Grupy krwi, a także związane z nimi predyspozycje i potrzeby kształtowały się z biegiem lat. Na początku ludzie mieli tylko grupę 0, w następnych okresach wraz ze zmianą sposobu odżywiania zaczęły powstawać nowe.
Poszczególne grupy krwi charakteryzują się odmiennymi predyspozycjami zdrowotnymi, żywieniowymi, inaczej wpływają na nasze zachowanie i osobowość. W związku z tym wymagają różnego rodzaju diet i zachowań. Towarzyszą nam przez całe życie, warto zatem poznać je troszkę bliżej.

Grupa A
Osoby z tą grupą krwi charakteryzują się słabszym układem krwionośnym, oddechowym, większą podatnością na choroby nowotworowe, cukrzycę, a także problemy z układem nerwowym. Osoby z tej grupy mają problemy z pozbywaniem się toksyn, co prowadzić może do braku energii. Występuje u nich także niskie wytwarzanie kwasów żołądkowych, utrudniające trawienie białek.
Mocna strona tej grupy krwi to odporność na wirusy.
Takim osobom zaleca się spożywanie produktów zawierających witaminę B. Ważne jest także uzupełnianie poziomu witaminy C i cynku.

Grupa B
Osoby z tą grupą częściej chorują na zatoki, płuca, gardło. Problemy mogą mieć także z ciśnieniem (zarówno zbyt wysokie jak i niskie) oraz cukrzycą. Szybciej tracą też wzrok i słuch. Najczęściej zapadają na infekcje wywołane przez paciorkowce i gronkowce.
Mocne strony tej grupy to układ odpornościowy, chroniący przed chorobami krążenia i nowotworami oraz trawienny.
Jeśli masz grupę krwi B powinnaś spożywać dużo warzyw i owoców, a także produktów zawierających witaminę B.

Grupa 0

Słabą stroną osób z tą grupą krwi jest układ immunologiczny. Mają też większą skłonność do tycia i cukrzycy. Muszą dbać o swoje serce i zapobiegać miażdżycy. Słabszy u nich jest także układ pokarmowy. Częściej zapadają na zwyrodnienia stawów i zapalenie jelita grubego.
Mocną stroną tej grupy jest układ odpornościowy niszczący drobnoustroje.
Osoby te mają większe zapotrzebowanie na witaminy z grupy B, w szczególności B1, B5 i B6.

Grupa AB

Osoby z tej grupy krwi charakteryzują się na ogół dobrym zdrowiem, jednak gdy ich organizm słabnie cierpią na wiele chorób jednocześnie. Mają trudności z trawieniem białek oraz wchłanianiem witamin i minerałów. Mogą mieć problemy z nadwagą, chorobami układu krążenia, nowotworami, osteoporozą, infekcjami. Po kuracji antybiotykowej częstym schorzenie u tych osób jest grzybica.
Właściciele tej grupy są osobami silnymi i sprawnymi fizycznie. Ich dieta powinna zawierać wiele witamin i minerałów. Niekorzystne są jednak zestawy wielowitaminowe. Zdecydowanie powinni unikać cukru.

Podobne artykuły: