Witaminy potrzebne są organizmowi o każdej porze roku. To dzięki nim wyglądamy młodziej i jesteśmy pełne energii. Oczywiście, najprościej sięgnąć po witaminy w kapsułkach. Nic jednak nie zastąpi naturalnych produktów. Nie trzeba mówić, jak ważna w naszej diecie jest obecność warzyw. A może by tak spróbować ich pod postacią kiełków?

Kiełki są niezaprzeczalnym źródłem witamin i minerałów. Zawierają witaminy A, B, C, E i H. W ich składzie znajdziemy również wapń, magnez, potas, żelazo, siarkę, cynk czy selen. Są też źródłem białka, błonnika i kwasów tłuszczowych omega-3. Jednocześnie są niskokaloryczne więc możemy je jeść bez wyrzutów sumienia.

Są bardzo smaczne, więc stanowią idealne uzupełnienie diety i dodatek do codziennych potraw. Coraz częściej znajdują zastosowanie w kuchni. Na stałe zagościły np. w kuchni orientalnej.

W skrócie kieÅ‚ki sÄ… mÅ‚odÄ… formÄ… dobrze nam znanych warzyw. DostÄ™pne sÄ… w sklepach, jednak bez problemu możecie stworzyć swojÄ… „plantacjÄ™” w kuchennym zaciszu. Potrzebne Wam bÄ™dÄ… tylko nasiona, sÅ‚oik, gaza, talerzyk i woda. Sposób jest prosty. Nasiona przepÅ‚ukuje siÄ™ kilka razy, nastÄ™pnie wrzucamy do sÅ‚oika, do którego wlewamy letniÄ… wodÄ™. SÅ‚oik zakrywamy gazÄ… i odstawiamy na kilka godzin. NastÄ™pnie wylewamy wodÄ™, a sÅ‚oik ustawiamy na talerzyku, odwracajÄ…c gazÄ™ do spodu. Zostawiamy je w miejscu z dostÄ™pem do sÅ‚oÅ„ca. PamiÄ™tajcie, aby przepÅ‚ukiwać nasiona dwa razy dziennie, aby miaÅ‚y wystarczajÄ…cÄ… ilość wilgoci. To wÅ‚aÅ›nie wilgoć i temperatura sprawiajÄ…, że kieÅ‚ki ulegajÄ… przemianom, dziÄ™ki którym stajÄ… siÄ™ Å‚atwo przyswajalnymi przez organizm.
W sklepach ze zdrową żywnością można również zakupić specjalne urządzenie, tzw. kiełkownik.

Kiełki najlepiej spożywać surowe. Zachowują wtedy najwięcej właściwości odżywczych. Należy tylko pamiętać, aby starannie je opłukać.

Najbardziej popularnymi sÄ…:
•    KieÅ‚ki rzodkiewki – najlepiej pasujÄ… do potraw jajecznych, sosów Å›mietanowych i majonezowych. SÄ… źródÅ‚em witaminy C, a poprzez obecność siarki pozytywnie wpÅ‚ywajÄ… na wÅ‚osy, paznokcie i skórÄ™.
•    KieÅ‚ki brokuÅ‚a – pasujÄ… do kanapek i saÅ‚at. ZawierajÄ… sulforafan, który dziaÅ‚a przeciwnowotworowo. CiekawostkÄ… jest, że kieÅ‚ki zawierajÄ… go 20 razy wiÄ™cej niż dojrzaÅ‚y brokuÅ‚.
•    KieÅ‚ki fasoli Mung – majÄ… staÅ‚e zastosowanie w kuchni azjatyckiej. SÄ… przede wszystkim źródÅ‚em biaÅ‚ka. ObniżajÄ… również poziom „zÅ‚ego” cholesterolu.
•    KieÅ‚ki sÅ‚onecznika – sÄ… doskonaÅ‚ym dodatkiem do saÅ‚at i kanapek. ZawierajÄ… dużo cynku i żelaza.
•    KieÅ‚ki soi – doskonaÅ‚e dla daÅ„ gorÄ…cych. CzÄ™sto stosowane w kuchni azjatyckiej do potraw z woka. To źródÅ‚o żelaza, witaminy C i B1.
•    KieÅ‚ki soczewicy – idealne do surówek i saÅ‚atek. Można je również spożywać na gorÄ…co. ZawierajÄ… dużo magnezu, żelaza i witaminy C.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma brokuł z bułką tartą

Wersja do druku