O daniach smażonych często mówi się, iż są niezdrowe i ciężkostrawne. Jednak to nie sam proces obróbki termicznej, a niewłaściwa technika przyrządzania posiłku kształtuje taką o nich opinię. Jak zatem smażyć, aby potrawy były smaczne, dietetyczne i pełne witamin wyjaśnia Marek Kapturzak, Manager ds. sprzedaży z firmy VOG Polska Sp.z.o.o.


Prawidłowe smażenie związane jest zarówno z odpowiednim doborem tłuszczu roślinnego, jak
i metodą przygotowania potrawy. Aby danie z patelni cieszyło smakiem oraz nie wpływało negatywnie na nasze zdrowie oraz linię warto poznać tajniki jego umiejętnego sporządzenia. Marek Kapturzak z firmy VOG Polska Sp.z.o.o tłumaczy jak smażyć, aby zachować wartości odżywcze posiłków oraz zminimalizować ryzyko wchłaniania przez nie tłuszczu.

Lekcja nr 1- Zwróć uwagę na skład oleju
 Apetyczny wyglÄ…d, kuszÄ…cy zapach i niepowtarzalny smak to główne zalety smażonych daÅ„. Niestety posiÅ‚ki przyrzÄ…dzone takÄ… metodÄ… bywajÄ… czÄ™sto bardzo niezdrowe. Negatywnym efektem smażenia jest przedostawanie siÄ™ do jedzenia produktów rozkÅ‚adu tÅ‚uszczu, które uważane sÄ… za substancje szkodliwe dla ludzkiego organizmu. Jedynie umiejÄ™tna technika smażenia, na odpowiednim oleju minimalizuje ryzyko ich powstawania. „ Do smażenia zaleca siÄ™ oleje roÅ›linne, a przede wszystkim te o przewadze kwasów jednonienasyconych nad wielonienasyconymi. Kwasy jednonienasycone sÄ… zdecydowanie mniej podatne na utlenianie, zapewniajÄ… zatem wysoki stopieÅ„ stabilnoÅ›ci w temperaturze, w jakiej odbywa siÄ™ proces smażenia, czyli zwykle ponad 150 do 200 stopni Celsjusza. Kwasy jednonienasycone wzglÄ™dem wielonienasyconych powinny ksztaÅ‚tować siÄ™ w proporcji  2:1.  UkÅ‚ad okoÅ‚o 60 % kwasów jednonienasyconych w stosunku do ponad 30 % kwasów wielonienasyconych znajdziemy na przykÅ‚ad w oleju rzepakowym marki Rapso.” – uzasadnia Manager ds. sprzedaży z firmy VOG Polska Sp.z.o.o.

