Soki i nektary to zdrowe i naturalne produkty, które powinny na staÅ‚e zagoÅ›cić w naszym codziennym menu. SÄ… źródÅ‚em cennych dla zdrowia witamin, skÅ‚adników mineralnych i bÅ‚onnika. Sok, nektar, napójZanim kupisz swój ulubiony sok, nektar lub napój zastanów siÄ™, czy wiesz co kupujesz? Sok jest produktem w 100% pochodzÄ…cym z owoców lub warzyw. Zawiera sok wyciÅ›niÄ™ty bezpoÅ›rednio z owoców lub otrzymany z zagÄ™szczonego soku owocowego (poprzez odtworzenie proporcji wody, która wczeÅ›niej zostaÅ‚a odparowana). Z niektórych owoców i warzyw produkuje siÄ™ również soki przecierowe np. sok pomidorowy.Nektar zawiera od 25% do 99% wsadu owocowego. Nektar, oprócz soku owocowego, zawiera także dodatek wodyi cukru oraz czasem kwasu cytrynowego. Soki i nektary nigdy nie zawierajÄ… sztucznych barwników ani aromatów. Niedozwolone jest również dodawanie substancji konserwujÄ…cych. Napój owocowy i warzywny zawiera od 20% do 99% wsadu owocowego lub warzywnego, wiÄ™kszÄ… niż sok ilość wody, cukru oraz innych dodatków, takich jak kwas cytrynowy, barwniki i aromaty. Dla porównania jeżeli zaÅ‚ożymy, że w 1 litrze soku pomaraÅ„czowego znajduje siÄ™ sok z 10 pomaraÅ„czy, w tej samej iloÅ›ci nektaru z pomaraÅ„czy jest 5 owoców, a już w napoju zaledwie 2 pomaraÅ„cze. Warto być Å›wiadomym tych różnic i wybierać zdrowsze i bogatsze w skÅ‚adniki odżywcze sokii nektary. KupujÄ…c sok czy nektar warto spojrzeć na etykietÄ™. Producent umieszcza na etykiecie dokÅ‚adny skÅ‚ad soku, nektaru czy napoju. JeÅ›li np. produkt wzbogacono witaminÄ… C lub dodano cukier, to taka informacja bezwzglÄ™dnie musi siÄ™ znaleźć na etykiecie lub opakowaniu. W przypadku soków dwuskÅ‚adnikowych należy podać procentowÄ… zawartość każdego z nich. Warto wspomnieć, że na butelce czy kartonie nie znajdziesz napisu „Sokz czarnych porzeczek”. Z owoców takich jak czarna porzeczka czy aronia nie można przygotować soku, bo byÅ‚by zbyt kwaÅ›ny do bezpoÅ›redniego wypicia. Dlatego na półce sklepowej mogÄ… znaleźć siÄ™ tylko nektary przygotowane z soku z tych owoców. W przypadku nektarów ilość wsadu owocowego jest Å›ciÅ›le okreÅ›lona i jest zależna od typu owoców np. czarne porzeczki – min. 25%, jabÅ‚ka, pomaraÅ„cze – min. 50%.Bogactwo zdrowia w pÅ‚ynieSoki i nektary wedÅ‚ug zaleceÅ„ programu „5 razy dziennie owoce i warzywa” powinny być elementem naszej codziennej diety. Przez caÅ‚y rok stanowiÄ… bowiem źródÅ‚o wielu cennych skÅ‚adników, witamin, bÅ‚onnika, antyoksydantów:• Witamina A odpowiada za wzrost i ogólny rozwój organizmu, tworzenie koÅ›ci, prawidÅ‚owy rozwóji funkcjonowanie skóry. Bogatym źródÅ‚em prowitaminy A, czyli beta-karotenu sÄ… soki i nektary marchwiowe i marchwiowo – owocowe. Jedna szklana (250 ml) pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tÄ™ witaminÄ™.• Witamina PP pomaga regulować poziom cukru we krwi (produkcja zwiÄ…zków energetycznych) oraz przepÅ‚yw krwi w naczyniach krwionoÅ›nych, a znajdziemy jÄ… w soku pomaraÅ„czowym. • Witamina C odpowiada za produkcjÄ™ kolagenu i podstawowych biaÅ‚ek w caÅ‚ym organizmie (koÅ›ci, chrzÄ…stki, Å›ciÄ™gna, wiÄ™zadÅ‚a), dodatkowo wzmacnia odporność organizmu. Jej dobrym źródÅ‚em jest sok pomaraÅ„czowy czy nektar z czarnych porzeczek. Szklanka (250 ml) soku pomaraÅ„czowego pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminÄ™ C, a nektaru z czarnych porzeczek ok. 35%.• Witamina E zapobiega uszkodzeniom bÅ‚on komórkowych przez procesy utleniania co spowalnia proces starzenia oraz chroni przed rozwojem miażdżycy - hamuje utlenianie frakcji LDL cholesterolu (tzw. zÅ‚y cholesterol). • Potas wpÅ‚ywa na prawidÅ‚owÄ… pracÄ™ mięśnia sercowego, zapobiega i wspomaga leczenie nadciÅ›nienia. Jedna szklanka soku pomidorowego dostarcza 500 mg tego cennego pierwiastka co zaspokaja 30% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.• Likopen – naturalny przeciwutleniacz, który chroni przed zawaÅ‚em i przeciwdziaÅ‚a nowotworom. Jego bardzo dobrym źródÅ‚em jest sok pomidorowy.• Soki i nektary sa też źródÅ‚em bÅ‚onnika, który reguluje pracÄ™ ukÅ‚adu pokarmowego, poprawia perystaltykÄ™ jelit, zapobiega zaparciom. Można go znaleźć w sokach i nektarach, które zawierajÄ… miąższ owocowy oraz naturalnie mÄ™tnych lub przecierowych. • Pektyny to frakcja rozpuszczalna bÅ‚onnika pokarmowego. Wiąże metale ciężkie i usuwa je z organizmu. BÅ‚onnik rozpuszczalny (pektyny) hamuje biosyntezÄ™ cholesterolu w wÄ…trobie. W efekcie korzystnie dziaÅ‚a na ryzyko rozwoju miażdżycy i chorób serca. Sok z jabÅ‚ek jest doskonaÅ‚ym źródÅ‚em pektyn. Dobrym źródÅ‚em sÄ… też morele i czereÅ›nie.• Nektary z ciemnych owoców – aronii, wiÅ›ni, czarnej porzeczki i jagód dostarczajÄ… naszemu organizmowi bioflawonoidów. Bioflawonoidy, dziaÅ‚ajÄ…c na poziomie komórkowym, wychwytujÄ… nadmiar wolnych rodników. Bioflawonoidy wykazujÄ… także dziaÅ‚anie antyalergiczne, przeciwzapalne, wspomagajÄ… dziaÅ‚anie witaminy C i wzmacniajÄ… siÅ‚y odpornoÅ›ciowe organizmu.• Kwas foliowy (foliany) – nasz organizm nie potrafi go wytwarzać i musi być on dostarczonyz pożywienia. Jest niezbÄ™dny w procesie wzrostu i rozmnażania. Jego obecność jest konieczna do powstawania w szpiku czerwonych krwinek, rozwoju i prawidÅ‚owego funkcjonowania ukÅ‚adu nerwowego. Usprawnia pracÄ™ ukÅ‚adu pokarmowego. Jego źródÅ‚em jest sok pomaraÅ„czowy i nektar bananowy. Soki i nektary mogÄ… też być dodatkowo wzbogacane w witaminy. Informacje o tym, ile dany sok zawiera witamin można znaleźć na opakowaniu soku lub nektaru, a pamiÄ™tajmy, że witaminy A, C, E wykazujÄ… silne dziaÅ‚anie antyoksydacyjne (przeciwdziaÅ‚ajÄ… rozwojowi miażdżycy, nowotworów i procesom starzenia). „Soki i nektary sÄ… cennym źródÅ‚em ważnych dla zdrowia skÅ‚adników. Dlatego warto uzupeÅ‚nić o nie swojÄ… dietÄ™” mówi dr Agnieszka Jarosz z IŻŻ.

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma sok z aronii
Ile kalorii mają świeże czereśnie

Wersja do druku