Lubicie czekoladę? Zapewne większość z Was ma teraz ochotę krzyknąć, że tak i nic w tym dziwnego. Czekolada nie tylko poprawia humor, ale przede wszystkim świetnie smakuje.

Pomimo tego, że wiosna kalendarzowa trwa, wieczory bywają pochmurne i zimne. W taką pogodę mamy ochotę się rozgrzać i spędzić przyjemnie czas przy długich rozmowach z kimś bliskim. Jednym z lepszych pomysłów na spędzenie wolnego wieczoru w towarzystwie takiej osoby jest wyjście do ulubionej kawiarenki, która serwuje Waszą  ulubioną, gorącą czekoladę. W zależności od preferencji każdego z Was, możecie skusić się zarówno na czekoladę smakową- pistacjową, marcepanową, truskawkową czy z całą górą bitej śmietany- co ja oczywiście najbardziej lubię w tego typu lokalach!

Wybierzcie się do miejsca, w którym czekolada serwowana jest w wygodnych, domowych kubkach, co dodatkowo wprowadzi Was w przyjemną i ciepłą atmosferę. No i muzyka. Lekka, po cichutku powinna snuć się z głośników- może jazz?

Mieszkając w Trójmieście mam całą masę takich przytulnych miejsc do wyboru. Kiedy tylko najdzie mnie ochota, by spędzić wieczór przy kubku gorącej czekolady od razu zastanawiam się, gdzie chciałabym go wypić. Kiedy jednak pogoda za oknem nie zachęca lub najzwyczajniej w świecie nie mam ochoty na wyjście z domu, przygotowuję ten pyszny napój samodzielnie. Jak? Przepis na dwie porcje podaję poniżej.

Składniki:

400 ml słodkiej śmietanki 30%
400 ml mleka 3,2%
2 tabliczki gorzkiej czekolady
bita śmietana
ulubione przyprawy- cynamon, wanilia, kardamon, chili

Sposób przygotowania:

Śmietankę i mleko wlewamy do garnuszka i mieszamy ze sobą. Kiedy staną się ciepłe dodajemy rozdrobnioną czekoladę i dokładnie mieszamy do zagotowania. Dodajemy przyprawy i jeszcze chwile gotujemy. Czekoladę przelewamy do kubków, ozdabiamy bitą śmietaną i posypujemy u góry cynamonem. Jeżeli macie ochotę, do czekolady możecie dodać odrobinę ulubionego alkoholu.



By poczuć się, jak w prawdziwej kawiarni włączcie ulubioną płytę i zadbajcie o dobre towarzystwo do długich rozmów :)



Podobne artykuły: