WÄ™gierska PaÅ„stwowa Komisja Wyborcza zgodziÅ‚a siÄ™ o przeprowadzenie referendum dotyczÄ…cego wprowadzenia sjesty. W wyniku globalnego ocieplenia temperatury panujÄ…ce na WÄ™grzech sÄ… porównywalne do tych z Hiszpanii, czy poÅ‚udniowych WÅ‚oszech. Sytuacja niewiele różni siÄ™ u nas, jednak nasz rzÄ…d w najbliższym czasie raczej nie zajmie siÄ™ kwestiÄ… sjesty. Jak radzić sobie z tropikalnymi upaÅ‚ami? Jeść to, co chÅ‚odne i lekkie. Proponujemy cytrynowy sorbet.SkÅ‚adniki:8 Å›rednich i 3 duże cytryny 40 dag cukru Wykonanie:Zanim zabierzesz siÄ™ do przygotowania potrawy dokÅ‚adnie umyj cytryny. Nigdy nie wiesz w czyich byÅ‚y rÄ™kach. Później sparz je i osusz. Z oÅ›miu Å›rednich cytryn odkrój wierzchoÅ‚ki, a z drugiej strony zetnij czubki, aby możliwe byÅ‚o ustawienie cytryny w pionie. Delikatnie zabierz siÄ™ do wyjÄ™cia miąższu Å‚yżeczkÄ…. Musisz uważać, aby nie przebić dna. Miąższ włóż do sitka i Å‚yżeczkÄ… wyciÅ›nij z niego sok. Ugotuj syrop i ostudź go. Użyj do tego 2 szklanek wody i cukru. Otrzyj skórkÄ™ z 3 dużych cytryn i wyciÅ›nij z sok. Zmieszaj go z poprzednio wyciÅ›niÄ™tym sokiem. Sok, skórkÄ™ i syrop wymieszaj przy użyciu blendera, lub miksera i włóż do zamrażarki. Zanim sorbet caÅ‚kowicie zamarznie kilkukrotnie zmiksuj go na najwyższych obrotach - powinna powstać ziarnista, lodowa masa. Wydrążone cytryny wypeÅ‚nij sorbetem, przykryj odkrojonymi wierzchoÅ‚kami i włóż na 15 minut do zamrażarki. Do wykonania sorbetu Agito.pl poleca:• Braun MR 4050 RHC – 145zÅ‚• Philips HR 2061 – 233zÅ‚• AEG-Electrolux KM 880 – 324zÅ‚

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku