Sorbet to najlepszy pomysÅ‚ na letni deser. Lekki i orzeźwiajÄ…cy, soczyÅ›cie owocowy, a do tego Å‚atwy do przygotowania i, co najważniejsze – znacznie zdrowszy od tradycyjnych lodów. Przepis na jego Å‚atwÄ… do przygotowania, herbacianÄ… wersjÄ™ o smaku owoców leÅ›nych poleca POSTI.
Sorbety przygotowuje siÄ™ z soków oraz musów owocowych, z niewielkim dodatkiem cukru. Nie zawierajÄ… jajek ani mleka – dlatego też sÄ… nie tylko znacznie mniej kaloryczne niż tradycyjne lody, lecz również odpowiednie dla osób nietolerujÄ…cych laktozy. DoskonaÅ‚Ä… bazÄ… sorbetów może być również herbata. Wzbogacona owocami stworzy smaczny deser, zarówno dla dorosÅ‚ych, jak i dla dzieci, które – jak wiadomo – latem bez lodów obejść siÄ™ nie mogÄ….

Herbaciany sorbet o smaku owoców leśnych

Składniki:
- 4 saszetki herbatki Owoce Leśne POSTI,
- 1 szklanka zmiksowanych owoców leśnych (jagody, truskawki, poziomki, maliny, jeżyny, borówki),
- 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego,
- 3 łyżeczki cukru lub 3 tabletki słodzika (w wersji light).

Sposób przygotowania:
Herbatkę należy zaparzyć w 600 ml gorącej wody przez około 10 minut, a następnie dodać cukier, kwasek cytrynowy i wymieszać. Gdy napar ostygnie, dodać zmiksowane owoce i przełożyć do metalowego naczynia.
WÅ‚ożyć do zamrażarki na okoÅ‚o 3 godziny. Uwaga! Sorbet należy mieszać od czasu do czasu w trakcie zamarzania – tak aby pokruszyć go na kawaÅ‚ki zanim zamarznie na kamieÅ„.
Lody przełożyć do pucharków i udekorować świeżymi owocami.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Jedna malina kcal
Ile kalorii majÄ… lody zielona budka

Wersja do druku