Wiele z nas nie jada regularnie, a odstępy między posiłkami bywają zbyt długie. Dlatego chętnie sięgamy po drobne przekąski np. w czasie pracy, które nasycą nasz głód i dostarczą nam energii. Jakie przekąski fundować sobie najczęściej, by w pełni sił i zdrowia wytrwać ciężki dzień w pracy?

Najczęściej wybieranymi przekąskami są niestety słodycze. Można je kupić w każdym automacie. Słodycze posiadają także węglowodany, które po szybkim uwolnieniu się dostarczają nam od razu dawkę energii. Po jakimś czasie jednak znowu odczuwamy ssanie w żołądku. Jabłko, garść orzechów czy kilka wafli ryżowych to nie tylko bardziej dietetyczna przekąska, ale i pożywniejsza.


Jakie przekąski wybierać:

Jabłko zawiera nie tylko witaminę C, ale także: sporą ilość innych witamin i minerałów, dużą ilość błonnika roślinnego, kwercetynę, pektynę. Świeże jabłka są źródłem węglowodanów i lekkostrawnego błonnika.

Orzechy obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz działają przeciwzakrzepowo. Są źródłem: białka, witamin, minerałów i błonnika. Dzienna dawka powinna wynosić 7 orzechów, gdyż są one wysokokaloryczne.  

Pestki dyni zawierają sole mineralne, błonnik oraz białko. Pomagają walczyć z trądzikiem i wypadaniem włosów.  Mogą być także stosowane pomocniczo w leczeniu i profilaktyce stanów zapalnych skóry i błon śluzowych, łuszczeniu naskórka oraz w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Pestki dyni posiadają witaminy: A, B9 i B15.

Marchewka poza tym, że niskokaloryczna, to zawiera w sobie takie witaminy, jak: A, B1, B2, PP i KK, potas, wapń, żelazo i miedź. Dzięki tym składnikom nasza cera stanie się delikatniejsza, bardziej jędrna, a przede wszystkim nabierze ciemniejszego- bardziej opalonego koloru. Witamina A wygładzi zmarszczki, usprawni naczynia krwionośne i wyreguluje pracę żołądka.

Wafle ryżowe – każdy z nich zawiera  około 35 kcal, dlatego w ramach jednej przegryzki można sobie pozwolić na 3-4 wafle bez szkody dla zrzucania wagi. Ziarna, pestki, kasze z pewnością wzbogaca ich smak. Im więcej różnorodnych dodatków, tym zdrowiej, ponieważ dostarczamy organizmowi przede wszystkim witamin: z grupy B, żelazo, magnez, wapń, kobalt, mangan oraz błonnik. Wybierajmy wafle ryżowe z: ryżem brązowym, kukurydzą, słonecznikiem, dynią, siemieniem lnianym.

Figi to źródło: potasu, wapnia, magnezu i fosforu. Możemy wybierać zarówno suszone, jak i świeże owoce. Owoce te posiadają działanie wzmacniające na serce i naczynia wieńcowe, przeciwdziałają powstaniu anemii.

Kiwi jest bardzo bogate w składniki odżywcze. Jego miąższ w 10 procentach stanowią węglowodany - głównie fruktoza i glukoza. Kiwi jest bogate w witaminę C. Spożycie 100 g tego owocu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C u dorosłego człowieka.

Oliwki są bogate w związki mineralne, przede wszystkim fosfor, potas i żelazo, a także witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz witaminę C i E. Ponadto, zielone oliwki mają działanie przeciwbólowe, a zwłaszcza przeciwmigrenowe. Są lekkostrawne i bogate w błonnik.

Truskawki chronią przed anemią, są krwiotwórcze, posiadają właściwości odtruwające i oczyszczające.Poprawiają też przemianę materii. Są bogate w takie składniki jak:  wapń, fosfor, żelazo, magnez, mangan. Ale także witaminy: C, A, B1, B2 oraz PP, która m.in. reguluje dotlenienie krwi. Wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm.



Podobne artykuły: