Na świątecznym stole królują ryby. Karp, pstrąg, ryba po grecku, śledzie, szczupak i tak lubiany przez nas... łosoś. Dowiedz się, jak go smakowicie przygotować!

Składniki:

8 filetów śledziowych,
1 cebula,
½ pÄ™czka szczypiorku,
5 łyżek sosu sojowego,
3 zÄ…bki czosnku,
4 łyżki miodu,
sok z 1 cytryny,
250 ml oleju rzepakowego,
Imbir Kamis, 7 g

Przygotowanie:

Filety Å›ledziowe wymoczyć w zimnej wodzie przez ok. 1 godz. CebulÄ™ posiekać w piórka, szczypiorek pokroić na ukos. Sos sojowy poÅ‚Ä…czyć z wyciÅ›niÄ™tym przez praskÄ™ czosnkiem, miodem, imbirem i sokiem z cytryny, wszystko dokÅ‚adnie wymieszać. Przygotowany sos wlać do sÅ‚oika, dodać szklankÄ™ oleju, a nastÄ™pnie zakrÄ™cić sÅ‚oik i caÅ‚ość dokÅ‚adnie wymieszać. Na półmisek wylać odrobinÄ™ przygotowanego sosu,  uÅ‚ożyć na nim pokrojone w plasterki filety i polać sosem. Odstawić w chÅ‚odne miejsce na minimum 24 godz.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku