Lato to doskonały okres do próbowania nowych smaków, a także stosowania własnych kulinarnych pomysłów. Na organizowanych przez nas grillach i przyjęciach warto zaskoczyć znajomych oryginalnymi daniami i kolorowymi drinkami o nietuzinkowych smakach. Czy jednak wiemy w jaki sposób prawidłowo podawać koktajle?

Oto kilka rad jak poprawnie serwować drinki.
Panom zwyczajowo proponujemy tzw. short drinki. Podaje siÄ™ je w kieliszkach koktajlowych,  a objÄ™tość alkoholu nie powinna przekroczyć 100 ml. Tego typu koktajle sÄ… zazwyczaj zdecydowanie mocniejsze od long drinków, ponieważ sporzÄ…dzamy je bez dodatkowych rozcieÅ„czaczy. Short drinki pije siÄ™ zawsze z kieliszka lub szklanki, bez sÅ‚omki.

Panie preferujÄ…  koktajle, w których obecność alkoholu nie jest mocno  wyczuwalna. Long drinki zawierajÄ… stosunkowo niewielkÄ… ilość alkoholu od 200 do 250 ml. Podawane sÄ… w wysokich szklankach obowiÄ…zkowo z plastikowÄ… sÅ‚omkÄ…. Long drink to napój przede wszystkim orzeźwiajÄ…cy, z dużą iloÅ›ciÄ… różnych soków  owocowych lub napojów, tj., cola, woda sodowa czy tonik. Long drinki sÄ… zazwyczaj garnirowane (ozdabiane) kawaÅ‚kami Å›wieżych owoców, wisienkami koktajlowymi, kolorowymi parasolkami, wszystko zależy od wyobraźni barmana.

Musimy pamiÄ™tać, także, że koktajle należy zawsze przygotowywać bezpoÅ›rednio przed spożyciem, najlepiej na oczach goÅ›ci. MuszÄ… być odpowiednio zimne i spienione – tylko
w ten sposób spełnią swoje zadanie.

A więc do dzieła!

ŻYTNIA POUR
Składniki :
•    40 ml wódki np. Extra Å»ytnia,
•    25 ml Å›wieżo wyciÅ›niÄ™tego soku z cytryny,
•    10 ml syropu cukrowego,
•    1 limonka,
•    Ä‡wiartka pomaraÅ„czy,
•    kostki lodu
Przygotowanie
Wódkę, sok z cytryny, syrop cukrowy i lód umieścić w shakerze i dokładnie wymieszać. Następnie przelać do szklanki. Do napoju włożyć pokrojoną Limonie oraz ćwiartki pomarańczy. Przyozdobić wisienką koktajlową , pokrojoną pomarańczą lub kolorowymi parasolkami.

RŻYSKO
Składniki :
•    40 ml wódki np. Extra Å»ytnia,
•    25 ml Å›wieżo wyciÅ›niÄ™tego soku z cytryny,
•    10 ml syropu cukrowego,
•    1 limonka,
•    Ä‡wiartka pomaraÅ„czy,
•    kostki lodu
Przygotowanie
Mocno schłodzoną lub nawet zmrożona wódką zalać kostki lodu. Dodać syropu cukrowego. Udekorować spiralką z cienko pokrojonej skórki cytryny.

Uwaga! Składniki koktajlu zawsze nalewamy bezpośrednio na lód, nie odwrotnie.




Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku