81% Polek uznaje, że spożywanie tÅ‚ustych ryb morskich pomaga obniżyć poziom cholesterolu. I sÅ‚usznie – sÄ… one bogatym źródÅ‚em kwasów tÅ‚uszczowych omega-3, który pozytywnie wpÅ‚ywa na zdrowie serca. Okres wakacji to czas, który bardzo czÄ™sto spÄ™dzamy w nadmorskich kurortach. W takich miejscach dostÄ™p do Å›wieżych ryb jest stosunkowo Å‚atwy. BÄ™dÄ…c na urlopie na wybrzeżu, warto skorzystać z okazji, aby wprowadzić do codziennej diety ryby.Dlaczego dietetycy zalecajÄ… spożywanie tÅ‚ustych ryb morskich a nie ryb chudych?Ryby, zwÅ‚aszcza tÅ‚uste ryby morskie, obfitujÄ… w korzystne dla zdrowia NiezbÄ™dne Nienasycone Kwasy TÅ‚uszczowe (NNKT) z rodziny omega-3. Oprócz tÅ‚uszczu rybiego, źródÅ‚ami kwasów omega-3 sÄ… m.in.: wysokiej jakoÅ›ci miÄ™kkie margaryny, takie jak: Flora, Flora Light (do których produkcji używany jest bogaty w omega-3 olej lniany), olej rzepakowy, ziarna soi oraz orzechy.Kwasy omega-3 majÄ… dziaÅ‚anie profilaktyczne w schorzeniach ukÅ‚adu krążenia – zapobiegajÄ… chorobie niedokrwiennej serca, blokujÄ… rozwój miażdżycy, majÄ… dziaÅ‚anie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne, obniżajÄ… poziom trójglicerydów (tÅ‚uszczów prostych) w organizmie, redukujÄ… ciÅ›nienie tÄ™tnicze i przeciwdziaÅ‚ajÄ… arytmii serca. Kwasy omega-3 muszÄ… być dostarczane z pożywieniem, gdyż organizm czÅ‚owieka nie potrafi ich syntetyzować. MiÄ™so ryb – samo zdrowieMiÄ™so ryb jest przede wszystkim źródÅ‚em peÅ‚nowartoÅ›ciowego biaÅ‚ka, które jest Å‚atwo strawne i przyswajalne. Zawiera również liczne sole mineralne: fosfor, cynk, selen, jod, potas, wapÅ„ i magnez. Chude gatunki ryb sÄ… źródÅ‚em witamin z grupy B, tÅ‚uste - zawierajÄ… witaminy A i D. Ryby tÅ‚uste to m.in.: makrela, sardynka, Å‚osoÅ›, tuÅ„czyk, Å›ledź, wÄ™gorz, halibut.Jak przyrzÄ…dzać ryby?OczywiÅ›cie nie smażyć, tylko gotować, piec lub dusić. Najlepiej jest podawać ryby z ryżem i warzywami. Stosowanie diety Å›ródziemnomorskiej, obfitujÄ…cej w warzywa, owoce, Å›wieże soki, owoce morza i ryby wÅ‚aÅ›nie, jest szczególnie polecane przez dietetyków. ZwÅ‚aszcza w okresie letnim, kiedy wszystkie produkty żywnoÅ›ciowe sÄ… Å›wieże i Å‚atwo dostÄ™pne, warto pomyÅ›leć o zmianie diety na lekkostrawnÄ… i odpowiednio zbilansowanÄ….Polka wie, co jeCieszy fakt, że zdecydowana wiÄ™kszość kobiet docenia walory odżywcze ryb morskich. 81% Polek wskazuje ryby morskie jako majÄ…ce zwiÄ…zek z obniżaniem poziomu cholesterolu we krwi, 76% - warzywa, 61% - oleje roÅ›linne. WÅ›ród produktów żywnoÅ›ciowych majÄ…cych znaczÄ…cy wpÅ‚yw na poziom cholesterolu we krwi, zdecydowana wiÄ™kszość ankietowanych kobiet sÅ‚usznie wymieniaÅ‚a: ryby morskie, warzywa oraz tÅ‚uszcze pochodzenia roÅ›linnego – mówi mgr Jadwiga PrzybyÅ‚owska, specjalista ds. żywienia i komunikacji prozdrowotnej, ekspert Instytutu Flory. Nie sposób przecenić walorów zwÅ‚aszcza nienasyconych kwasów tÅ‚uszczowych z rodziny omega-3, których dostarczajÄ… nam tÅ‚uste ryby morskie oraz oleje roÅ›linne. Spożywanie przynajmniej jednego posiÅ‚ku rybnego tygodniowo oraz używanie miÄ™kkich margaryn wysokiej jakoÅ›ci wzbogaconych o kwasy omega-3 do smarowania pieczywa w znaczÄ…cy sposób wpÅ‚ywa na zmniejszenie ryzyka nagÅ‚ej Å›mierci sercowej.Pomoc w sercowej sprawieWeryfikacjÄ™ stosowanej diety, iloÅ›ci aktywnoÅ›ci fizycznej, okreÅ›lenie wieku serca, a także wskazówki i sposoby na poprawÄ™ stanu zdrowia umożliwia strona internetowa: www.pokochajswojeserce.pl. Interaktywny test, znajdujÄ…cy siÄ™ na stronie pozwala na okreÅ›lenie wieku serca. Ponadto za jej poÅ›rednictwem każdy może doÅ‚Ä…czyć do „Klubu Zdrowego Serca”, gdzie znajdujÄ… siÄ™ wskazówki na temat prawidÅ‚owego odżywiania, sposobów poprawy samopoczucia i kondycji fizycznej. DziÄ™ki nowoczesnej konstrukcji strony, każdy zarejestrowany użytkownik może otrzymać codzienne rady bezpoÅ›rednio na swój pulpit. Dodatkowo za poÅ›rednictwem witryny można zaprenumerować newsletter – najÅ›wieższe informacje i ciekawostki bÄ™dÄ… wówczas dostarczane regularnie za pomocÄ… poczty internetowej. Organizatorem kampanii „Sekrety kobiecych serc” jest firma Unilever Polska S.A., producent gamy produktów do smarowania pieczywa marki Flora. Flora o dziaÅ‚aniu profilaktycznym to margaryna nowej generacji o obniżonej zawartoÅ›ci tÅ‚uszczu (60%). Nie zawiera utwardzanych olejów roÅ›linnych, dziÄ™ki czemu jest praktycznie wolna od niezdrowych kwasów tÅ‚uszczowych typu trans. Produkowana jest na bazie oleju sÅ‚onecznikowego (źródÅ‚o wielonienasyconych kwasów tÅ‚uszczowych omega-6 i witaminy E) oraz oleju lnianego (źródÅ‚o kwasów omega-3). Zawiera witaminy A, D3 i E oraz, zgodnie z najnowszym stanem wiedzy żywieniowo-medycznej, zostaÅ‚a wzbogacone w witaminy B6, B12 i kwas foliowy, dziÄ™ki czemu lepiej chroni naczynia krwionoÅ›ne. Flora pro.activ zawiera sterole roÅ›linne – naturalne skÅ‚adniki olejów roÅ›linnych, które redukujÄ… poziom „zÅ‚ego” cholesterolu (frakcji LDL) we krwi.Produkty marki Flora uzyskaÅ‚y rekomendacjÄ™ Polskiego Towarzystwa BadaÅ„ nad MiażdżycÄ….WiÄ™cej informacji www.pokochajswojeserce.pl

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma sałatka śledziowa z majonezem

Wersja do druku