Dzisiaj cały świat pędzi, a my razem z nim. Nie mamy na nic czasu. W pośpiechu podróżujemy, pracujemy na podwyższonych obrotach, żeby zadowolić szefa. Nawet posiłki przygotowujemy byle jak lub kupujemy gotowe na tackach, bądź w wersji fast food. Jeśli nie możemy zmienić tempa życia, spróbujmy chociaż wyeliminować z niego niezdrową żywność, a przede wszystkim fast foody.

Fast food to nic innego jak „bÅ‚yskawiczne jedzenie”, a wiÄ™c hamburgery, frytki i hot-dogi, które serwujÄ… nam „restauracje” szybkiej obsÅ‚ugi. GłównÄ… wadÄ… takich „smakoÅ‚yków” jest brak Å›wieżoÅ›ci. MiÄ™so jest odmrażane, a frytki smaży siÄ™ na starym oleju. Tak dzieje siÄ™ w wiÄ™kszoÅ›ci tzw. snack barów. Warunki wyglÄ…dajÄ… nieco lepiej w najwiÄ™kszych sieciówkach sprzedajÄ…cych fast foody. SÄ… one kontrolowane przez sanepid co jakiÅ› czas, dlatego wÅ‚aÅ›ciciele lokali dbajÄ… o to, aby podstawowe zasady sanitarno-higieniczne byÅ‚y przestrzegane. Niemniej jednak bez wzglÄ™du na to, czy mówimy o miÄ™dzynarodowych sieciówkach, czy o budkach z hot-dogami, wszÄ™dzie wÄ…tpliwe walory smakowe w poÅ‚Ä…czeniu z tysiÄ…cami kalorii i cholesterolu siejÄ… spustoszenie w naszych organizmach. OczywiÅ›cie nie w sytuacji, kiedy pozwolimy sobie na skorzystanie z fast fooda raz na jakiÅ› czas, ale niestety wiele osób czÄ™sto jada tego typu jedzenie i cierpi potem na otyÅ‚ość czy choroby serca.

Spożywane regularnie produkty z barów szybkiej obsÅ‚ugi z pewnoÅ›ciÄ… nie dziaÅ‚ajÄ… korzystnie na nasz organizm, lecz  majÄ… na niego bardzo szkodliwy wpÅ‚yw – uprzedza Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, specjalista w zakresie żywienia czÅ‚owieka i dietetyki, dietetyk Sante. – ProwadzÄ… do otyÅ‚oÅ›ci, miażdżycy, chorób serca i wÄ…troby, zwiÄ™kszajÄ… ryzyko wystÄ…pienia niektórych nowotworów. ZawierajÄ… dużo tÅ‚uszczów, w tym bardzo szkodliwych izomerów transkwasów tÅ‚uszczowych i wÄ™glowodanów, natomiast sÄ… ubogie w  witaminy, bÅ‚onnik pokarmowy i skÅ‚adniki mineralne. Szczególnie potrzebny naszemu organizmowi bÅ‚onnik możemy znaleźć w produktach zbożowych, zwÅ‚aszcza w otrÄ™bach owsianych.

Różnica pomiÄ™dzy wartoÅ›ciÄ… energetycznÄ… produktu przygotowanego w domowych warunkach, a tego samego produktu zrobionego w barze szybkiej obsÅ‚ugi, jest naprawdÄ™ duża. Weźmy na przykÅ‚ad frytki – 100g ugotowanych ziemniaków ma okoÅ‚o 60 kcal. Tyle samo frytek to aż kilkaset kalorii wiÄ™cej, przy czym wiÄ™kszość z nich pochodzi z samego tÅ‚uszczu, na którym sÄ… smażone. Jeżeli olej, którego używa siÄ™ do przygotowania tego „dania”, nie jest codziennie wymieniany, zaczynajÄ… uwalniać siÄ™ z niego groźne dla zdrowia substancje zwiÄ™kszajÄ…ce ryzyko zachorowania na miażdżycÄ™ lub nowotwory.

W Stanach Zjednoczonych, w których fast foody sÄ… najbardziej popularne, co roku z powodu chorób wywoÅ‚anych otyÅ‚oÅ›ciÄ… umiera prawie pół miliona osób (wg danych pochodzÄ…cych z raportu AmerykaÅ„skiego Towarzystwa Dietetycznego). W wiÄ™kszoÅ›ci przypadków otyÅ‚ość ta wynika wÅ‚aÅ›nie ze stoÅ‚owania siÄ™ w barach szybkiej obsÅ‚ugi. Te przerażajÄ…ce statystyki powinny dawać do myÅ›lenia i sprawiać, by ludzie obchodzili szerokim Å‚ukiem wszystkie „restauracje” zatruwajÄ…ce organizm niezdrowÄ… żywnoÅ›ciÄ…. Niestety kampanie reklamowe sieciowych snack barów mydlÄ… oczy zwÅ‚aszcza najmÅ‚odszym, choćby przez doÅ‚Ä…czanie zabawek do zestawów dla dzieci. Sprytne zagrania marketingowe sprawiajÄ…, że wiele osób daje siÄ™ wciÄ…gnąć w tÄ™ kolorowÄ… puÅ‚apkÄ™ na konsumenta.

Na szczęście moda na zdrowe produkty i zdrowy styl życia od jakiegoÅ› czasu jest rozpowszechniana na caÅ‚ym Å›wiecie, również przez celebrytów. Należy zatem mieć nadziejÄ™, że z czasem bÄ™dzie przybywaÅ‚o i przybywaÅ‚o osób, dla których zdrowe znaczy cool. Już teraz najwiÄ™ksze restauracje podajÄ…ce jedzenie na szybko zaczynajÄ… wprowadzać do swojego menu także zdrowÄ… żywność, np. saÅ‚atki stanowiÄ…ce wspaniaÅ‚Ä… alternatywÄ™ dla ociekajÄ…cych tÅ‚uszczem hamburgerów. Jak pokazujÄ… różne badania – gotowanie w gronie znajomych zdobywa coraz to wiÄ™kszÄ… popularność wÅ›ród mÅ‚odzieży, dotychczas głównej klienteli barów szybkiej obsÅ‚ugi. Towarzysko-kulinarne spotkania stanowiÄ… atrakcjÄ™ dla wiÄ™kszoÅ›ci osób do 30. roku życia. Oznacza to, że coraz bardziej traktujemy pichcenie jako twórcze poÅ‚Ä…czenie przyjemnego z pożytecznym, a nie zwykÅ‚Ä… i codziennÄ… konieczność, jak sprzÄ…tanie. To Å›wietna wiadomość i realna szansa, że unikniemy problemów, z jakimi obecnie zmagajÄ… siÄ™ nasi zachodni sÄ…siedzi.

Wiele osób tłumaczy fakt jadania frytek, hot-dogów, itp. tym, że po prostu smakuje im takie jedzenie, a nie mają czasu na przygotowanie pełnowartościowego posiłku. Jest to błędne podejście. W zachowaniu zdrowego stylu życia nie chodzi o to, aby odbierać sobie wszystkie przyjemności i tracić codziennie kilka godzin na gotowanie. Od czasu do czasu, raz na miesiąc lub na dwa, można pozwolić sobie na szaleństwo gastronomiczne w snack barze, ale na co dzień warto jednak jeść raczej gotowane niż smażone posiłki, owoce, dużo warzyw, ryby czy produkty zbożowe, które zawierają dużo błonnika, witamin i minerałów. Przygotowanie zdrowego posiłku niekoniecznie musi wiązać się z poświęceniem większości wolnego czasu na kucharzenie. W Internecie można znaleźć całą masę przepisów na szybkie i zdrowe posiłki dla wiecznie gdzieś pędzących pracusiów. A zdrowie to podstawa.

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

frytki z piekarnika kcal

Wersja do druku