Imprezowe menu
Pamiętajmy jednak, że to, co przygotujemy ma smakować zarówno nam jak i naszym gościom, dlatego nie warto na siłę silić się na oryginalność. Jedzenie ma być przede wszystkim smaczne! Jeżeli Twoi goście są miłośnikami sushi, możesz je samodzielnie przygotować w domu. Natomiast jeżeli postawisz na kuchnię włoską, wypróbuj klasyczne włoskie przystawki, takie jak makaron z pesto czy melon w szynce parmeńskiej. Dobrze sprawdzą się również zawsze półmiski z różnego rodzaju serów, które goście będą mogli spożywać za pomocą wykałaczek.
Jedzenie obowiązkowo powinniśmy przygotować wcześniej, przed spotkaniem. Nigdy nie dopuszczaj do sytuacji, gdy goście siedzą przy pustym stole, a Ty tracisz czas w kuchni. Pamiętaj, że skoro jesteś organizatorką przyjęcia powinnaś się na nim tak dobrze bawić, jak Twoi goście.
Kilka propozycji na imprezowe menu:
Jako włoską przystawkę proponujemy zaserwowanie melona w szynce parmeńskiej na liściach szpinaku z sosem balsamicznym oraz sałatka caprese z pomidorami i mozzarellą, na liściach rukoli.
Tosty z pesto
Składniki:
chleb tostowy
20 dag szynki
2 pomidorowy
3 opakowania sera mozarella
słoiczek pesto
Sposób przygotowania:
Jedną część chleba tostowego smarujemy pesto, następnie nakładamy: plasterek szynki, plaster pomidora i dwa plasterki mozarelli. Przykrywamy drugą kromką chleba tostowego i wkładamy do tostera. Pesto dodaje im aromatu i sprawia, że nie musimy ich już w żaden sposób przyprawiać.
Babeczki z Å‚ososia na pumperniklu
Składniki:
8 dag wędzonego łososia w plastrach
5 dag wędzonego pstrąga
5 dag serka homogenizowanego
5 łyżek śmietanki 36%
1 łyżeczka żelatyny
sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
6 kromek chleba pumpernikiel
masło
2 łyżki koperku
foremki do wylepienia
Sposób przygotowania:
Foremki posmarować oliwą. Dokładnie wylepić dno i boki foremek łososiem. Pstrąga zmiksować z serkiem na gładką masę. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i dodać do masy z pstrąga. Śmietankę ubić i połączyć z musem. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Wylać do foremek, dno przykryć plasterkami łososia. Wstawić do lodówki na ok. 4-5 godzin. Wyjąć z foremek ok. 30 min przed podaniem. Posmarować pumpernikiel masłem, posypać koperkiem, na tak przygotowane kromki układać babeczki z łososia. Udekorować połówkami czarnych oliwek.
fot. Krzesimir Modelski
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii majÄ… anchois kalorieBabeczka domowa kcal
Troć wędzona kalorie
Wersja do druku
Szukaj
Co powinnaś wiedzieć o ochronie przeciwsłonecznej? 3 fakty na temat SPF
Czego potrzebuje skóra wiosnÄ… i latem? Zdecydowanie nawilżenia i regeneracji, ale także bardzo skutecznej ochrony przeciwsÅ‚onecznej. Kosmetolodzy wsk
Jakie gadżety reklamowe na targi?
Targi handlowe stanowią istotną platformę dla firm, aby promować swoje produkty i usługi, nawiązywać kontakty biznesowe oraz budować swoją markę. Jedn
Glinka kosmetyczna - dlaczego warto wykorzystywać ten składnik?
Glinki kosmetyczne, stosowane już w starożytnoÅ›ci, zapewniaÅ‚y piÄ™knÄ… skórÄ™ i gÅ‚adkie ciaÅ‚o zarówno kobietom, jak i mężczyznom. W skÅ‚adzie znajdujÄ
Produkty Danio – rozkoszna kremowość w kubeczku, saszetce lub butelce
Coraz wiÄ™cej osób zwraca uwagÄ™ nie tylko na smak, ale również na jakość i wartość odżywczÄ… produktów spożywczych. Producenci żyw
Medycyna estetyczna - poznaj kilka przykładowych zabiegów
Dla niektórych osób wyglÄ…d zewnÄ™trzny odgrywa znaczÄ…cÄ… rolÄ™ w życiu spoÅ‚ecznym oraz zawodowym. Dążenie do ideaÅ‚u piÄ™kna skÅ‚ania wiele