Comfort food, czyli emocje ukryte w jedzeniu
Rolę comfort food i innych nowych trendów żywieniowych, wpływ diety na nasze samopoczucie, a także potęgę prostej domowej kuchni opisuje Agnieszka Piskała, Specjalista ds. Żywienia z Nestlé Polska S.A.
Czym jest comfort food?
Trudno jest jednoznacznie sformuÅ‚ować definicjÄ™ comfort food – To kwestia subiektywna. Dla każdego może to być inna potrawa. Ważne jak na nas oddziaÅ‚uje, gdyż rolÄ… comfort food jest wprawienie w lepszy nastrój i przyjemność czerpana ze spożywania okreÅ›lonego dania. Bardzo
często są to proste i niedrogie posiłki, przywołujące smaki, które w dzieciństwie królowały na domowym stole dzięki staraniom mamy czy babci. Bywają to również potrawy, które kojarzą nam się z przyjemnymi chwilami z przeszłości np. smak kawy zbożowej gotowanej na ognisku podczas harcerskich obozów czy jajecznica ze szczypiorkiem, której zapach przywodzi na myśl wakacje nad morzem. Comfort food niweluje uczucie przygnębienia czy osamotnienia. Dzięki niemu zyskujemy też
niepowtarzalnÄ… szansÄ™, by – choć na chwilÄ™ – przenieść siÄ™ w sentymentalnÄ…, sensorycznÄ… podróż do czasów, kiedy wszystko byÅ‚o Å‚atwiejsze i choć na chwilÄ™ odciąć siÄ™ od problemów dnia powszedniego
– mówi Agnieszka PiskaÅ‚a.
Fast, slow, comfort food
Gloryfikowanie smaków z dzieciÅ„stwa, dieta budowana w oparciu o siÅ‚Ä™ emocjonalnÄ…, której dostarcza, a nie – jak zazwyczaj – zawartość kalorii i skÅ‚adników mineralnych, to nie pierwszy trend, zmieniajÄ…cy
nasze podejÅ›cie do przygotowywanych potraw. – Obecnie, gdy żyjemy tak szybko, a samo jedzenie czÄ™sto traktowane jest instrumentalnie – jako narzÄ™dzie do zagÅ‚uszania gÅ‚odu i bÅ‚yskawicznego dostarczania energii, która pozwoli dalej pÄ™dzić do przodu, nieÅ›miaÅ‚o pojawiajÄ… siÄ™ nowe koncepcje, akcentujÄ…ce olbrzymiÄ… rolÄ™ jedzenia w codziennym życiu. Pierwszym trendem, który stanÄ…Å‚ w opozycji do fast food byÅ‚ slow food , czyli pochwaÅ‚a smaku i celebracji spożywanych posiÅ‚ków. – Sympatycy tej idei doceniajÄ… walory regionalnych potraw, delektujÄ… siÄ™ ich oryginalnoÅ›ciÄ… i stojÄ… na straży zachowania wieloletnich, sprawdzonych receptur ich przygotowywania. Przede wszystkim jednak
postrzegajÄ… kwestiÄ™ jedzenia, jako ważny element dnia, na który powinno siÄ™ zarezerwować odpowiedniÄ… ilość wolnego czasu. Spożywanie posiÅ‚ków nie jest dla nich dodatkiem np. do pracy przy komputerze, telewizyjnym towarzyszem czy „umilaczem” biegu do pracy. Jedzenie to rytuaÅ‚, który pozwala dać siÄ™ zapomnieć, oddać siÄ™ bÅ‚ogiej przyjemnoÅ›ci spożywania nawet najprostszego dania .
SkÄ…d tyle emocji w jedzeniu?
Rodzaj emocji, które wywoÅ‚uje spożywana przez nas żywność ma dwie podstawy – fizjologicznÄ… i zwiÄ…zanÄ… z pamiÄ™ciÄ… sensorycznÄ…. – JeÅ›li chodzi o dziaÅ‚anie fizjologiczne, to Å‚atwo je zaobserwować jedzÄ…c np. sÅ‚odkie przekÄ…ski. Najczęściej siÄ™gamy po nie wtedy, kiedy chcemy
poprawić swoje samopoczucie. Cukry proste zawarte w sÅ‚odyczach powodujÄ… szybkie wydzielanie w organizmie serotoniny – tzw. "hormonu szczęścia". Z kolei substancje pobudzajÄ…ce, które wystÄ™pujÄ… np. w cynamonie czy papryczce chili zwiÄ™kszajÄ… wydzielanie oksytocyny, która jest "hormonem miÅ‚oÅ›ci". PosiÅ‚kom z tymi przyprawami przypisuje siÄ™ wiÄ™c wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci afrodyzyjne. Te fizjologiczne mechanizmy dziaÅ‚ajÄ… u każdego, choć z różnym natężeniem – tÅ‚umaczy Agnieszka PiskaÅ‚a.
Co innego dotyczy indywidualnych smaków, które – pobudzajÄ…c nasze kubki smakowe – wysyÅ‚ajÄ… informacje do mózgu, by przywoÅ‚ać w pamiÄ™ci konkretne wydarzenia lub okolicznoÅ›ci. Agnieszka PiskaÅ‚a: – Osoby dorosÅ‚e, majÄ…c prawo wyboru, raczej nie siÄ™gajÄ… po potrawy, do których spożywania byÅ‚y w dzieciÅ„stwie nakÅ‚aniane. Z sentymentem wracajÄ… natomiast w swoich podróżach kulinarnych do smaków, które przywoÅ‚ujÄ… w nich pozytywne skojarzenia. Naukowcy udowodnili, że nawet dzieci w
Å‚onie matki „programujÄ…” swoje preferencje smakowe. CzÄ™sto to, co je kobieta w ciąży staje siÄ™ ulubionÄ… potrawÄ… maÅ‚ego dziecka. Prawdopodobnie te potrawy kojarzÄ… mu siÄ™ z niezachwianym
bezpieczeństwem okresu prenatalnego.
Jedzenie to jednak nie tylko dobre skojarzenia, których dowodem jest comfort food. Niestety może być także źródÅ‚em zÅ‚ego samopoczucia. – Jedzenie w poÅ›piechu, Å‚apczywie, bez samoÅ›wiadomoÅ›ci powoduje, że organizm nie jest w stanie nadążyć z odpowiednio szybkim wytwarzaniem
soków żoÅ‚Ä…dkowych oraz trawieniem spożytego posiÅ‚ku. W konsekwencji czujemy ociężaÅ‚ość, ból, kolkÄ™, wzdÄ™cia. To objawy fizyczne, które przekÅ‚adajÄ… siÄ™ także na nasze samopoczucie. ZaczynajÄ… drÄ™czyć nas wyrzuty sumienia, wpadamy we wÅ›ciekÅ‚ość czy frustracjÄ™, jesteÅ›my ospali, mamy problemy z koncentracjÄ…. JeÅ›li przez dÅ‚uższy czas traktujemy w ten sposób nasz organizm zaczynamy żyć w przekonaniu, że "jedzenie to wróg". Tymczasem znalezienie chwili na spokojne delektowanie siÄ™ daniem znajduje swoje bezpoÅ›rednie przeÅ‚ożenie na stan naszego zdrowia. – Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego jak bardzo istotne jest umiejÄ™tne odseparowanie towarzyszÄ…cych nam myÅ›li i problemów na czas spożywania posiÅ‚ku. Delektowanie siÄ™ jedzeniem, smakowanie go, dyskusje nad jego pochodzeniem, aromatem to bardzo cenne umiejÄ™tnoÅ›ci, ważne z punktu widzenia naszego zdrowia.
Celebrowanie spożywania potraw to skuteczna ochrona przed otyłością (wynikającą z kompulsywnego objadania się), niestrawnością, wrzodami oraz innymi schorzeniami towarzyszącymi nieprawidłowej diecie.
Jedzmy na dobry nastrój! Na zdrowie!
Okazuje siÄ™, że najskuteczniejszym sposobem na poprawÄ™ naszego samopoczucia sÄ… posiÅ‚ki Å‚atwe w przygotowaniu, lekkostrawne, które nie dostarczajÄ… zbyt wielu bodźców smakowych. – Najlepiej, aby byÅ‚y przygotowane z maksymalnie 5 skÅ‚adników, ponieważ tylko wtedy jesteÅ›my w stanie rozpoznać wszystkie smaki. Z tego wzglÄ™du w ideÄ™ comfort food doskonale wpisujÄ… siÄ™ proste potrawy z dzieciÅ„stwa: na ogół na ciepÅ‚o, na sÅ‚odko, na bazie mleka, z dodatkiem produktów mÄ…cznych – kaszy,
ryżu, makaronu, klusek, ale również pierogi czy naleÅ›niki. OczywiÅ›cie każdy z nas ma „swojÄ…” ulubionÄ… potrawÄ™, która wywoÅ‚uje w nim miÅ‚e uczucie bÅ‚ogoÅ›ci i odprężenia . – Czasami znaczenie ma nie tyle
konkretny posiÅ‚ek, co caÅ‚y „ rytuaÅ‚” jego przygotowania, sposób podania i obecność "niezbÄ™dnych dodatków" – ulubionej porcelany, dużego rodzinnego stoÅ‚u w ogrodzie czy po prostu obecność bliskiego
przyjaciela, w towarzystwie którego nawet proste potrawy budujÄ… wyjÄ…tkowÄ… atmosferÄ™ wprowadzajÄ…c w dobre samopoczucie – podkreÅ›la Agnieszka PiskaÅ‚a.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Pierogi ruskie kalorie 10 sztNaleśniki z serem smażone kalorie
Wersja do druku
Szukaj
Co powinnaś wiedzieć o ochronie przeciwsłonecznej? 3 fakty na temat SPF
Czego potrzebuje skóra wiosnÄ… i latem? Zdecydowanie nawilżenia i regeneracji, ale także bardzo skutecznej ochrony przeciwsÅ‚onecznej. Kosmetolodzy wsk
Jakie gadżety reklamowe na targi?
Targi handlowe stanowią istotną platformę dla firm, aby promować swoje produkty i usługi, nawiązywać kontakty biznesowe oraz budować swoją markę. Jedn
Glinka kosmetyczna - dlaczego warto wykorzystywać ten składnik?
Glinki kosmetyczne, stosowane już w starożytnoÅ›ci, zapewniaÅ‚y piÄ™knÄ… skórÄ™ i gÅ‚adkie ciaÅ‚o zarówno kobietom, jak i mężczyznom. W skÅ‚adzie znajdujÄ
Produkty Danio – rozkoszna kremowość w kubeczku, saszetce lub butelce
Coraz wiÄ™cej osób zwraca uwagÄ™ nie tylko na smak, ale również na jakość i wartość odżywczÄ… produktów spożywczych. Producenci żyw
Medycyna estetyczna - poznaj kilka przykładowych zabiegów
Dla niektórych osób wyglÄ…d zewnÄ™trzny odgrywa znaczÄ…cÄ… rolÄ™ w życiu spoÅ‚ecznym oraz zawodowym. Dążenie do ideaÅ‚u piÄ™kna skÅ‚ania wiele