To ciasto jest jak romans: sÅ‚odkie, kuszÄ…ce, a wspomnienie o nim na dÅ‚ugo pozostaje w pamiÄ™ci. I tak jak w miÅ‚oÅ›ci – uniesienia urozmaicajÄ… cierpkie nuty, a wÅ›ród sÅ‚odyczy trafić siÄ™ może orzech do zgryzienia. WÅ‚oski albo laskowy.

Romantyczna nazwa
„Pani Walewska” to ciasto, którego nazwa nawiÄ…zuje do jednej z najsÅ‚ynniejszych historii miÅ‚osnych w dziejach porozbiorowej Polski. W styczniu 1807 roku Maria Walewska po raz pierwszy spotkaÅ‚a cesarza Napoleona podczas balu w warszawskim Zamku Królewskim. Wkrótce mÅ‚odziutka żona leciwego szambelana Anastazego Walewskiego zostaÅ‚a oficjalnie cesarskÄ… metresÄ…. Napoleon nie szczÄ™dziÅ‚ podarków,  a w miÅ‚osnych liÅ›cikach zapewniaÅ‚ o gorÄ…cym uczuciu. Kochanków rozdzieliÅ‚a jednak polityka. Choć Maria Walewska urodziÅ‚a niebawem Napoleonowi syna, cesarz oficjalnie poÅ›lubiÅ‚ księżniczkÄ™ austriackÄ… Maria LudwikÄ™ z rodu Habsburgów. Do dziÅ› trwa dyskusja: choć część historyków uważa, że romans Polki i Napoleona miaÅ‚ głównie podtekst patriotyczny, dla wiÄ™kszoÅ›ci z nas jednak Maria Walewska to po prostu zakochana kobieta, której burze historii nie pozwoliÅ‚y znaleźć szczęścia w miÅ‚oÅ›ci.

Ciasto dla zakochanych
W Walentynki wspomnienie pani Walewskiej powraca nie tylko jako pamiÄ…tka gorÄ…cego, choć krótkiego romansu, ale też jako deser - sÅ‚odki akcent zwieÅ„czajÄ…cy romantycznÄ… kolacjÄ™.  – Przez żoÅ‚Ä…dek do serca – mówi Aleksander SzaÅ‚ajko z ZT Bielmar, producenta tÅ‚uszczów roÅ›linnych.
 – Walentynki to doskonaÅ‚a okazja, by sprawić niespodziankÄ™ ukochanej osobie, przygotowujÄ…c dla niej sÅ‚odki poczÄ™stunek - dodaje. „Pani Walewska” to ciasto wymagajÄ…ce nakÅ‚adu pracy. Ważne sÄ… tutaj nie tylko umiejÄ™tnoÅ›ci kulinarne, ale też staranny dobór produktów, potrzebnych do ich przygotowania. – KluczowÄ… rolÄ™ odgrywajÄ… wysokiej jakoÅ›ci skÅ‚adniki, szczególnie margaryna, które zapewniajÄ… odpowiedniÄ… konsystencjÄ™ ciasta, a także pozytywnie wpÅ‚ywa na jego walory smakowe. Dlatego też w naszym przepisie polecamy wypróbowanÄ… od pokoleÅ„ PalmÄ™ z Murzynkiem. Å»yczymy smacznego!


PRZEPIS „Pani Walewska”


Przepis wygląda na skomplikowany, ale jeśli zaplanuje się odpowiednio przygotowania i kruche ciasto powstanie dzień wcześniej, wcale nie będzie to trudne.
W klasycznej wersji ciasta wierzch posypujemy orzechami – my, dla odmiany, proponujemy użyć prażonych pÅ‚atków migdałów.

Kruche ciasto:

•    500 g  mÄ…ki pszennej,
•    1,5 Å‚yżeczki proszku do pieczenia,
•     pół szklanki cukru pudru,
•    250 g  margaryny Palmy z Murzynkiem,
•     6 żółtek.
Składniki szybko wyrobić, podzielić na połowę i schłodzić w lodówce.

Beza:
•    6 biaÅ‚ek,
•    1,5 szklanki cukru pudru,
•     Å‚yżka mÄ…ki ziemniaczanej.
Białka trzeba ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo, po trochu cukier. Na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
Dodatkowo potrzebne bÄ™dÄ…:  
•    sÅ‚oiczek dżemu z czarnej porzeczki – lub innego kwaskowego (450 g),
•    120 g pÅ‚atków migdaÅ‚owych.

ProstokÄ…tnÄ… formÄ™ (25 x 33 cm) wykÅ‚adamy papierem do pieczenia. JednÄ… część ciasta wykÅ‚adamy na spód i smarujemy jÄ… poÅ‚owÄ… dżemu. NastÄ™pnie wykÅ‚adamy poÅ‚owÄ™ masy bezowej, a na niÄ… sypiemy poÅ‚owÄ™ pÅ‚atków migdaÅ‚owych. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez okoÅ‚o 40 minut. Identycznie trzeba postÄ…pić z drugÄ… częściÄ… ciasta. Placki studzimy.


Krem:

•    2 szklanki mleka (500 ml),
•    3 Å‚yżki mÄ…ki pszennej,
•    2 Å‚yżki mÄ…ki ziemniaczanej,
•    2 żółtka,
•    3 Å‚yżki cukru,
•    16 g cukru waniliowego, 2
•    50 g margaryny Palmy z Murzynkiem,
•     aromat migdaÅ‚owy.

Szklankę mleka zagotowujemy z cukrami. Drugą miksujemy z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodajemy do gotującego się mleka, zagotowujemy. Studzimy przykrywając folią spożywczą.
MiÄ™kkÄ… margarynÄ™ ucieramy na puszystÄ… masÄ™, stopniowo dodajemy, caÅ‚y czas miksujÄ…c – budyÅ„. Pod koniec wlewamy kilka kropli aromatu. Ostudzone placki przekÅ‚adamy masÄ… kremowÄ…. Ciasto umieszczamy na kilka godzin w lodówce.
Smacznego :)



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma margaryna

Wersja do druku