Lekcja nr 2- Zwróć uwagę na sposób produkcji oleju i jego opakowanie
Do smażenia powinniÅ›my używać olejów tÅ‚oczonych na ciepÅ‚o oraz rafinowanych, które majÄ… wyższÄ… temperaturÄ™ dymienia od tÅ‚oczonych na zimno bez wykorzystania procesu rafinacji. Ważne jest również, aby tÅ‚oczenie odbywaÅ‚o siÄ™ bez ekstrakcji, czyli wypÅ‚ukania oleju za pomocÄ… Å›rodków chemicznych.„TÅ‚oczenie na ciepÅ‚o bez ekstrakcji jest to proces w trakcie, którego nasiona surowca sÄ… lekko rozgniatane, krótkotrwale rozgrzewane oraz oczyszczone za pomocÄ… filtrów z wody, zanieczyszczeÅ„ i substancji powodujÄ…cych zmÄ™tnienie. NastÄ™pnie w wyniku rafinacji od oleju odseparowane zostajÄ… wolne kwasy tÅ‚uszczowe, które przyÅ›pieszajÄ… procesy utleniania oraz jeÅ‚czenia oleju oraz substancje, które pod wpÅ‚ywem ciepÅ‚a ulegajÄ… niebezpiecznym dla zdrowia przemianom. TÅ‚oczenie na zimno, natomiast odbywa bez podgrzewania ziarna oraz procesu rafinacji. W zwiÄ…zku z nie oczyszczeniem tÅ‚uszczu nie może być stosowany do celów tzw. gorÄ…cej kuchni. TÅ‚oczenie na ciepÅ‚o z rafinacjÄ… bez sztucznych dodatków stosuje siÄ™ na przykÅ‚ad w przypadku oleju marki Rapso.” - wyjaÅ›nia Marek Kapturzak z firmy VOG Polska Sp. z.o.o. Co wiÄ™cej do smażenia powinniÅ›my wybierać oleje roÅ›linne, których opakowanie chroni zawartość przed szkodliwym dziaÅ‚aniem Å›wiatÅ‚a, tym samym zapobiegajÄ…c jego utlenianiu siÄ™. „TÅ‚uszcz zjeÅ‚czaÅ‚y w kontakcie z wysokÄ… temperaturÄ… może wytwarzać niebezpieczne dla zdrowia zwiÄ…zki oraz negatywnie wpÅ‚ynąć na smak i wyglÄ…d potraw. Warto wiÄ™c zwrócić uwagÄ™, aby butelka oleju sÅ‚użącego do smażenia wykonana zostaÅ‚a z ciemnego szkÅ‚a, jak w przypadku oleju rzepakowego, do uniwersalnego stosowania, marki Rapso.” - dodaje ekspert z firmy VOG Polska Sp.z.o.o.

Lekcja nr 3- Poznaj technikę smażenia
Smażone dania piÄ™knie pachnÄ… i wspaniale smakujÄ…. Niestety niewÅ‚aÅ›ciwie przyrzÄ…dzone mogÄ… stać siÄ™ prawdziwÄ… bombÄ… kalorycznÄ….  Aby smażone potrawy byÅ‚y jednoczeÅ›nie smaczne, zdrowe i lekkostrawne, warto zwrócić uwagÄ™ na technikÄ™ ich przygotowania. Po pierwsze powinniÅ›my ograniczyć ilość tÅ‚uszczu wylewanego na patelniÄ™. W tym celu zaleca siÄ™ stosowanie naczyÅ„ z powÅ‚okÄ… nieprzywieralnÄ…, która nie wymaga ciÄ…gÅ‚ego uzupeÅ‚niania niedoboru oleju oraz zapobiega przypaleniu siÄ™ posiÅ‚ku. Również czas przygotowania ma tutaj istotne znaczenie.  „Proces smażenia powinien odbywać siÄ™ jak najkrócej. Na skutek reakcji tÅ‚uszczu z wysokÄ… temperaturÄ… oraz tlenem na patelni powstajÄ… toksyczne zwiÄ…zki chemiczne, które wnikajÄ… do potrawy, przez co staje siÄ™ ciężkostrawna i niezdrowa. Dlatego też smażony produkt powinien być jak najczęściej przewracany, aby uniknąć jego nadmiernemu spieczeniu. Należy również pamiÄ™tać o odpowiedniej temperaturze oleju. Za sÅ‚abo rozgrzany tÅ‚uszcz wnika do wnÄ™trza potrawy, zwiÄ™kszajÄ…c tym samym kaloryczność posiÅ‚ku, przegrzany natomiast wytwarza szkodliwe substancje oraz niszczy wartoÅ›ciowe skÅ‚adniki odżywcze potrawy.” – wyjaÅ›nia Marek Kapturzak, Manager ds. sprzedaży z firmy VOG Polska Sp. zoo. PodstawÄ… udanego smażenia jest również używanie Å›wieżego oleju. Å»ywność przyrzÄ…dzana na tÅ‚uszczu zużytym traci bowiem nie tylko na wyglÄ…dzie, ale przede wszystkim szkodzi zdrowiu, bÄ™dÄ…c przyczynÄ… zatruć pokarmowych.

Odpowiednio dobrany olej oraz umiejętna metoda przyrządzania dań to główne zasady smażenia. Warto je poznać, aby bez wyrzutów sumienia cieszyć się smaczną, zdrową i lekkostrawną potrawą.

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku