Jednym z najważniejszych czynników warunkujÄ…cych stan zdrowia czÅ‚owieka w każdym wieku jest jego sposób odżywiania. WpÅ‚ywa na sylwetkÄ™ i kondycjÄ™ fizycznÄ…, ale także na stan skóry, wydajność umysÅ‚owÄ… i samopoczucie. Bez wÄ…tpienia, istnieje zależność pomiÄ™dzy niektórymi spożywanymi skÅ‚adnikami pokarmowymi a ryzykiem wystÄ…pienia pewnych chorób. WedÅ‚ug doniesieÅ„ Åšwiatowej Organizacji Zdrowia, choroby dietozależne stanowiÄ… prawie 50% wszystkich chorób. Warto pamiÄ™tać, że prawidÅ‚owo skomponowana i urozmaicona dieta w każdym okresie życia jest bardzo ważnym i skutecznym elementem profilaktyki chorób, których przyczynÄ… jest wadliwy sposób żywienia. Na prawidÅ‚owe żywienie skÅ‚ada siÄ™ wiele czynników. Przede wszystkim, należy pamiÄ™tać o wÅ‚aÅ›ciwym doborze produktów, które dostarczÄ… organizmowi nie tylko odpowiedniej iloÅ›ci kalorii, ale również niezbÄ™dnych skÅ‚adników pokarmowych. Do prawidÅ‚owego funkcjonowania nasz organizm potrzebuje piÄ™ciu podstawowych grup skÅ‚adników odżywczych: biaÅ‚ek, tÅ‚uszczów, wÄ™glowodanów, skÅ‚adników mineralnych i witamin. Niestety, nie ma jednego produktu, który zawieraÅ‚by wszystkie te skÅ‚adniki w odpowiednich iloÅ›ciach i proporcjach. Dlatego kolejnÄ… ważnÄ… zasadÄ… zrównoważonej diety jest różnorodność codziennych jadÅ‚ospisów. PosiÅ‚ki spożywane w ciÄ…gu dnia powinny być urozmaicone pod wzglÄ™dem asortymentu wykorzystanych produktów, smaku, koloru, konsystencji i sposobu podania. PlanujÄ…c dzienny jadÅ‚ospis, powinniÅ›my uwzglÄ™dnić odpowiednie iloÅ›ci różnych pokarmów ze wszystkich grup produktów spożywczych. W prawidÅ‚owym codziennym menu powinny siÄ™ znaleźć: produkty zbożowe, w tym pieczywo (szczególnie peÅ‚noziarniste), kasze, makarony i ryż – sÄ… doskonaÅ‚ym źródÅ‚em wÄ™glowodanów zÅ‚ożonych, stanowiÄ…cych najważniejsze źródÅ‚o energii potrzebnej do funkcjonowania organizmu; warzywa i owoce, bo w nich jest najwiÄ™cej witamin (głównie C i z grupy B), zawierajÄ… także ważne skÅ‚adniki mineralne (m.in. potas czy magnez) oraz bÅ‚onnik pokarmowy; mleko i jego przetwory, które sÄ… najbogatszym źródÅ‚em dobrze przyswajalnego wapnia niezbÄ™dnego do budowy koÅ›ci i zÄ™bów (pamiÄ™tajmy jednak, że zwartość wapnia jest różna w poszczególnych przetworach, np. w jogurcie jest go znacznie wiÄ™cej niż w biaÅ‚ym serze); tÅ‚uszcze nienasycone (obecne głównie w produktach pochodzenia roÅ›linnego np. w olejach roÅ›linnych oraz w rybach) i nasycone (obecne przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzÄ™cego, m.in. w maÅ›le), które sÄ… nie tylko skÅ‚adnikiem energetycznym, ale również noÅ›nikiem witamin A, D, E i K; jaja, ryby i miÄ™so, które sÄ… głównymi źródÅ‚ami biaÅ‚ka, stanowiÄ…cego materiaÅ‚ budulcowy komórek i tkanek (częściej należy spożywać ryby i chude miÄ™so aniżeli tÅ‚ustÄ… woÅ‚owinÄ™ czy wieprzowinÄ™). W zrównoważonej diecie ważne jest również regularne spożywanie posiÅ‚ków, dziÄ™ki czemu we wÅ‚aÅ›ciwym czasie dostarczamy do organizmu potrzebne skÅ‚adniki pokarmowe. Optymalny caÅ‚odzienny jadÅ‚ospis skÅ‚ada siÄ™ z 4-5 posiÅ‚ków. PowinniÅ›my jeść o staÅ‚ych porach, a pomiÄ™dzy posiÅ‚kami zachować przerwy czasowe ok. 3 godzin tak, aby organizm miaÅ‚ czas na przyswojenie pobranych pokarmów. KomponujÄ…c codziennÄ… dietÄ™ należy również pamiÄ™tać, że zapotrzebowanie na poszczególne skÅ‚adniki i wielkość porcji zależy od wieku, pÅ‚ci, stylu i trybu życia oraz stanu zdrowia każdego z nas. PamiÄ™tajmy, że bardzo ważna jest także jakość produktów, które spożywamy. BiorÄ…c pod uwagÄ™ możliwoÅ›ci finansowe powinniÅ›my wybierać i kupować te produkty, które sÄ… niezbÄ™dne dla racjonalnego żywienia, a tym samym wartoÅ›ciowe dla naszego zdrowia.PamiÄ™tajmy, by mleka i jego przetworów nie wystawiać na dziaÅ‚anie promieni sÅ‚onecznych, ponieważ tracÄ… witaminy A i B2.

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma strogonow

Wersja do druku