Łyżeczka miodu nie sprawi nagle, że jutro wyzdrowiejesz, że przeziębienie czy grypa miną jak za dotknięciem czarodziejskiej pałeczki, a Ty już nigdy więcej nie będziesz chorować. Aby miód, mógł wpływać na poprawę zdrowia człowieka i wzmacniać odporność, należy spożywać go przez cały rok. I to – uwaga – spożywać właściwie.

Wiele osób bowiem popełnia błędy podczas leczniczego serwowania miodu, w wyniku których ten niezwykły dar ciężkiej pracy pszczół – traci swoje cenne właściwości.

Kto wynalazł miód?

Oczywiście człowiek. Miód wpisuje się w historię ludzkości od dawien dawna. Od chwili, gdy po raz pierwszy wykradziono go pszczołom i odkryto, że smakuje doskonale. Nikt nie potrafi podać dokładnej daty, kiedy tak się stało, ani komu zawdzięczamy to, że możemy cieszyć się miodem. Ale wiadomo, że miód znany był już w starożytności. Już wtedy wykorzystywano go, podobnie jak teraz – w pielęgnacji urody, kulinariach i medycynie. I już wtedy uważano jest za jeden z cenniejszych produktów natury i  lek na wiele przypadłości. Zapiski o miodzie znajdziemy w dokumentach jakie zachowały się po najstarszych cywilizacjach. Biblia opisuje krainę mlekiem i miodem płynącą, z zapisków egipskich wynika, że to właśnie w tym kraju rozpoczęto hodowlę pszczół w celu pozyskiwania miodu, a w dokumentach pochodzących ze starożytnej Grecji można wyczytać, że miód stanowił pokarm bogów, choć także i ludzi. Pochodzący bowiem z Grecji lekarz Hipokrates już 450 lat przed naszą erą zachwalał lecznicze właściwości miodu i zalecał go jako lekarstwo na wiele przypadłości. Dziś miód nadal jest chętnie wykorzystywany w medycynie i uważany przez wiele osób, które potrafią używać go właściwie – za najlepszy i najtańszy środek leczniczy. Ba… w dodatku uniwersalny.   

Jak prawidłowo spożywać miód?

Wiele osób wie, że miód sprzyja zdrowiu. Dlatego chętnie sięga po niego w czasie przeziębienia lub innych chorób. Ale jedna łyżeczka miodu raz do roku, nie sprawi, że człowiek nagle wyzdrowieje. Niestety, mimo iż rzesza ludzi słyszała o jego zdrowotnych właściwościach, to niewielka grupa z  niej zdaje sobie sprawę z tego, że  ten dar natury, należy spożywać według ściśle określonych receptur. I to spożywać regularnie. - Jedna łyżeczka miodu zjadanego codziennie, przez 360 dni w roku,  zadziała jak szczepionka i podkręci układ immunologiczny uodparniając organizm na wiele chorób. Jeśli chcemy, by miód działał na nas jak lekarstwo, należy koniecznie spożywać go prawidłowo – radzi  Piotr Blajer, właściciel Gospodarstwa Pasiecznego Królewskie Miody, który ze swoimi pszczołami wędruje po ekologicznych terenach Polski Wschodniej.

- Miód akacjowy poprawia odporność, pomaga w przeziębieniach oraz problemach z układem pokarmowym. Wrzosowy działa na nerki i układ moczowy, leczy również prostatę. Gryczany doskonale wpływa na układ krążenia, zwłaszcza w przemianach miażdżycowych, leczy niedokrwistość powstałą z niedoborów żelaza, ma także właściwości odtruwające – poprawia wydolność wątroby. Miód lipowy, podobnie jak akacjowy, ma wpływ na pracę układu oddechowego – leczy jego stany zapalne,  jest także pomocny w łagodzeniu objawów stresu i wyczerpania nerwowego - wylicza Piotr Blajer, podkreślając że warto mieć to na uwadze, jeśli sięga się po miód nie tylko ze względu na jego walory smakowe.

Które miody na odporność?

- Zawsze doradzam klientom odwiedzającym naszą pasiekę lub sklep internetowy z miodem i innymi artykułami pszczelarskimi, który rodzaj miodu będzie pomocny w leczeniu określonych przypadłości zdrowotnych. Ta wiedza pozwala im spożywać miód prawidłowo – dodaje Piotr Blajer. A które rodzaje miodów polecane są na odporność? Każde – ale trzeba wiedzieć,  że miód lipowy ma wysoką aktywność bakteriobójczą i antyseptyczną, dlatego uważany jest za najlepszy naturalny środek na przeziębienie, grypę oraz choroby układu oddechowego – np. zapalenie oskrzeli. Działa przeciwgorączkowo i przeciwkaszlowo. Warto go mieć pod ręką w okresie jesienno-zimowym, gdy szaleje grypa, wówczas warto podawać go choremu z herbatką lipową. Ale chcąc zadbać o układ immunologiczny, a więc zapobiegać chorobom, należy regularnie spożywać go przez cały rok.  

Miód wrzosowy jest doskonały dla osób, które chorują na nerki i zapalenie układu moczowego. Regularne stosowanie tego miodu wzmaga odporność organizmu i zapobiega nawrotom zapalenia pęcherza u kobiet spowodowanych wtórnym zakażeniem bakteriologicznym. Miód ten pomocny jest także w kamicy nerkowej i leczeniu prostaty. Ponadto nadaje się jako skuteczny środek lecznicy na zapalenie gardła.

Miód akacjowy jest to miód najbardziej lubiany przez dzieci. Najsłodszy z wszystkich rodzajów miodów. Doskonale nadaje się na kanapkę czy do posłodzenia herbatki. Jego regularne spożywanie zapewnia odporność, zapobiegając przeziębieniom, stanom zapalnym układu krążenia oraz chorobom przewodu pokarmowego. Cenne właściwości pozwalają przeciwdziałać m.in. nieprzyjemnej grypie jelitowej.

Miód spadziowy z drzew iglastych doskonale wpływa na układ oddechowy zapobiegając i lecząc górne nieżyty dróg oddechowych, m.in. astmę. Miód ten regularnie spożywany jest też cenną szczepionką przeciwnowotworową, jego właściwości mogą  zapobiegać powstawaniu i rozwojowi nowotworów. Ponadto miód spadziowy z drzew iglastych cenny jest w uodparnianiu układu moczowego na dokuczające mu zakażenia.

Warto juz teraz wciąć sobie do serca wiedzę z zakresu miodoterapii, bo miód to zdrowie – pod warunkiem, że spożywa się go zgodnie z zaleceniami w odpowiednich proporcjach i regularnie.  



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku