Jak bezpiecznie korzystać z kuchenki mikrofalowej
Kuchenka mikrofalowa potrzebuje na podgrzanie potrawy zaledwie ułamka czasu wymaganego do tego celu przez konwencjonalne płyty kuchenne. Z tego powodu jest to urządzenie w dzisiejszych czasach bardzo popularne, zwłaszcza wśród osób dynamicznych, ceniących swój czas. W codziennym pośpiechu i zabieganiu warto jednak pamiętać o podstawowych zasadach bezpieczeństwa podczas przygotowywania posiłków w tego typu urządzeniach.
Jakie potrawy można podgrzewać w mikrofali
Wiele produktów spożywczych nadaje siÄ™ do gotowania mikrofalowego, w tym Å›wieże i mrożone warzywa, owoce, makarony, ryż, produkty zbożowe, fasola, ryby i miÄ™so. Sosy, desery, zupy, puddingi i przetwory również mogÄ… być przygotowywane w kuchence mikrofalowej. Warto jednak pamiÄ™tać, by unikać podgrzewania dużych porcji, takich jak udziec – zazwyczaj ich powierzchnia ulega wysuszeniu zanim podgrzeje siÄ™ ich Å›rodek. Jajka w skorupkach i caÅ‚e jajka ugotowane na twardo nie powinny być umieszczane w kuchenkach mikrofalowych, gdyż mogÄ… one eksplodować nawet po zakoÅ„czeniu podgrzewania mikrofalami.
Niektóre potrawy można podgrzewać z wykorzystaniem maksymalnego natężenia mikrofal, podczas gdy inne wymagajÄ… mniejszego poziomu mocy. Na ogół korzystniejsze jest używanie niższego poziomu mocy, szczególnie wtedy, gdy potrawa jest delikatna, w dużej iloÅ›ci lub podatna na dziaÅ‚anie temperatury (np. paszteciki). Podczas podgrzewania potrawy po raz pierwszy korzystne jest niedoszacowanie czasu gotowania i nastÄ™pnie jego przedÅ‚użenie. Warto także sporzÄ…dzić notatkÄ™ dotyczÄ…cÄ… czasu podgrzewania – w celu wykorzystania w przyszÅ‚oÅ›ci – radzi Bernard Sypniewski, przedstawiciel producenta mikrofali marki Candy.
Przykrywanie, odstawianie
Przykrywanie potraw podczas gotowania jest bardzo istotne ponieważ unoszÄ…ca siÄ™ para wodna wpÅ‚ywa na proces gotowania. Do tego celu można użyć talerza ceramicznego, plastikowej przykrywki lub specjalnej folii przeznaczonej do stosowania w kuchenkach mikrofalowych. PamiÄ™tajmy jednak, by nie podgrzewać produktów żywnoÅ›ciowych w szczelnie zamkniÄ™tych pojemnikach, gdyż mogÄ… one eksplodować. Podczas podgrzewania zaleca siÄ™ mieszać lub odwracać potrawÄ™. Zawsze należy upewnić siÄ™, że zostaÅ‚a ona podgrzana w caÅ‚ej objÄ™toÅ›ci, a nastÄ™pnie odstawić na krótki czas – aby umożliwić wyrównanie siÄ™ temperatury. Jeżeli jest to możliwe, należy ponownie wymieszać przed podaniem.
Podgrzewanie płynów
Podgrzewanie mikrofalowe napoi może spowodować efekt opóźnionego wrzenia. Zawsze należy odczekać około 20 sekund od momentu wyłączenia kuchenki w celu umożliwienia wyrównania się temperatury. Aby zapobiec gwałtownemu wrzeniu płynów i możliwemu poparzeniu, zaleca się włożenie do płynu plastikowej łyżki lub szklanej pałeczki oraz mieszanie przed, podczas i po podgrzaniu.
Szczególne środki ostrożności powinno się zachować zwłaszcza w przypadku podgrzewania w mikrofali mleka dla niemowląt. W tym przypadku należy wlać mleko do wyjałowionej butelki szklanej. Podgrzewać bez przykrycia. Dokładnie wstrząsnąć przed odstawieniem, a potem ponownie przed podaniem. Zawsze należy sprawdzić temperaturę mleka lub odżywki dla niemowląt przed podaniem dziecku. Zalecana temperatura podawania: około 37 C. Nigdy nie należy wkładać do mikrofali butelki z założonym smoczkiem, ponieważ może ona eksplodować w razie przegrzania.
Jakich naczyń można używać w mikrofali
Energia mikrofalowa wnikając do potrawy jest przyciągana i absorbowana przez zawartą niej wodę, tłuszcz i cukier. Mikrofale powodują, że cząsteczki potrawy zaczynają gwałtownie się poruszać. Ruch tych cząsteczek wskutek tarcia wytwarza ciepło, które gotuje potrawę. Z tego względu, w celu uzyskania maksymalnej wydajności, naczynia muszą umożliwić przechodzenie przez nie energii mikrofalowej. Może ona swobodnie przechodzić przez ceramikę, szkło, porcelanę i tworzywa sztuczne, jak również przez papier i drewno. Natomiast jest odbijana przez metale, takie jak stal nierdzewna, aluminium i miedź.
Metalowe elementy umieszczone w mikrofali powodujÄ… reakcjÄ™ w postaci wyÅ‚adowaÅ„ Å‚ukowych. Dlatego też podczas gotowania mikrofalowego nie można używać m.in. tacek aluminiowych czy naczyÅ„ z elementami metalowymi (uchwytami, obrzeżem lub zamkniÄ™ciem). Natomiast folia aluminiowa może być stosowana wyÅ‚Ä…cznie jako osÅ‚ona. MaÅ‚e gÅ‚adkie fragmenty można używać do przykrywania cienkich kawaÅ‚ków miÄ™sa lub drobiu, aby zapobiec przegotowaniu. Jeżeli folia jest zbyt blisko Å›cianek kuchenki może wystÄ…pić wyÅ‚adowanie Å‚ukowe. Powinna siÄ™ znajdować w odlegÅ‚oÅ›ci co najmniej 1” (2,5 cm) od Å›cianek kuchenki.
Również niektóre naczynia niemetalowe mogÄ… być niebezpieczne podczas gotowania mikrofalowego. W razie wÄ…tpliwoÅ›ci, należy przeprowadzić test - napeÅ‚nić pojemnik bezpieczny do stosowania w kuchence mikrofalowej jednÄ… szklankÄ… (250 ml) zimnej wody i umieÅ›cić w kuchence razem z testowanym naczyniem. NastÄ™pnie gotować z maksymalnÄ… mocÄ… przez 1 minutÄ™. Ostrożnie dotknąć naczynia. Jeżeli puste naczynie jest ciepÅ‚e, nie należy go używać do gotowania mikrofalowego – podpowiada Bernard Sypniewski
W kuchenkach mikrofalowych można stosować przeznaczone do tego celu pojemniki i dodatki. Mogą to być naczynia obiadowe oraz szklane jeśli nie są popękane lub wyszczerbione. Talerze i kubki papierowe należy używać wyłącznie do krótkiego gotowania czy podgrzewania. Ze względu na zagrożenie pożarem podczas gotowania nie należy pozostawiać kuchenki bez nadzoru. Plastikowe torebki i woreczki do gotowania dedykowane do używania w mikrofalach trzeba przedziurawić w celu uwolnienia nadmiaru powstającej pary.
Oprócz wszystkich wymienionych zasad bezpiecznego użytkowania mikrofali, warto mieć na uwadze także konieczność jej regularnego czyszczenia. Jeżeli kuchenka nie będzie utrzymywana w czystości, może to prowadzić do uszkodzenia jej powierzchni i obniżenia trwałości urządzenia oraz do stworzenia sytuacji zagrożenia pożarowego.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ryż z jabłkami przepis babciWersja do druku
Szukaj
Co powinnaś wiedzieć o ochronie przeciwsłonecznej? 3 fakty na temat SPF
Czego potrzebuje skóra wiosnÄ… i latem? Zdecydowanie nawilżenia i regeneracji, ale także bardzo skutecznej ochrony przeciwsÅ‚onecznej. Kosmetolodzy wsk
Jakie gadżety reklamowe na targi?
Targi handlowe stanowią istotną platformę dla firm, aby promować swoje produkty i usługi, nawiązywać kontakty biznesowe oraz budować swoją markę. Jedn
Glinka kosmetyczna - dlaczego warto wykorzystywać ten składnik?
Glinki kosmetyczne, stosowane już w starożytnoÅ›ci, zapewniaÅ‚y piÄ™knÄ… skórÄ™ i gÅ‚adkie ciaÅ‚o zarówno kobietom, jak i mężczyznom. W skÅ‚adzie znajdujÄ
Produkty Danio – rozkoszna kremowość w kubeczku, saszetce lub butelce
Coraz wiÄ™cej osób zwraca uwagÄ™ nie tylko na smak, ale również na jakość i wartość odżywczÄ… produktów spożywczych. Producenci żyw
Medycyna estetyczna - poznaj kilka przykładowych zabiegów
Dla niektórych osób wyglÄ…d zewnÄ™trzny odgrywa znaczÄ…cÄ… rolÄ™ w życiu spoÅ‚ecznym oraz zawodowym. Dążenie do ideaÅ‚u piÄ™kna skÅ‚ania wiele