Wielu z nas nie wyobraża sobie życia bez herbaty. To napój, który spożywamy chętnie kilka razy w ciągu dnia. Mamy swoje ulubione smaki i zgodnie z własnymi upodobaniami popijamy ją w ulubionym kubku czy szklance. Często jednak zadajemy sobie pytanie- jaka herbata jest lepsza- ekspresowa czy liściasta?

Wydawałoby się, że nie ma wielkiej różnicy pomiędzy herbatą liściastą a ekspresową. Ta druga jest częściej używana, ponieważ wygodniej jest ją zaparzyć i nie zostawia liści ani fusów na dnie naczynia, w którym jest przygotowywana. Co ciekawe jednak herbata ekspresowa nie posiada tylu wartości zdrowotnych, które otrzymujemy zaparzając liście. Dzieje się tak przede wszystkim dlatego, że to, co ląduje w herbacianych torebeczkach to rozdrobnione listki, które przypominają najczęściej swoją postacią pył. Decydując się na herbatę liściastą otrzymujemy suszone iście w całości.


To właśnie w nich kryją się całe rzesze antyutleniaczy, a także polifenoli, które zmniejszają szansę wystąpienia chorób układu krwionośnego i nowotworów. Redukują poziom cholesterolu i wzmacniają system odpornościowy.  Herbata ekspresowa będzie posiadała je również, ale w znacznie mniejszych ilościach.

Prawdziwi smakosze herbat potwierdzają także, że wydobycie aromatu i prawdziwego smaku jest możliwe zaparzając jedynie suszone listki herbaciane. Pył, który znajduje się w torebkach pozbawiony jest najczęściej delikatnego smaku i tak wyraźnego aromatu.

Wielu z nas sięga po ekspresową herbatę tylko dlatego, że wydaje się tańsza i łatwiejsza w przygotowaniu. Tymczasem niejednokrotnie cena herbaty liściastej jest identyczna. Trzeba nauczyć się ją jednak prawidłowo zaparzać. Zwykle trwa to kilka minut, ale warto być cierpliwym.  Jeśli drażnią Cię pływające na dnie liście, zainwestuj w niewielką, metalową, zamykaną siateczkę. Po wsypaniu do niej listów herbacianych nie przedostaną się do napoju, a herbata dobrze się zaparzy, zachowując wszelkie wartości.

To prawda, że na początku może nam być trudniej się przyzwyczaić do picia herbaty liściastej. Warto jednak spróbować jej smaku, by pokochać go na dobre!



Podobne artykuły: