Jak mawiała Alice May Brock, każda kuchnia ma swój charakter - włoska nie obędzie się bez pomidorów i oregano, rosyjska - kwaśnej śmietany, grecka - cytryny i cynamonu, chińska - sosu sojowego. Natomiast to, co czyni kuchnię francuską jedyną w swoim rodzaju to estragon i oczywiście wino. Czy tradycja ta zakorzeni się również w Polsce?

W Polsce wino traktowane jest raczej jako trunek pijany na spotkaniach towarzyskich lub w wieczornych porach w zaciszu własnego domu. Nie bez powodu jednak dla Francuzów wino stanowi element niezbędny w podkreśleniu smaku potraw podawanych nie tylko na kolację, ale i obiad.

DobierajÄ…c wino do serwowanej potrawy należy zwrócić uwagÄ™ przede wszystkim na informacje zawarte na etykiecie – ważna jest nie tylko odmiana i kolor, ale także kraj pochodzenia, grona z których zostaÅ‚o wyprodukowane oraz zawartość cukru resztkowego, od którego zależy sÅ‚odkość wybranego trunku. Dlatego dziÅ› mówimy o tym, jak dobierać wino do poszczególnych potraw.

Rozpoczynamy sezon grillowy

Na pewno niejeden z was rozpoczął już sezon grillowy. Do smakołyków pieczonych na ruszcie dobrać można nie tylko standardowe już dodatki, jak pieczywo czosnkowe czy sałatki, ale także wino, szczególnie morawskie pochodzące z południowo-wschodniego krańcu Czech, które podkreśli smak grillowanych potraw.
Jeśli chodzi o tradycyjne kiełbasy, to większość z was wybierze zapewne złociste piwo, jednak jeśli idzie o inne potrawy - wino może okazać się znacznie lepszym wyborem. Na jakie zatem się zdecydować?

Do grillowanych ryb, steków czy innych miÄ™s idealne nadadzÄ… siÄ™ wina z poÅ‚udniowych Moraw - czerwone z charakterystycznym korzennym aromatem i lekko wyczuwalnÄ… nutÄ… dojrzaÅ‚ych jeżyn, jagód i powideÅ‚. Idealnie zasmakuje też wino, w którego bukiecie zapachowym odnajdziemy aromaty przypraw i dżemów – to dokonaÅ‚a opcja dla szukajÄ…cych wyrazistych, wytrawnych smaków. DecydujÄ…c siÄ™ na ciemne, mocno przyprawione miÄ™sa z grilla warto wypróbować czerwone wino musujÄ…ce – najlepiej takie, które jest produkowane francuskÄ… metodÄ… charmat z czerwonych odmian Blaufränkisch i Saint Laurent. Grona te znajdziemy na sÅ‚onecznych terenach Velké Pavlovice w poÅ‚udniowych Morawach.

Grillowana pierÅ› z kurczaka i owoce morza zasmakujÄ… z winem biaÅ‚ym – można wybrać nawet takie, w którego bukiecie zapachowym wyczujemy owoce tropikalne i orzechy. Wina z poÅ‚udniowych Moraw to także aromatyczne nektary z nutÄ… sÅ‚owiaÅ„skiej lipy w rozkwicie – szczególnie te, przy których produkcji wykorzystuje siÄ™ grona Riesling pochodzÄ…ce z okolic czeskiej miejscowoÅ›ci Bzenec.

Tajemnice etykiety
Jeśli wybierając w sklepie wino, nie możemy liczyć na pomoc kompetentnego sprzedawcy, musimy poradzić sobie sami. Rozszyfrowanie informacji na etykietach może się wydawać zadaniem trudnym i karkołomnym, jednak z pomocą przydatnych wskazówek na pewno się uda. Etykieta powinna zawierać przede wszystkim informacje, takie jak: kto, kiedy, gdzie i w jaki sposób wyprodukował dane wino.

Producent stara siÄ™, aby utrzymać standard win, które wytwarza. Dlatego bardzo ważna jest nazwa winnicy – warto jÄ… zanotować lub zapamiÄ™tać, aby później nie mieć problemu z odnalezieniem win, które nam najbardziej smakujÄ….
Kolejną istotną informacją jest rocznik. Wbrew powszechnym opiniom, większość win najlepiej konsumować w przeciągu 3-4 lat od daty produkcji, więc nieprawdą jest, że im starsze wino, tym lepsze.

Dość oczywistą kwestią jest zawartość alkoholu. Jeżeli etykieta wskazuje, że wino jest 13. procentowe, to oznacza, że na 100 centymetrów sześciennych trunku przypada 13 centymetrów sześciennych alkoholu. Objętość wskazuje ile dokładnie wina znajduje się w butelce. Najpopularniejsze pojemności to 750 ml (0,75 l).
Większość win posiada na etykiecie informację na temat szczepu winorośli, z którego zostały wyprodukowane. Co ciekawe, regulacje prawne określają minimalną zawartość wybranych gron.
Ostatnią rzeczą, o której warto wiedzieć jest zawartość cukru osadowego. Podczas procesu fermentacji naturalny cukier z winogron zamienia się w alkohol. Trunki wytrawne posiadają znikome ilości cukru resztkowego - natomiast im większa zawartość, tym wino będzie słodsze.

Skarby z południowych Moraw
Poszczególne regiony winiarskie charakteryzują się specyficznymi rodzajami win, np. chilijskie są mocno skoncentrowane, treściwe i bogate w garbniki, francuskie wytrawne charakteryzują się wyjątkową harmonijnością smaku i zapachu. Jeśli jednak chcielibyśmy spróbować wina od naszych bliższych sąsiadów to z pewnością należy wspomnieć o południowych Morawach czeskich.

Południowe Morawy i ich winnice to wyjątkowe miejsca, w których świętuje się zarówno kulturę picia, jak i uprawę oraz przetwórstwo winogron. Znajdziemy je na północnym skraju klimatycznej strefy uprawy winorośli, gdzie przez większość roku panuje łagodny, środkowoeuropejski klimat. Obecnie południowy zakątek Moraw to jeden z najbardziej docenianych regionów winiarskich na świecie, słynący z produkcji najlepszych win białych. Nie bez powodu ich uprawy obejmują ponad 70% całej produkcji win na tym terenie.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma makaron z kiełbasą

Wersja do druku