Smak pizzy zna chyba każdy. Dzisiaj wydawałoby się, że pizza nie jest żadnym rarytasem, a jedynie pomysłem na zamówienie czegoś na telefon, gdy akurat nie mamy w domu obiadu. Oryginalna, włoska pizza posiada jednak zupełnie inny smak, kompozycję dodatków, a przede wszystkim różni się ciasto. Możemy ją jednak przygotować sami w domu.

Smak oryginalnej pizzy, przygotowanej według włoskiej receptury zupełnie nie przypomina tej, którą zazwyczaj zamawiamy do domu z okolicznej pizzerii. Tajemnica wyśmienitego smaku tkwi przede wszystkim w cieście, które dobrze wypieczone w temperaturze ok. 400 stopni C powinno być cienkie i chrupiące. Jej smak wzbogacają także świeże zioła i dodatki w postaci oryginalnego parmezanu - Parmigiano Reggiano, szynki Prosciutto, karczochów, bazylii, mozarelli, orzeszków piniowych czy cukini.

Historia pizzy siÄ™ga już 1889 roku, kiedy to Neapol odwiedziÅ‚a wraz z mężem królowa WÅ‚och - Margherita i Umberto di Savoia. Tamtejszy piekarz, niejaki Raffaele Esposito, przygotowaÅ‚ na jej cześć specjalnÄ… potrawÄ™ – pizzÄ™, która swojÄ… kolorystykÄ… miaÅ‚a przedstawiać narodowe barwy. Kolor czerwony osiÄ…gnÄ…Å‚ za pomocÄ…  pomidorów, biaÅ‚y poprzez wykorzystanie sera mozarella, a zieleÅ„ bazylii. Do dzisiaj imieniem królowej nazywana jest najpopularniejsza pizza, która podbiÅ‚a caÅ‚y Å›wiat.

Przepis na oryginalnÄ… pizzÄ™ „Capricciosa”

Składniki:

220 g letniej wody
1 łyżeczka cukru
20 g świeżych drożdży
400 g mÄ…ki pszennej
30 g oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
 250 g sera mozzarella
300 g rozdrobnionych pomidorów
8 karczochów
50 g pieczarek
50 g czarnych oliwek
5 - 6 anchois
1 szczypta soli
40 g oliwy z oliwek extra virgin

Przygotowanie:

Zmiksować wodÄ™, cukier i drożdże na ciasto. NastÄ™pnie  dodać mÄ…kÄ™, oliwÄ™ z oliwek i sól, wyrabiać przez 2 minuty. Ciasto przeÅ‚ożyć do posmarowanej odrobinÄ… oliwy dużej miski i uformować kulÄ™. Przykryć miskÄ™ foliÄ… spożywczÄ… i pozostawić na 2 godziny do wyroÅ›niÄ™cia.

Nagrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C. Ciasto rozwałkować na opruszonej mąką powierzchni na cienki prostokąt (o grubości ok. 1 cm), ułożyć na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Brzegi ciasta wywinąć ku górze. Na cieście ułożyć pomidory, pokrojone w plastry karczochy, pieczarki, oliwki, anchois i pokrojony ser mozzarella. Posolić i polać 4 łyżkami oliwy z oliwek. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 220°C przez około 20 - 25 minut.







Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma pizza
mozzarella light kcal
Ile kalorii ma pomidorówka z ryżem
Ziołolecznictwo ludowe

Wersja do druku