KieÅ‚kami – na zdrowie...
Kiełki są niezaprzeczalnym źródłem witamin i minerałów. Zawierają witaminy A, B, C, E i H. W ich składzie znajdziemy również wapń, magnez, potas, żelazo, siarkę, cynk czy selen. Są też źródłem białka, błonnika i kwasów tłuszczowych omega-3. Jednocześnie są niskokaloryczne więc możemy je jeść bez wyrzutów sumienia.
Są bardzo smaczne, więc stanowią idealne uzupełnienie diety i dodatek do codziennych potraw. Coraz częściej znajdują zastosowanie w kuchni. Na stałe zagościły np. w kuchni orientalnej.
W skrócie kieÅ‚ki sÄ… mÅ‚odÄ… formÄ… dobrze nam znanych warzyw. DostÄ™pne sÄ… w sklepach, jednak bez problemu możecie stworzyć swojÄ… „plantacjÄ™” w kuchennym zaciszu. Potrzebne Wam bÄ™dÄ… tylko nasiona, sÅ‚oik, gaza, talerzyk i woda. Sposób jest prosty. Nasiona przepÅ‚ukuje siÄ™ kilka razy, nastÄ™pnie wrzucamy do sÅ‚oika, do którego wlewamy letniÄ… wodÄ™. SÅ‚oik zakrywamy gazÄ… i odstawiamy na kilka godzin. NastÄ™pnie wylewamy wodÄ™, a sÅ‚oik ustawiamy na talerzyku, odwracajÄ…c gazÄ™ do spodu. Zostawiamy je w miejscu z dostÄ™pem do sÅ‚oÅ„ca. PamiÄ™tajcie, aby przepÅ‚ukiwać nasiona dwa razy dziennie, aby miaÅ‚y wystarczajÄ…cÄ… ilość wilgoci. To wÅ‚aÅ›nie wilgoć i temperatura sprawiajÄ…, że kieÅ‚ki ulegajÄ… przemianom, dziÄ™ki którym stajÄ… siÄ™ Å‚atwo przyswajalnymi przez organizm.
W sklepach ze zdrową żywnością można również zakupić specjalne urządzenie, tzw. kiełkownik.
Kiełki najlepiej spożywać surowe. Zachowują wtedy najwięcej właściwości odżywczych. Należy tylko pamiętać, aby starannie je opłukać.
Najbardziej popularnymi sÄ…:
• KieÅ‚ki rzodkiewki – najlepiej pasujÄ… do potraw jajecznych, sosów Å›mietanowych i majonezowych. SÄ… źródÅ‚em witaminy C, a poprzez obecność siarki pozytywnie wpÅ‚ywajÄ… na wÅ‚osy, paznokcie i skórÄ™.
• KieÅ‚ki brokuÅ‚a – pasujÄ… do kanapek i saÅ‚at. ZawierajÄ… sulforafan, który dziaÅ‚a przeciwnowotworowo. CiekawostkÄ… jest, że kieÅ‚ki zawierajÄ… go 20 razy wiÄ™cej niż dojrzaÅ‚y brokuÅ‚.
• KieÅ‚ki fasoli Mung – majÄ… staÅ‚e zastosowanie w kuchni azjatyckiej. SÄ… przede wszystkim źródÅ‚em biaÅ‚ka. ObniżajÄ… również poziom „zÅ‚ego” cholesterolu.
• KieÅ‚ki sÅ‚onecznika – sÄ… doskonaÅ‚ym dodatkiem do saÅ‚at i kanapek. ZawierajÄ… dużo cynku i żelaza.
• KieÅ‚ki soi – doskonaÅ‚e dla daÅ„ gorÄ…cych. CzÄ™sto stosowane w kuchni azjatyckiej do potraw z woka. To źródÅ‚o żelaza, witaminy C i B1.
• KieÅ‚ki soczewicy – idealne do surówek i saÅ‚atek. Można je również spożywać na gorÄ…co. ZawierajÄ… dużo magnezu, żelaza i witaminy C.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma brokuł z bułką tartąWersja do druku
Szukaj
Co powinnaś wiedzieć o ochronie przeciwsłonecznej? 3 fakty na temat SPF
Czego potrzebuje skóra wiosnÄ… i latem? Zdecydowanie nawilżenia i regeneracji, ale także bardzo skutecznej ochrony przeciwsÅ‚onecznej. Kosmetolodzy wsk
Jakie gadżety reklamowe na targi?
Targi handlowe stanowią istotną platformę dla firm, aby promować swoje produkty i usługi, nawiązywać kontakty biznesowe oraz budować swoją markę. Jedn
Glinka kosmetyczna - dlaczego warto wykorzystywać ten składnik?
Glinki kosmetyczne, stosowane już w starożytnoÅ›ci, zapewniaÅ‚y piÄ™knÄ… skórÄ™ i gÅ‚adkie ciaÅ‚o zarówno kobietom, jak i mężczyznom. W skÅ‚adzie znajdujÄ
Produkty Danio – rozkoszna kremowość w kubeczku, saszetce lub butelce
Coraz wiÄ™cej osób zwraca uwagÄ™ nie tylko na smak, ale również na jakość i wartość odżywczÄ… produktów spożywczych. Producenci żyw
Medycyna estetyczna - poznaj kilka przykładowych zabiegów
Dla niektórych osób wyglÄ…d zewnÄ™trzny odgrywa znaczÄ…cÄ… rolÄ™ w życiu spoÅ‚ecznym oraz zawodowym. Dążenie do ideaÅ‚u piÄ™kna skÅ‚ania wiele