, m.in. mÄ…ki pszennej i żytniej, makaronu, pieczywa, kawy zbożowej, kaszy manny czy jÄ™czmiennej. - Celiakia może ujawnić siÄ™ wÅ‚aÅ›ciwie w każdym wieku. Zdarza siÄ™, że pojawia siÄ™ już u maÅ‚ych dzieci po wprowadzeniu produktów z glutenem do diety, ale także w okresie dojrzewania oraz u osób dorosÅ‚ych. Statystycznie najczęściej chorobÄ™ wykrywa siÄ™ wÅ›ród osób pomiÄ™dzy 30 a 50 rokiem życia. Na celiakiÄ™ częściej chorujÄ… kobiety – mówi Grażyna KoniÅ„ska z Polskiego Stowarzyszenia Osób z CeliakiÄ… i na Diecie Bezglutenowej.

Dieta, dieta i jeszcze raz dieta
- JedynÄ… metodÄ… leczenia celiakii jest stosowanie przez caÅ‚e życie Å›cisÅ‚ej diety bezglutenowej – dodaje Grażyna KoniÅ„ska. Chorzy nie mogÄ… wiÄ™c spożywać wiÄ™kszoÅ›ci produktów zbożowych – pieczywa, ciast ani tradycyjnych produktów mÄ…cznych takich jak pierogi czy naleÅ›niki.  Wszystkie te dania można oczywiÅ›cie wykonać samodzielnie zastÄ™pujÄ…c newralgiczne skÅ‚adniki bezglutenowymi odpowiednikami.  Choroba ta  wymaga dużej ostrożnoÅ›ci w diecie, ponieważ bardzo czÄ™sto nie jesteÅ›my Å›wiadomi obecnoÅ›ci glutenu w wielu produktach. Gluten można spotkać w wÄ™dlinach paczkowanych, przetworach rybnych, jogurtach, czekoladzie, lodach, ketchupach, przyprawach, napojach – produktach na pierwszy rzut oka bezglutenowych.  Przed zakupem danego produktu chorzy powinni zatem dokÅ‚adnie zapoznać siÄ™ z jego skÅ‚adem opisanym na opakowaniu.
Celiakia jest chorobÄ… coraz częściej dostrzeganÄ… przez producentów żywnoÅ›ci. DziÄ™ki temu na rynku obecnych jest wiele specjalnych produktów dedykowanych dla osób nietolerujÄ…cych glutenu. Produkty takie  oznaczone sÄ… znaczkiem przekreÅ›lonego kÅ‚osa. Chorzy na celiakiÄ™ majÄ… również możliwość zapoznania siÄ™ z nowoÅ›ciami rynkowymi np. podczas  targów żywnoÅ›ci bezglutenowej. W kalendarzu osób chorych na celiakiÄ™ ważnym dniem z pewnoÅ›ciÄ… jest MiÄ™dzynarodowy DzieÅ„ Celiakii.

Tęsknota za chlebem

Aby uniknąć kontaktu z produktami zawierajÄ…cymi gluten, wielu chorych we wÅ‚asnym zakresie przygotowuje potrawy.  
- CzÄ™stym problemem osób na diecie bezglutenowej jest tÄ™sknota za prawdziwym, pachnÄ…cym chlebem. Tym bezglutenowym, sprzedawanym w woreczkach niestety daleko jest do Å›wieżego z piekarni. Sposobem na zapewnienie sobie pysznego pieczywa jest jego samodzielny wypiek. Poza zastÄ…pieniem mÄ…ki pszennej czy żytniej mÄ…kÄ… bezglutenowÄ… przepis nie różni siÄ™ znaczÄ…co od tradycyjnego. Osoby, które majÄ… trudnoÅ›ci z samodzielnym wyrobieniem ciasta, chÄ™tnie korzystajÄ… z urzÄ…dzeÅ„ kuchennych, które posiadajÄ… funkcjÄ™ mieszania i wyrabiania ciasta – tÅ‚umaczy Marlena WÅ‚odarczyk, Dyrektor Regionu Centralnego, Vorwerk Polska Thermomix. – WÅ›ród użytkowników naszego urzÄ…dzenia jest wiele osób bÄ™dÄ…cych na diecie bezglutenowej. NauczyÅ‚y siÄ™ one wytwarzać dietetyczne potrawy, które z powodzeniem zastÄ™pujÄ… tradycyjne  dania. Chorzy chÄ™tnie przygotowujÄ… pierogi, pizze, buÅ‚eczki, naleÅ›niki, ciasta  - dodaje Marlena WÅ‚odarczyk.
Bezglutenowcy poÅ›wiÄ™cajÄ… swojemu odżywianiu wiele czasu i uwagi. DziÄ™ki temu ich dieta może być  zróżnicowana i smaczna tak samo, jak dieta zdrowej osoby. Celiakia nie oznacza pożegnania z ulubionymi potrawami. Chorzy, którzy poznajÄ… tajniki diety bezglutenowej i uÅ‚atwieÅ„, jakie dajÄ… nowoczesne rozwiÄ…zania żywieniowe i technologiczne, z pewnoÅ›ciÄ… bÄ™dÄ… cieszyć siÄ™ smakiem tradycyjnych, acz bezglutenowych przysmaków.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Pierogi ruskie kalorie 10 szt

Wersja do druku