SwÄ… stale rosnÄ…cÄ… popularność saÅ‚atki zawdziÄ™czajÄ… przede wszystkim nieskoÅ„czonej możliwoÅ›ci kompozycji, zależnej jedynie od indywidualnych upodobaÅ„ i kulinarnej wyobraźni. MogÄ… stanowić lekkie przekÄ…ski, zdrowe dodatki do miÄ™sa z rusztu, a także dania główne rn– gdy dodamy do nich na przykÅ‚ad kawaÅ‚ki grillowanej piersi kurczaka. Ich wielkÄ… zaletÄ… jest to, że uzupeÅ‚niajÄ… naszÄ… dietÄ™ o zestaw niezbÄ™dnych witamin i minerałów. SaÅ‚atki sÄ… szczególnie popularne w okresie wiosenno – letnim obfitujÄ…cym w Å›wieże jarzyny i kojarzonym z grillem oraz piknikami. Ponieważ doskonale komponujÄ… siÄ™ z pieczonÄ… karkówkÄ…, żeberkami, skrzydeÅ‚kami kurczaka, kieÅ‚basÄ… czy też kaszankÄ…, zastÄ™pujÄ… wówczas tradycyjnie jedzone do miÄ™sa ziemniaki.

Pomysłów na saÅ‚atki jest tak dużo, że każdy znajdzie wÅ›ród nich coÅ› dla siebie. PrzyrzÄ…dzamy je nie tylko z jarzyn Å›wieżych, ale również tych z puszki – szczególnie wtedy, gdy mamy maÅ‚o czasu na obróbkÄ™  skÅ‚adników lub możemy kupić atrakcyjnÄ… i smacznÄ…, gotowÄ… mieszankÄ™. RównowagÄ™ skÅ‚adników w saÅ‚atce osiÄ…gamy pamiÄ™tajÄ…c, by zestawiać ze sobÄ… różnorodne produkty – zarówno pod wzglÄ™dem rodzajowym, jak i kolorystycznym. Taka wÅ‚aÅ›nie jest SaÅ‚atka MacedoÅ„ska d’aucy. W jej skÅ‚ad wchodzÄ…: pomaraÅ„czowa marchew, żółta kukurydza oraz jarzyny zielone – fasolka szparagowa, groszek i ziarno fasolki. DziÄ™ki temu, że caÅ‚Ä… SaÅ‚atkÄ™ MacedoÅ„skÄ… zamkniÄ™to w jednej puszce d’aucy, jej przygotowanie jest szybkie i proste. Wystarczy przesypać warzywa z puszki do miseczki i dodać ulubiony sos, by uzyskać zdrowy dodatek do grilla lub obiadu.

SaÅ‚atka MacedoÅ„ska d’aucy dostÄ™pna jest od marca 2009 r. w 400 gramowych puszkach,
w cenie okoÅ‚o 3,40 zÅ‚ brutto/szt. Wszystkie puszki d’aucy zaopatrzone sÄ… w system Å‚atwego otwierania.

Osobom, które chciaÅ‚yby skomponować bardziej pożywnÄ… kompozycjÄ™ firma d’aucy proponuje przepis na „SaÅ‚atkÄ™ z rodu Macedonii”:

Składniki na 4 porcje:

•    saÅ‚atka macedoÅ„ska d’aucy – 800 g (2 puszki)
•    czerwona papryka – 500g
•    jajka – 3 sztuki
•    Å¼Ã³Å‚ty ser – 60g
•    oliwa z oliwek – 30ml
•    ocet winny – 1 Å‚yżeczka
•    natka pietruszki – ½ pÄ™czka
•    sól
•    pieprz

Sposób przygotowania: Ugotuj jajka na twardo, a gdy ostygnÄ… pokrój je w kostkÄ™. Pokrój w paski paprykÄ™ oraz żółty ser. Wymieszaj przygotowane skÅ‚adniki z odcedzonÄ… saÅ‚atkÄ… macedoÅ„skÄ… d’aucy. Dodaj oliwÄ™ z oliwek, ocet winny, dopraw solÄ… i pieprzem do smaku. CaÅ‚ość posyp Å›wieżą natkÄ… pietruszki.

Åšrednia wartość odżywcza 100g produktu w puszcze SaÅ‚atka MacedoÅ„ska d’aucy:
Wartość kaloryczna – 43,9 kcal i 186 kJ
BiaÅ‚ko – 2,7 g
WÄ™glowodany – 6,7 g
TÅ‚uszcz – 0,7 g








Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma fasolka po bretońsku

Wersja do druku