Większość z nas nie wyobraża sobie bez niego życia. Chleb stał się bowiem od wieków głównym składnikiem naszej diety. Jest standardowym składnikiem tradycyjnego śniadania. Coraz więcej osób jednak zaczyna wypiekać go samodzielnie w zaciszu własnego domu. Wtedy jest o wiele pyszniejszy. Podpowiemy wam dzisiaj jak samemu wypiec chrupiący chleb!

Chleb znany byÅ‚ już w starożytnoÅ›ci. Nie przypominaÅ‚ on co prawda tego dzisiejszego, ale w smaku byÅ‚ dość podobny.  Zbliżony do podpÅ‚omyka, znanej obecnie macy lub cienkiego podkÅ‚adu pod pizzÄ™. Taki chleb Å‚atwiej byÅ‚o Å‚amać niż kroić i zapewne stÄ…d wziÄ…Å‚ siÄ™ powszechnie znany w wielu kulturach zwyczaj obrzÄ™dowego Å‚amania chlebem. W wielu krajach Å›ródziemnomorskich utrzymaÅ‚ siÄ™ do dzisiaj - m.in. we Francji.

Najbardziej pierwotną formą chleba były placki z mąki i śruty pieczone w popiele, na rozgrzanych kamieniach, później także na rusztach i blachach. Pieczenie placków pod glinianym garnkiem (dzwonem), przysypywanym gorącym popiołem, dało początek kopułowym piecom piekarskim z bocznym otworem, które w takiej formie przetrwały od czasów rzymskich niemal do naszej epoki. Bochny wypiekane w taki sposób wykazywały (w porównaniu do tych pieczonych w popiele) wiele zalet: były czyste, podczas wypieku nie traciły całkowicie wilgoci i uzyskiwały pewien stopień pulchności.

Dzisiaj mamy wiele rodzajów pieczywa, które wybieramy kierując się własnym upodobaniem.

Wyróżniamy jednak:
-    pieczywo pszenne (wypiekane z mÄ…ki pszennej)
-    pieczywo żytnie (wypiekane z mÄ…ki żytniej)
-    pieczywo mieszane (wypieki pszenno-żytnie)

Pieczywo, które wypiekane jest z dojrzałych ziaren zbóż stanowi dla nas nie tylko pożywny pokarm, ale jest też przede wszystkim bardzo zdrowe. Wszystko dlatego, że zawiera w sobie m.in.: białka, aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik; pierwiastki, takie jak: magnez, potas, fosfor, wapno, sód; ale również witaminy z grupy A i B.

Najzdrowszym pieczywem jest pieczywo razowe, które wypieka siÄ™ z mÄ…ki razowej pszennej lub żytniej. Zawiera ona  wiÄ™kszÄ… ilość witamin i soli mineralnych oraz bÅ‚onnik. Warto również wybierać pieczywo z dodatkiem peÅ‚nych nasion roÅ›lin oleistych, takich jak: sÅ‚onecznik, dynia, sezam, len, soja czy mak. StanowiÄ… one nie źródÅ‚o witamin, a także poprawiajÄ… walory smakowe.

Polecamy wypróbować w domu:

Chleb pszenny

Składniki:
·    300 g mÄ…ki pszennej
·    25 g mÄ…ki
·    4 g drożdży
·    1 Å‚yżeczka cukru
·    175 g wody
·    20 g miodu
·    20 g masÅ‚a
·    1 Å‚yżeczka soli
·    1 Å‚yżka oleju do smarowania

Sposób przygotowania:
Wszystkie skÅ‚adniki oprócz drożdży umieÅ›cić w naczyniu. Drożdże rozpuscić w wodzie i po 5 minutach dolać do reszty skÅ‚adników. Wymieszać. Ciasto przeÅ‚ożyć na blat i zagnieść do elastycznoÅ›ci. NastÄ™pnie posmarować olejem i przeÅ‚ożyć do miski. Przykryć Å›ciereczkÄ… i odstawić na godzinÄ™ do wyroÅ›niÄ™cia. Po godzinie umieÅ›cić ciasto na blaszce i odstawić jeszcze na 30 minut. Wstawić do nagrzanego do 220 C piekarnika i piec okoÅ‚o 25 – 30 minut. Pokroić po wystudzeniu.

Chleb pszenny z żurawiną lub rodzynkami

Składniki:
·    520 g mÄ…ki pszennej
·    500 ml letniej wody
·    8 g drożdży Å›wieżych lub 4 g drożdży suchych
·    1 Å‚yżeczka soli
·    1 Å‚yżeczka cukru
·    1/2 szklanki pÅ‚atków owsianych
·    1/2 szklanki żurawiny, rodzynek lub 1/3 szklanki pokrojonych suszonych moreli

Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić w wodzie. Następnie do miski wsypać mąkę i po kolei wszystkie składniki. Wszystko wymieszać łyżką. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia - ciasto powinno powiększyć objętość dwukrotnie. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki keksowej. Wstawić do nagrzanego do 230 C piekarnika i piec 55-60 minut z żaroodporną miseczką wody wstawioną na półkę piekarnika.





Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Bajgiel z sezamem kcal

Wersja do druku