Domowy rosół, budyÅ„ z sokiem malinowym, chaÅ‚ka i kubek kakao.. – to smaki wspomnieÅ„, które uksztaÅ‚towaÅ‚y nasze podniebienia, a dziÅ› już na samÄ… myÅ›l wywoÅ‚ujÄ… bÅ‚ogi uÅ›miech na twarzy, wprawiajÄ…c każdego w dobry nastrój. Pozytywny wpÅ‚yw okreÅ›lonych potraw na nasze samopoczucie potwierdzajÄ… także naukowcy – Jordan Troisi oraz Shira Gabriel przeprowadziÅ‚y badanie, w którym wskazujÄ… na kojÄ…ce dziaÅ‚anie konkretnych posiÅ‚ków.

RolÄ™ comfort food i innych nowych trendów żywieniowych, wpÅ‚yw diety na nasze samopoczucie, a także potÄ™gÄ™ prostej domowej kuchni   opisuje Agnieszka PiskaÅ‚a, Specjalista ds. Å»ywienia z Nestlé Polska S.A.  


Czym jest comfort food?
Trudno jest jednoznacznie sformuÅ‚ować definicjÄ™ comfort food –  To kwestia subiektywna.   Dla każdego może to być inna potrawa.  Ważne jak na nas oddziaÅ‚uje, gdyż rolÄ… comfort food jest wprawienie w lepszy nastrój i przyjemność czerpana ze spożywania okreÅ›lonego dania. Bardzo
czÄ™sto sÄ… to proste i niedrogie posiÅ‚ki,   przywoÅ‚ujÄ…ce smaki, które w dzieciÅ„stwie królowaÅ‚y na domowym stole dziÄ™ki staraniom mamy czy babci. BywajÄ… to również potrawy, które kojarzÄ… nam siÄ™ z przyjemnymi chwilami z przeszÅ‚oÅ›ci np. smak kawy zbożowej gotowanej na ognisku podczas harcerskich obozów czy jajecznica ze szczypiorkiem, której zapach przywodzi na myÅ›l wakacje nad morzem. Comfort food niweluje uczucie przygnÄ™bienia czy osamotnienia. DziÄ™ki niemu zyskujemy też
niepowtarzalnÄ… szansÄ™, by – choć na chwilÄ™ – przenieść siÄ™ w sentymentalnÄ…, sensorycznÄ… podróż do czasów, kiedy wszystko byÅ‚o Å‚atwiejsze i choć na chwilÄ™ odciąć siÄ™ od problemów dnia powszedniego
– mówi Agnieszka PiskaÅ‚a.   


 Fast, slow, comfort food  
Gloryfikowanie smaków z dzieciÅ„stwa, dieta budowana w oparciu o siÅ‚Ä™ emocjonalnÄ…, której dostarcza, a nie – jak zazwyczaj – zawartość kalorii i skÅ‚adników mineralnych, to nie pierwszy trend, zmieniajÄ…cy
nasze podejÅ›cie do przygotowywanych potraw. –  Obecnie, gdy żyjemy tak szybko, a samo jedzenie czÄ™sto traktowane jest instrumentalnie – jako narzÄ™dzie do zagÅ‚uszania gÅ‚odu i bÅ‚yskawicznego dostarczania energii, która pozwoli dalej pÄ™dzić do przodu, nieÅ›miaÅ‚o pojawiajÄ… siÄ™ nowe koncepcje, akcentujÄ…ce olbrzymiÄ… rolÄ™ jedzenia w codziennym życiu.  Pierwszym trendem, który stanÄ…Å‚ w opozycji do fast food byÅ‚  slow food , czyli pochwaÅ‚a smaku i celebracji spożywanych posiÅ‚ków.                            – Sympatycy tej idei doceniajÄ… walory regionalnych potraw, delektujÄ… siÄ™ ich oryginalnoÅ›ciÄ… i stojÄ… na straży zachowania wieloletnich, sprawdzonych receptur ich przygotowywania. Przede wszystkim jednak
postrzegajÄ… kwestiÄ™ jedzenia, jako ważny element dnia, na który powinno siÄ™ zarezerwować odpowiedniÄ… ilość wolnego czasu. Spożywanie posiÅ‚ków nie jest dla nich dodatkiem np. do pracy przy komputerze, telewizyjnym towarzyszem czy „umilaczem” biegu do pracy. Jedzenie to rytuaÅ‚, który pozwala dać siÄ™ zapomnieć, oddać siÄ™ bÅ‚ogiej przyjemnoÅ›ci spożywania nawet najprostszego dania .


