Soczysta karkówka, aromatyczny czosnek i nutka wytrawnego czerwonego wina – to musi siÄ™ udać. Dodajmy do tego odgÅ‚os chrupiÄ…cej skórki i sposób na niebanalne danie gotowy. Smacznego!

Składniki:
•    Karkówka Å›redniej wielkoÅ›ci - 1-1,5 kilograma
•    Majeranek - 3 Å‚yżki
•    Bulionetka pieczeniowa Knorr - 1 sztuka
•    Przyprawa do karkówki Knorr - 1 Å‚yżka
•    Czosnek - 2 zÄ…bki (posiekane)
•    Musztarda z ziarenkami gorczycy - 100 gramów
•    Chleb tostowy - 1/2 opakowania
•    Olej sÅ‚onecznikowy - 100 mililitrów
•    Obrane orzechy pistacjowe - 100 gramów
•    Margaryna Kasia - 100 gramów
•    Czerwone wino - 200 mililitrów




Sposób przygotowania:
1.    Przygotuj potrzebne skÅ‚adniki. Posiekaj drobno czosnek.
2.    MiÄ™so umyj, osusz, natrzyj czosnkiem, majerankiem i PrzyprawÄ… do karkówki KNORR. NastÄ™pnie  przełóż w czystÄ… miskÄ™, nakryj foliÄ… i pozostaw w chÅ‚odnym miejscu, na co najmniej jeden dzieÅ„.     
3.    Chleb tostowy obkrój ze skóry i rozdrobnij. Orzechy drobno posiekaj, wymieszaj z chlebem, dodaj musztardÄ™ i margarynÄ™.
4.    MiÄ™so obsmaż ze wszystkich stron, a nastÄ™pnie umieÅ›cić w żaroodpornym naczyniu.
5.    Przygotowane ciasto ułóż na caÅ‚ej powierzchni miÄ™sa.
6.    CaÅ‚ość piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez okoÅ‚o 100 minut. W poÅ‚owie pieczenia dodaj do miÄ™sa dwie szklanki wody.
7.    Po upieczeniu miÄ™so przełóż na deskÄ™, a do powstaÅ‚ego sosu dodaj BulionetkÄ™ pieczeniowÄ… KNORR i czerwone wino. CaÅ‚ość doprowadź do wrzenia.
8.    Sos przecedź do czystego garnuszka i dodaj Å‚yżeczkÄ™ majeranku.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma margaryna
Ile kalorii ma musztarda
Ile kalorii ma pieczona karkówka

Wersja do druku