Dlaczego jajka w mikrofalówce mogą eksplodować? Co to jest efekt opóźnionego wrzenia? Jakich naczyń nie wolno stosować podczas gotowania mikrofalowego? Przedstawiamy zasady bezpiecznego używania mikrofali.

Kuchenka mikrofalowa potrzebuje na podgrzanie potrawy zaledwie ułamka czasu wymaganego do tego celu przez konwencjonalne płyty kuchenne. Z tego powodu jest to urządzenie w dzisiejszych czasach bardzo popularne, zwłaszcza wśród osób dynamicznych, ceniących swój czas. W codziennym pośpiechu i zabieganiu warto jednak pamiętać o podstawowych zasadach bezpieczeństwa podczas przygotowywania posiłków w tego typu urządzeniach.

Jakie potrawy można podgrzewać w mikrofali

Wiele produktów spożywczych nadaje siÄ™ do gotowania mikrofalowego, w tym Å›wieże i mrożone warzywa, owoce, makarony, ryż, produkty zbożowe, fasola, ryby i miÄ™so. Sosy, desery, zupy, puddingi i przetwory również mogÄ… być przygotowywane w kuchence mikrofalowej. Warto jednak pamiÄ™tać, by unikać podgrzewania dużych porcji, takich jak udziec – zazwyczaj ich powierzchnia ulega wysuszeniu zanim podgrzeje siÄ™ ich Å›rodek. Jajka w skorupkach i caÅ‚e jajka ugotowane na twardo nie powinny być umieszczane w kuchenkach mikrofalowych, gdyż mogÄ… one eksplodować nawet po zakoÅ„czeniu podgrzewania mikrofalami.

Niektóre potrawy można podgrzewać z wykorzystaniem maksymalnego natężenia mikrofal, podczas gdy inne wymagajÄ… mniejszego poziomu mocy. Na ogół korzystniejsze jest używanie niższego poziomu mocy, szczególnie wtedy, gdy potrawa jest delikatna, w dużej iloÅ›ci lub podatna na dziaÅ‚anie temperatury (np. paszteciki). Podczas podgrzewania potrawy po raz pierwszy korzystne jest niedoszacowanie czasu gotowania i nastÄ™pnie jego przedÅ‚użenie. Warto także sporzÄ…dzić notatkÄ™ dotyczÄ…cÄ… czasu podgrzewania – w celu wykorzystania w przyszÅ‚oÅ›ci – radzi Bernard Sypniewski, przedstawiciel producenta mikrofali marki Candy.

Przykrywanie, odstawianie

Przykrywanie potraw podczas gotowania jest bardzo istotne ponieważ unoszÄ…ca siÄ™ para wodna wpÅ‚ywa na proces gotowania. Do tego celu można użyć talerza ceramicznego, plastikowej przykrywki lub specjalnej folii przeznaczonej do stosowania w kuchenkach mikrofalowych. PamiÄ™tajmy jednak, by nie podgrzewać produktów żywnoÅ›ciowych w szczelnie zamkniÄ™tych pojemnikach, gdyż mogÄ… one eksplodować. Podczas podgrzewania zaleca siÄ™ mieszać lub odwracać potrawÄ™. Zawsze należy upewnić siÄ™, że zostaÅ‚a ona podgrzana w caÅ‚ej objÄ™toÅ›ci, a nastÄ™pnie odstawić na krótki czas – aby umożliwić wyrównanie siÄ™ temperatury. Jeżeli jest to możliwe, należy ponownie wymieszać przed podaniem.







Podgrzewanie płynów

Podgrzewanie mikrofalowe napoi może spowodować efekt opóźnionego wrzenia. Zawsze należy odczekać około 20 sekund od momentu wyłączenia kuchenki w celu umożliwienia wyrównania się temperatury. Aby zapobiec gwałtownemu wrzeniu płynów i możliwemu poparzeniu, zaleca się włożenie do płynu plastikowej łyżki lub szklanej pałeczki oraz mieszanie przed, podczas i po podgrzaniu.

Szczególne środki ostrożności powinno się zachować zwłaszcza w przypadku podgrzewania w mikrofali mleka dla niemowląt. W tym przypadku należy wlać mleko do wyjałowionej butelki szklanej. Podgrzewać bez przykrycia. Dokładnie wstrząsnąć przed odstawieniem, a potem ponownie przed podaniem. Zawsze należy sprawdzić temperaturę mleka lub odżywki dla niemowląt przed podaniem dziecku. Zalecana temperatura podawania: około 37 C. Nigdy nie należy wkładać do mikrofali butelki z założonym smoczkiem, ponieważ może ona eksplodować w razie przegrzania.

Jakich naczyń można używać w mikrofali

Energia mikrofalowa wnikając do potrawy jest przyciągana i absorbowana przez zawartą niej wodę, tłuszcz i cukier. Mikrofale powodują, że cząsteczki potrawy zaczynają gwałtownie się poruszać. Ruch tych cząsteczek wskutek tarcia wytwarza ciepło, które gotuje potrawę. Z tego względu, w celu uzyskania maksymalnej wydajności, naczynia muszą umożliwić przechodzenie przez nie energii mikrofalowej. Może ona swobodnie przechodzić przez ceramikę, szkło, porcelanę i tworzywa sztuczne, jak również przez papier i drewno. Natomiast jest odbijana przez metale, takie jak stal nierdzewna, aluminium i miedź.

Metalowe elementy umieszczone w mikrofali powodujÄ… reakcjÄ™ w postaci wyÅ‚adowaÅ„ Å‚ukowych. Dlatego też podczas gotowania mikrofalowego nie można używać m.in. tacek aluminiowych czy naczyÅ„ z elementami metalowymi (uchwytami, obrzeżem lub zamkniÄ™ciem). Natomiast folia aluminiowa może być stosowana wyÅ‚Ä…cznie jako osÅ‚ona. MaÅ‚e gÅ‚adkie fragmenty można używać do przykrywania cienkich kawaÅ‚ków miÄ™sa lub drobiu, aby zapobiec przegotowaniu. Jeżeli folia jest zbyt blisko Å›cianek kuchenki może wystÄ…pić wyÅ‚adowanie Å‚ukowe. Powinna siÄ™ znajdować w odlegÅ‚oÅ›ci co najmniej 1” (2,5 cm) od Å›cianek kuchenki.

Również niektóre naczynia niemetalowe mogÄ… być niebezpieczne podczas gotowania mikrofalowego. W razie wÄ…tpliwoÅ›ci, należy przeprowadzić test - napeÅ‚nić pojemnik bezpieczny do stosowania w kuchence mikrofalowej jednÄ… szklankÄ… (250 ml) zimnej wody i umieÅ›cić w kuchence razem z testowanym naczyniem. NastÄ™pnie gotować z maksymalnÄ… mocÄ… przez 1 minutÄ™. Ostrożnie dotknąć naczynia. Jeżeli puste naczynie jest ciepÅ‚e, nie należy go używać do gotowania mikrofalowego – podpowiada Bernard Sypniewski

W kuchenkach mikrofalowych można stosować przeznaczone do tego celu pojemniki i dodatki. Mogą to być naczynia obiadowe oraz szklane jeśli nie są popękane lub wyszczerbione. Talerze i kubki papierowe należy używać wyłącznie do krótkiego gotowania czy podgrzewania. Ze względu na zagrożenie pożarem podczas gotowania nie należy pozostawiać kuchenki bez nadzoru. Plastikowe torebki i woreczki do gotowania dedykowane do używania w mikrofalach trzeba przedziurawić w celu uwolnienia nadmiaru powstającej pary.

Oprócz wszystkich wymienionych zasad bezpiecznego użytkowania mikrofali, warto mieć na uwadze także konieczność jej regularnego czyszczenia. Jeżeli kuchenka nie będzie utrzymywana w czystości, może to prowadzić do uszkodzenia jej powierzchni i obniżenia trwałości urządzenia oraz do stworzenia sytuacji zagrożenia pożarowego.




Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ryż z jabłkami przepis babci

Wersja do druku