Przedstawiamy kolejny nasz pomysł na wspaniały przysmak na osłodę zimy.

Składniki na ok. 20 kawałków:

Ciasto:
250 g miękkiego masła
250 g cukru
6 jajek
350 g mÄ…ki
1 opakowanie proszku do pieczenia
2 łyżki stołowe kakao
1 łyżka stołowa mleka
250 g suszonych żurawin

Krem waniliowy:
1 opakowanie budyniu waniliowego
500 ml mleka
100 g cukru
250 g miękkiego masła

Dodatkowo:
150 g gorzkiej czekolady w kawałkach
Kakao
50 g suszonych żurawin

Sposób przygotowania:

1. Masło rozetrzeć na kremową masę, stopniowo dodawać cukier i jajka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i szybko wymieszać z jajkami i masłem. Podzielić ciasto na dwie części. Jedną część przełożyć do innego naczynia. Do pozostałej części dodać kakao i mleko. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie umieścić na niej kwadratową formę na ciasto (ok. 28 cm x 28 cm). Umieścić w niej białą masę. Ciemną masę ułożyć na białej masie, tworząc fale. Żurawiny umieścić na powierzchni ciasta, delikatnie je w nim zanurzając. Przykryć pergaminowym papierem. Piec w temperaturze 175°C (termoobieg: 155°C) przez ok. 45 minut. Pozostawić do ostygnięcia.

2. BudyÅ„ waniliowy wymieszać z 200 ml mleka. Do reszty mleka dodać cukier i zagotować. Do gotujÄ…cego siÄ™ mleka dodać budyÅ„ waniliowy i mieszać. Pozostawić do ostygniÄ™cia, mieszajÄ…c od czasu do czasu. MasÅ‚o utrzeć na jednolitÄ… masÄ™ i  dodać budyÅ„ za pomocÄ… Å‚yżki stoÅ‚owej.

3. Powstały krem ułożyć na cieście i posypać czekoladą. Następnie posypać kakao i dodać żurawiny. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.

Czas przygotowania: ok. 70 minut + czas chłodzenia

Wskazówka: W okresie od wrzeÅ›nia do stycznia można zastosować Å›wieże żurawiny zamiast suszonych. PaczkÄ™ Å›wieżych żurawin (ok. 350 g) podgrzać w rondlu zalewajÄ…c Å‚yżkÄ… stoÅ‚owÄ… wody z dodatkiem 5 Å‚yżek stoÅ‚owych cukru, mieszajÄ…c przez 1-2 minuty. NastÄ™pnie dodać je do ciemnej masy i piec zgodnie z wczeÅ›niejszymi instrukcjami. Pozostawić kilka  żurawin do dekoracji.


Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 440 kcal  / 1844 kJ
Białko: 5,7 g
TÅ‚uszcz: 26,6 g
Węglowodany: 45 g



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku