Nie bez powodu oliwa z oliwek nazywana jest eliksirem długowieczności. Ze względu na swoje pochodzenie i wartości odżywcze stała się jednym z najczęściej używanych dodatków do sałatek, smażonych mięs, potraw z ryżu lub makaronu oraz owoców morza.
Oprócz tego stosowana jest również w przemyśle kosmetycznym. Dermatolodzy polecają kosmetyki z jej ekstraktem w przypadku suchej, źle ukrwionej, dojrzałej, łuszczącej się, pękającej skórze. Ma również dobroczynny wpływ na włosy oraz paznokcie. Posiada właściwości rozgrzewające i poprawiające ukrwienie.

W Polsce pierwsze wzmianki o oliwie z oliwek pojawiły się wraz z przybyciem chrześcijaństwa, ale w tym czasie jeszcze ta substancja wykorzystywana była jedynie do celów liturgicznych- przykładowo podczas namaszczenia chorych. Do kuchni oliwki, jak i oliwa z nich tłoczona pojawiły się na naszych czasów dopiero za sprawą królowej Bony.

Dlaczego warto spożywać oliwę z oliwek?

Głównym składnikiem oliwy są jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy witaminy A, E, D oraz K., które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Działają one korzystnie na nasz układ krwionośny, przeciwdziałają miażdżycy oraz nadciśnieniu tętniczemu. Co ciekawe mogą one zmniejszyć ryzyko wystąpienia arytmii serca, obniżają poziom choresterolu we krwi. Ponadto usprawniają pracę mózgu, spowalniają rozwój choroby Parkinsona czy stwardnienia rozsianego. Wspomagają leczenie stanów zapalnych, łagodzą bóle reumatyczne. Działają antydepresyjnie, pomagają regulować funkcjonowanie wątroby i nerek. Oczyszcza organizm z toksyn i regulują procesy trawienia. Spowalniają procesy starzenia oraz doskonale wpływają na wzrost kości u dzieci. Oliwa z oliwek powinna być stosowana przez osoby chore na cukrzycę - doskonale asymiluje cukry i wyrównuje ich poziom we krwi. Oliwa z oliwek nie zawiera soli, jest produktem bezglutenowym. Bardzo często oliwa z oliwek stosowana jest w diecie wegetariańskiej oraz odchudzającej.

Oliwa naturalna- Extra Vergine jest najwartościowsza pod względem zdrowotnym i odżywczym. Według znawców ten gatunek oliwy ma także najlepszy smak. Otrzymuje się ją z pierwszego tłoczenia na zimno (w temp. pokojowej). Nie powinna zawierać żadnych konserwantów ani żadnych chemikaliów stosowanych dla polepszenia wydajności ekstrakcji. Dla tego typu oliwy liczba kwasowa nie powinna przekraczać 0,6. Niektórzy producenci uzyskują oliwę o liczbie kwasowej nawet 0,2%, jest to oliwa najwyższej klasy.

Do czego dodawać oliwę z oliwek?

Oliwa z oliwek doskonale nadaje się do smażenia i pieczenia. Można również używać ją do sałatek, sosów (szczególnie vinegret), marynat oraz gotowania. Dla polepszenia jej smaku możemy dodać do niej zioła, z którymi się świetnie komponuje smakowe, np: oregano, majeranek, kolendrę, bazylię, tymianek lub jałowiec.

Kiedy natomiast mamy przesuszoną, zrogowaciałą skórę sięgnijmy po oliwki kosmetyczne, które możemy stosować tak, jak balsamy do ciała. Słabe, zniszczone paznokcie ożywi natomiast kąpiel w podgrzanej lekko oliwce. 

Podobne artykuły: