Wiosenna sałatka z dodatkiem żurawiny? Tak, to może być naprawdę dobre!

Składniki na 4 porcje:

100 g tofu naturalnego
1 imbir wielkości orzecha włoskiego
1 cytryna
Sól, pieprz
1 łyżeczka płynnego miodu
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
80 g suszonych żurawin
600 g zielonej fasolki
125 g pomidorków koktajlowych
30 g orzechów włoskich
Trochę rzeżuchy

Sposób przygotowania:

1. Tofu pokroić w kostkę. Imbir obrać i utrzeć. Cytrynę opłukać, wycisnąć z niej sok, a z połowy zetrzeć skórkę. Do soku z cytryny dodać sól, pieprz, miód, imbir, startą skórkę i oliwę z oliwek. Tofu i żurawiny włożyć do miski i polać marynatą. Odstawić na 15 minut.

2. Zieloną fasolkę opłukać i ewentualnie pociąć na mniejsze kawałki. Gotować w posolonej wodzie przez 10-12 minut. Ugotowaną fasolkę odcedzić i pozostawić, aby obeschła.

3. Pomidory opłukać i pokroić w trójkąty. Orzechy rozdrobnić i podsmażyć bez tłuszczu.

4. FasolkÄ™, pomidory i orzechy dodać do tofu i żurawin. Doprawić solÄ… i pieprzem. W przypadku pikniku – wÅ‚ożyć saÅ‚atkÄ™ do zamykanego pojemniczka i posypać rzeżuchÄ….


Czas przygotowania: ok. 30 minut


Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 222 kcal  / 932 kJ
Białko: 7,1 g
TÅ‚uszcz: 11,7 g
Węglowodany: 24 g



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma tofu

Wersja do druku