 SkÄ…d tyle emocji w jedzeniu?   
Rodzaj emocji, które wywoÅ‚uje spożywana przez nas żywność ma dwie podstawy – fizjologicznÄ… i zwiÄ…zanÄ… z pamiÄ™ciÄ… sensorycznÄ….  – JeÅ›li chodzi o dziaÅ‚anie fizjologiczne, to Å‚atwo je zaobserwować jedzÄ…c np. sÅ‚odkie przekÄ…ski. Najczęściej siÄ™gamy po nie wtedy, kiedy chcemy
poprawić swoje samopoczucie. Cukry proste zawarte w sÅ‚odyczach powodujÄ… szybkie wydzielanie w organizmie serotoniny – tzw. "hormonu szczęścia". Z kolei substancje pobudzajÄ…ce, które wystÄ™pujÄ… np. w cynamonie czy papryczce chili zwiÄ™kszajÄ… wydzielanie oksytocyny, która jest "hormonem miÅ‚oÅ›ci". PosiÅ‚kom z tymi przyprawami przypisuje siÄ™ wiÄ™c wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci afrodyzyjne. Te fizjologiczne mechanizmy dziaÅ‚ajÄ… u każdego, choć z różnym natężeniem  – tÅ‚umaczy Agnieszka PiskaÅ‚a.
Co innego dotyczy indywidualnych smaków, które – pobudzajÄ…c nasze kubki smakowe – wysyÅ‚ajÄ… informacje do mózgu, by przywoÅ‚ać w pamiÄ™ci konkretne wydarzenia lub okolicznoÅ›ci. Agnieszka PiskaÅ‚a: –  Osoby dorosÅ‚e, majÄ…c prawo wyboru, raczej nie siÄ™gajÄ… po potrawy, do których spożywania byÅ‚y w dzieciÅ„stwie nakÅ‚aniane. Z sentymentem wracajÄ… natomiast w swoich podróżach kulinarnych do smaków, które przywoÅ‚ujÄ… w nich pozytywne skojarzenia. Naukowcy udowodnili, że nawet dzieci w
Å‚onie matki „programujÄ…” swoje preferencje smakowe. CzÄ™sto to, co je kobieta w ciąży staje siÄ™ ulubionÄ… potrawÄ… maÅ‚ego dziecka. Prawdopodobnie te potrawy kojarzÄ… mu siÄ™ z niezachwianym
bezpieczeÅ„stwem okresu prenatalnego.  


Jedzenie to jednak nie tylko dobre skojarzenia, których dowodem jest comfort food. Niestety może być także źródÅ‚em zÅ‚ego samopoczucia.  – Jedzenie w poÅ›piechu, Å‚apczywie, bez samoÅ›wiadomoÅ›ci powoduje, że organizm nie jest w stanie nadążyć z odpowiednio szybkim wytwarzaniem
soków żoÅ‚Ä…dkowych oraz trawieniem spożytego posiÅ‚ku. W konsekwencji czujemy ociężaÅ‚ość, ból, kolkÄ™, wzdÄ™cia.   To objawy fizyczne, które przekÅ‚adajÄ… siÄ™ także na nasze samopoczucie. ZaczynajÄ… drÄ™czyć nas wyrzuty sumienia, wpadamy we wÅ›ciekÅ‚ość czy frustracjÄ™, jesteÅ›my ospali, mamy problemy z koncentracjÄ….  JeÅ›li przez dÅ‚uższy czas traktujemy w ten sposób nasz organizm zaczynamy żyć w przekonaniu, że "jedzenie to wróg". Tymczasem znalezienie chwili na spokojne delektowanie siÄ™ daniem znajduje swoje bezpoÅ›rednie przeÅ‚ożenie na stan naszego zdrowia.  – Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego jak bardzo istotne jest umiejÄ™tne odseparowanie towarzyszÄ…cych nam myÅ›li i problemów na czas spożywania posiÅ‚ku. Delektowanie siÄ™ jedzeniem, smakowanie go, dyskusje nad jego pochodzeniem, aromatem to bardzo cenne umiejÄ™tnoÅ›ci, ważne z punktu widzenia naszego zdrowia.
Celebrowanie spożywania potraw to skuteczna ochrona przed otyÅ‚oÅ›ciÄ… (wynikajÄ…cÄ… z kompulsywnego objadania siÄ™), niestrawnoÅ›ciÄ…, wrzodami oraz innymi schorzeniami towarzyszÄ…cymi nieprawidÅ‚owej diecie.  


 Jedzmy na dobry nastrój! Na zdrowie!  
Okazuje siÄ™, że najskuteczniejszym sposobem na poprawÄ™ naszego samopoczucia sÄ… posiÅ‚ki Å‚atwe w przygotowaniu, lekkostrawne, które nie dostarczajÄ… zbyt wielu bodźców smakowych.  – Najlepiej, aby byÅ‚y przygotowane z maksymalnie 5 skÅ‚adników, ponieważ tylko wtedy jesteÅ›my w stanie rozpoznać wszystkie smaki. Z tego wzglÄ™du w ideÄ™ comfort food doskonale wpisujÄ… siÄ™ proste potrawy z dzieciÅ„stwa: na ogół na ciepÅ‚o, na sÅ‚odko, na bazie mleka, z dodatkiem produktów mÄ…cznych – kaszy,
ryżu, makaronu, klusek, ale również pierogi czy naleÅ›niki.  OczywiÅ›cie każdy z nas ma „swojÄ…” ulubionÄ… potrawÄ™, która wywoÅ‚uje w nim miÅ‚e uczucie bÅ‚ogoÅ›ci i odprężenia . – Czasami znaczenie ma nie tyle
konkretny posiÅ‚ek, co caÅ‚y „ rytuaÅ‚” jego przygotowania, sposób podania i obecność "niezbÄ™dnych dodatków" – ulubionej porcelany, dużego rodzinnego stoÅ‚u w ogrodzie czy po prostu obecność bliskiego
przyjaciela, w towarzystwie którego nawet proste potrawy budujÄ… wyjÄ…tkowÄ… atmosferÄ™ wprowadzajÄ…c w dobre samopoczucie  – podkreÅ›la Agnieszka PiskaÅ‚a.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Pierogi ruskie kalorie 10 szt
Naleśniki z serem smażone kalorie

Wersja do druku