Od dobrych paru lat produkty z krajów dalekiego Wschodu robią dużą furorę na polskich talerzach. Któż z nas nie zna sosu sojowego czy marynat o rodowodzie azjatyckim? W końcu za doskonałą jakość oraz wszechstronne zastosowanie doceniają je profesjonalni kucharze z całego świata.

 Bogactwo orientalnych produktów inspiruje w kuchni, z kolei ich zawartość zachÄ™ca do zdrowego stylu życia.
Sos sojowy - niezastąpiona przyprawa kuchni azjatyckiej - wreszcie doczekał się swojego triumfu na naszym rodzimym gruncie. Przyjęto go z wielkim oklaskiem. Teraz znalazł zastosowanie nie tylko podczas przygotowania potraw rodem z kraju kwitnącej wiśni, ale również stał się ciekawym uzupełnieniem dań kuchni polskiej, niezbędnym w gastronomii oraz kuchniach komercyjnych. Ów specjał dalekiego Wschodu urozmaici niemal każde danie, nada przyprawom wyrazisty smak oraz doskonale zastąpi sól.


Sos sojowy sosowi sojowemu nierówny
Bogactwo orientalnych sosów oferowanych przez delikatesy pozwala cieszyć siÄ™ nie tylko dobrym smakiem, ale również dbać o nasze zdrowie. Jednakże dietetycy ostrzegajÄ…, że nie wszystkie produkty sÄ… do koÅ„ca takie zdrowe, m.in. zaliczajÄ… siÄ™ do nich chiÅ„skie sosy sojowe, które mogÄ… być produkowane chemicznie. Sosy te czÄ™sto zawierajÄ… substancje wzmacniajÄ…ce smak, barwniki oraz konserwanty. Nie wiemy czy produkt, który kupimy jest w peÅ‚ni naturalnie warzony, gdyż może być mieszaninÄ… chemicznej produkcji i naturalnego warzenia. Ich smak oraz wyglÄ…d też nie zadowala. Jasne chiÅ„skie sosy sojowe sÄ… pÅ‚ynne, sÅ‚one, niepeÅ‚nowartoÅ›ciowe, ich przeciwieÅ„stwo – sosy ciemne – sÄ… za nadto sÅ‚one oraz ostre. Sosy sojowe produkowane chemicznie bazujÄ… przeważnie na ekstrakcie sojowym. Czas produkcji jest dużo krótszy, gdyż proteiny soi sÄ… gotowane w kwasie solnym.


Jedyny wśród wielu
Eksperci zachÄ™cajÄ… do siÄ™gania po japoÅ„skie, naturalnie ważone sosy sojowe, jak np. Kikkoman. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Ich produkcja jest w peÅ‚ni naturalna. Sosy sÄ… produkowane wyÅ‚Ä…cznie ze Å›wieżych skÅ‚adników: ziarna soi, pszenicy, wody oraz soli. Podczas prawie szeÅ›ciomiesiÄ™cznego nieprzerwalnego procesu warzenia powstaje 300 różnych aromatów. NadajÄ… one sosom Kikkoman szczególnÄ… oraz niespotykanÄ… jakość. DziÄ™ki czemu sÄ… niezastÄ…pionÄ… przyprawÄ… dla wszelkich miÄ™s, drobiu, ryb, makaronów, potraw warzywnych oraz ryżowych.  CiekawostkÄ… jest fakt, że można z niego przygotowywać inne sosy, a także dipy oraz dressingi. Orientalna nuta sosu pozwala wydobyć peÅ‚niÄ™ smaku, troszczÄ…c siÄ™ jednoczeÅ›nie o nasze zdrowie. Osobom, dla których szczególnie istotne sÄ… aspekty zdrowego żywienia i zawartość soli marka Kikkoman dedykuje sos sojowy ze zredukowanÄ… o 43% zawartoÅ›ciÄ… soli. Wydajny produkt jest przeznaczony jako delikatny dodatek do zup, potraw miÄ™snych, rybnych oraz warzywnych. Butelka z porÄ™cznym dozownikiem idealnie nadaje siÄ™ na stół.
Nietrudno się nie zgodzić, że właściwości naturalnych sosów sojowych są bezcenne. Nie dziwi zatem ich ogromna popularność.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku