W porannym programie Grażyny Dobroń w radiowej Trójce usłyszałam bardzo ciekawe spostrzeżenie. Bohaterka wspomniała o tym, że młodzi ludzie coraz częściej i chętniej spędzają czas w kuchni. Dziwne? Wcale nie!

Gotowanie to wciąż dla wielu z nas konieczność. BorykajÄ…c siÄ™ z brakiem czasu przygotowywanie posiÅ‚ków jest czÄ™sto kompilacjÄ… bezwartoÅ›ciowych półproduktów. Å»eby jeść – musimy bowiem coÅ› przygotować. W weekendy pozwalamy sobie czasem na wyjÅ›cie do restauracji – wtedy mamy okazjÄ™ poczuć siÄ™ zrelaksowani i prawdziwie cieszyć siÄ™ kosztujÄ…c smakowite przysmaki.

Coraz wiÄ™cej osób zaczyna siÄ™ jednak dobrze bawić wÅ‚aÅ›nie gotujÄ…c. Jak siÄ™ okazuje najczęściej sÄ… to ludzie mÅ‚odzi... w dodatku w dużej mierze mężczyźni! GoÅ›ciem Grażyny DobroÅ„ byÅ‚ bowiem dzisiaj Tomasz Woźniak - student zarzÄ…dzania, dla którego gotowanie staÅ‚o siÄ™ prawdziwÄ… pasjÄ…, sposobem na życie i przede wszystkim wyÅ›mienitÄ… zabawÄ…. Ten mÅ‚ody czÅ‚owiek na tyle zaangażowaÅ‚ siÄ™ w gotowanie, że poÅ›wiÄ™ciÅ‚ temu wÅ‚asnÄ… stronÄ™ internetowÄ… – www.tomekwozniak.pl. Znajdziecie na niej wiele smakowitych przepisów, opatrzonych wspaniaÅ‚ymi zdjÄ™ciami.  

Co ciekawe, modnym trendem, jaki zaczyna coraz bardziej dotyczyć młodych ludzi stają się foodingi, czyli spotkania grona przyjaciół, polegające na wspólnym spędzaniu czasu na przygotowywaniu posiłków i późniejsze biesiadowanie. Okazuje się, że taka forma rozrywki coraz częściej przypada do gustu części osób, które zamiast pójść do klubu, wolą coś smakowitego upichcić.

Gotowanie może być również wspaniaÅ‚ym sposobem na poznawanie nowych smaków, kultur i kolorów. Tomek Woźniak na antenie Trójki powiedziaÅ‚ dzisiaj coÅ› bardzo ważnego „ja zwiedzam Å›wiat poprzez potrawy”.

Pamiętajmy jednak, aby zwracać uwagę na to, co i jak się gotuje i przede wszystkim je, bowiem skutki związane z otyłością są coraz częściej jedną z przyczyn chorób, takich jak m.in. cukrzyca.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku