We współczesnym świecie wysoki poziom cholesterolu jest już chorobą cywilizacyjną. Na choroby układu krążenia umiera prawie 50% Polaków! Mimo to większość ludzi nie dopuszcza do świadomości faktu, że choroba wieńcowa stanowi zagrożenie także i dla nich.
Odpowiedni poziom cholesterolu jest potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Jednak podwyższony jego poziom, nie powodujący początkowo widocznych objawów, może prowadzić do poważnych chorób. Przyczynia się do nich tzw. zły cholesterol, czyli LDL, który odkładając się w tętnicach tworzy złogi, powodujące miażdżycę. Jego przeciwnikiem jest HDL- dobry cholesterol, który usuwa tłuszcze ze ścian komórek i dba o kondycję naszego serca. Cholesterol, zarówno ten pożyteczny jak i chorobotwórczy, dostarczany jest głównie z pożywieniem; odpowiednia dieta ma więc działanie profilaktyczne oraz lecznicze. Należy unikać produktów zawierających nasycone kwasy tłuszczowe, np. tłustych mięs i wędlin, potraw smażonych na maśle, nadmiernej ilości słodyczy itp.

A co jeść? Przede wszystkim warzywa i owoce, kasze, ciemne pieczywo i ryby. Jednak zdrowa dieta nie oznacza spożywania samych tylko warzyw, owoców i ugotowanego na parze kurczaka. Na rynku pojawia się coraz więcej produktów, zawierających składniki obniżające poziom cholesterolu we krwi np.: margaryny antycholesterolowe, specjalne jogurty itp. Warto wprowadzić je do swojego menu i na bieżąco kontrolować poziom choresterolu we krwi- jest to bardzo istotne, by przez długie lata cieszyć się zdrowiem i dobrą figurą!

Podobne artykuły: