Weekend majowy to znakomita okazja do podziwiania przyrody i do wiosennego posiÅ‚ku na Å›wieżym powietrzu. Kiedy sÅ‚oÅ„ce silniej grzeje i robi siÄ™ cieplej, nie warto siedzieć w domu. Spakujmy koc, kosz peÅ‚en przysmaków i zrelaksujmy siÄ™ z rodzinÄ… na Å‚onie natury. Do grillowania nadajÄ… siÄ™ zarówno miÄ™sa, ryby, warzywa i owoce, a także… pianki!

Świeże powietrze wyostrza apetyt, a dania z grilla wyjątkowo przypadły Polakom do gustu. Na grillu można przyrządzić wiele pysznych i zaskakujących potraw. Urozmaiceniem menu rodzinnych pikników będą puszyste pianki Chamallows Barbecue HARIBO o wspaniałym waniliowym smaku. Pianki opiekane nad grillem od lat są popularne w Stanach Zjednoczonych. Pod wpływem żaru pianki zamieniają się w gorący kremowy przysmak w chrupiącej skórce. To prosta i smakowita propozycja na szybki deser. Pianki można również nadziać na patyk i opiekać je kilka minut nad ogniskiem, aż przybiorą złocistą barwę.

Pianki Chamallows Barbecue HARIBO można wykorzystać także do niecodziennych popisów kulinarnych, oto nasze propozycje:


Szaszłyki na słodko:

- drewniane patyczki do szaszłyków
- pianki Chamallows Barbecue
- maliny, truskawki, pokrojone jabłka, banany, ananas
- syrop klonowy lub miód

Na patyczki do szaszłyków naprzemiennie ponadziewaj pianki i owoce. Opiekaj ok. 5 minut na grillu, aby owoce się podgrzały, a pianki lekko się przyrumieniły. Szaszłyki przełóż na talerzyki i skrop syropem klonowym.


Ciasteczka piankowo- czekoladowe:

- 150 g gorzkiej czekolady
- 50 g pianek Chamallows Barbecue
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 1 jajko
- 200 g mÄ…ki
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 50 g orzechów laskowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- papier do pieczenia
- kamień do pieczenia na grillu

Za pomocą miksera wymieszaj masło, cukier i jajko, następnie dodaj mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Do tak przygotowanego ciasta dodaj grubo posiekane pianki, czekoladę i orzechy laskowe, a potem wymieszaj delikatnie łyżką. Na papier do pieczenia nakładaj ciasto za pomocą łyżki z zachowaniem dużych odstępów. Ciasteczka piecz na grillu wykorzystując kamień do pieczenia pizzy przez ok. 15 minut w temperaturze 225 stopni. Ciasteczka możesz także piec w domowym piekarniku przez 15 min w temperaturze 180 stopni.


Piankowe batoniki ryżowe
:
- 50 pianek Chamallows Barbecue
- 3 łyżki masła
- 12 filiżanek prażonego ryżu
- 100 g gorzkiej czekolady
- aluminiowa tacka do grilla
- łyżeczka oliwy
- papier do pieczenia

W gorącej kąpieli wodnej rozpuść masło, dodaj pianki i mieszaj do uzyskania kremowej masy. Piankowo-maślaną masę dokładnie połącz z prażonym ryżem i wyłóż na wysmarowaną oliwą aluminiową tackę. Przykryj i dociśnij kawałkiem papieru do pieczenia, następnie odstaw na godzinę do lodówki. Schłodzony blok pokrój na małe kawałki, które po kolei zanurz w rozpuszczonej czekoladzie. Batoniki najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku.

Cena:
Chamallows Barbecue HARIBO 175 g – ok. 5,51 zÅ‚ brutto.






Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Marmolada z jabłek kcal
Ryż z jabłkami przepis babci
Ile kalorii majÄ… czekoladowe jajeczka

Wersja do druku