17 stycznia na całym świecie obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Kuchni Włoskiej. Warto więc tego dnia wybrać się na obiad lub kolację do jednej z włoskich restauracji lub zaserwować rodzinie jeden z włoskich przysmaków.

Spaghetti bolognese, rivioli czy pizza to dobrze znane większości z nas rarytasy kuchni włoskiej. W tym roku jednak Międzynarodowy Dzień Kuchni Włoskiej upływa nam pod znakiem pesto. Dla tych, którzy jeszcze nie próbowali przedstawiamy również przepis na ten wyśmienity sos.

Tegoroczny Dzień Kuchni włoskiej obchodzimy już po raz czwarty. Jego pomysłodawcą jest Accademia Italiana della Cucina, której celem jest przede wszystkim promowanie oryginalnej, tradycyjnej  kuchni włoskiej. W zeszłym roku restauracje, które przyłączyły się do akcji zaserwowały swoim gościom Spaghetti alla bolognese według tradycyjnej receptury. Dzisiaj ponad 180 szefów kuchni i restauracji w 50 krajach poda natomiast Pesto alla Genovese, czyli ziołowy sos dodawany najczęściej do makaronów. W jego oryginalnej postaci znajdziemy m.in.: bazylię, czosnek, orzeszki piniowe, ser Parmigiano Reggiano, oliwa extra virgin i kilka ziarenek soli morskiej.


Przepis na oryginalne Pesto:

Składniki:

100 g świeżej bazylii (Genovese)
30 g orzeszków piniowych
60 g świeżo startego dojrzałego sera Parmigiano Reggiano lub Grana Padano
2 ząbki czosnku
10 g soli morskiej
80 ml oliwy extra virgin

Sposób przygotowania:

Liście bazylii umyć w zimnej wodzie i delikatnie osuszyć. W moździerzu utrzeć liście bazylii, ząbki czosnku i orzeszki piniowe. Dodać sól oraz starty ser i dalej rozcierać kolistymi ruchami, dodając od czasu do czasu trochę oliwy, aż do otrzymania bardzo gładkiego, kremowego sosu.


Pesto jest idealnym dodatkiem do makaronów - nadaje się także do zapiekania. Z powodzeniem można je również wykorzystać do kanapek czy tostów, ze względu na bardzo apetyczny aromat.




Podobne artykuły: