Sezon na szparagi
![](/webp_podstrony/11/5605-art-sezon-na-szparagi.webp)
Warto także na początku wspomnieć, że szparagi bogate są m.in. w witaminy B, C, E, A, potas, magnez, fosfor, wapń, beta karoten i kwas foliowy- są więc bardzo zdrowe. To niezwykle cenne warzywa dla naszego organizmu, które zaleca się także podczas diety, ponieważ posiadają jedynie 25 kcal w 100 gramach.
Najpopularniejszymi daniami ze szparagów są omlety, tarty, zupy - kremy szparagowe, czy smakowite zapiekanki. Szparagi wspaniale smakują również z rozmaitymi sosami, które możemy przygotować samodzielnie. We Francji królują szparagi podawane z jajkami w koszulkach - Oeufs pochés aux asperges et crème fraîche. Prawdziwym rarytasem jest również danie zainspirowane kuchnią polską, a mianowiecie, szparagi po polsku - Asperges à La Polonaise, czyli szparagi polane tartą bułką smażoną na maśle.
Należy pamiętać o tym, aby przed przygotowaniem surowe szparagi w całości lub obrane najlepiej przechowywać w lodówce, zawinięte w wilgotną ściereczkę. Przed przygotowaniem jakiejkolwiek potrawy powinniśmy obciąć ogonki szparagów, a łodygi układać w dużym garnku do góry główkami. Podczas przyrządzania szparagów dobrze jest do gotującej się wody dodać obierki ze szparagów, dzięki czemu warzywa staną się bardziej aromatyczne i skondensowane w smaku. Warto pamiętać także o tym, aby nie przegotować szparagów - najlepiej wyjąć je z wody, gdy nie są jeszcze zupełnie miękkie. Gdy będziemy podsmażać szparagi na maśle staną się one bardziej słodkie.
A oto kilka przepisów z wykorzystaniem szparagów:
1. Szparagi zapiekane pod serowym beszamelem
Czas przygotowania wynosi 45 minut, na 2 porcje.
Składniki:
2 pęczki białych szparagów (około 1 kg)
200 g ostrego w smaku sera
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
pół szklanki mleka
1 łyżka oleju
sól, pieprz, szczypta cukru
Przygotowanie:
Szparagi cienko obrać na całej długości odcinając zdrewniałe końcówki. Związać w pęczek bawełnianą, białą nitką i gotować we wrzątku z dodatkiem cukru i soli przez około 5 minut. Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Zdjąć z ognia, wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Ciągle mieszając podgrzewać aż do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać starty ser. Dokładnie wymieszać. Szparagi odsączyć, układać w natłuszczonej formie do zapiekanek, polać przygotowanym sosem. Zapiekać przez około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do około 180 stopni.
2. Szparagi po polsku
Czas przygotowania wynosi ok. 50 minut, 4 porcje.
Składniki:
900 g szparagów
sól
3 łyżki masła
45 g tartej bułki
3 żółtka ugotowane na twardo, posiekane
1 łyżka siekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Dokładnie myjemy warzywa i odłamujemy zdrewniałe końce. Obieramy szparagi poniżej główki i związujemy w 2/3 pęczki. Wszystkie resztki zalewamy wrzącą, osoloną wodą do 1/3 wysokości garnka. Pionowo wkładamy szparagi do wrzącej wody, przykrywamy i zmniejszamy płomień na średni. Gotujemy 15 min lub do miękkości. Wyjmujemy z wody, osuszamy i umieszczamy na podgrzanych talerzach. Utrzymujemy talerze w cieple. Rozpuszczamy masło na małej patelni i dodajemy bułkę; podsmażamy, mieszając, aż bułka się zarumieni. Dodajemy żółtka i natkę, mieszamy. Wykładamy na szparagi i natychmiast podajemy.
3. Aksamitny krem szparagowy
Składniki:
1 kg szparagów
60 g masła
150 g mąki
500 ml mleka
750 g bulionu wołowego
3 żółtka
8 łyżek startego parmezanu
120 ml śmietanki
sól
pieprz
Przygotowanie
Na połowie rozgrzanego masła przesmażamy mąkę, po czym rozprowadzamy ją z mlekiem i zalewamy bulionem. Następnie doprowadzamy całość do wrzenia, wówczas dodajemy szparagi obrane z zdrewniałych końców. Doprawimy do smaku solą oraz pieprzem i trzymamy na ogniu ok. 15 minut. W między czasie resztę masła należy wymieszać razem z żółtkami, parmezanem oraz śmietanką. Przelewamy całość do zupy i dokładnie mieszamy, aż do powstania aksamitnego kremu.
4. Szparagi z łososiem
Składniki:
pęczek szparagów białych lub zielonych
100g łososia wędzonego
200-250ml śmietany 22%
łyżka masła
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz, cukier (do gotowania szparagów)
listki pietruszki, koperku lub kolendry do przybrania
Przygotowanie:
Szparagi gotujemy klasycznie. W czasie, kiedy się gotują na dobrze rozgrzanym maśle podsmażamy 2-3 minuty niezbyt drobno pokrojonego łososia z dodatkiem soli, pieprzu i soku z cytryny. Następnie do łososia dodajemy śmietanę i wszystko podgotowujemy na wolnym ogniu jakieś 5 minut i ew. doprawiamy. Gorące szparagi wykładamy na talerz i polewamy łososiem w śmietanie. Potrawę możemy jeszcze przybrać listkami pietruszki, koperku lub kolendry. Podajemy oczywiście na gorąco zaraz po zrobieniu.
Pozostaje mi teaz jedynie życzyć Wam smacznego :) Pamiętajcie, że maj to miesiąc na szparagi i warto wykorzystać go na kulinarne eksperymenty z tymi warzywami!
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Drożdżówka z makiem Biedronka kcalJesiotr wędzony wartości odżywcze
Ile kalorii ma fasola szparagowa
Wersja do druku
Szukaj
Powiększanie ust: Co warto wiedzieć przed podjęciem decyzji o zabiegu?
Powiększanie ust to popularny zabieg estetyczny, który ma na celu uzyskanie większej objętości warg, nadanie im pełnego kształtu, poprawę proporcj
Odkryj Fakty! Masturbacja jako klucz do zdrowia seksualnego
Masturbacja jest często otoczona licznymi mitami i błędnymi przekonaniami, które mogą wpływać na sposób, w jaki jest postrzegana i doświadczana w róż
Odczuwasz silne zmęczenie i duszność podczas aktywności fizycznej? To może być objaw poważnej choroby
Silne zmęczenie, duszność podczas wysiłku fizycznego, łatwe siniaczenie się, ciemne zabarwienie moczu w godzinach rannych oraz ogólne osłabienie m
Skrzywienie przegrody nosowej – jak wpływa na zdrowie? Jak poradzić sobie z krzywą przegrodą?
Z krzywą przegrodą nosową może zmagać się nawet połowa Polaków, choć większość o tym nie wie, bo przypadłość ta może nie dawać żadnych o
Co spakować do wakacyjnej walizki?
Lato start! Spienione fale, promienie słońca i zachwycające, piesze wycieczki z dala od cywilizacji. Uwielbiamy to! Kosmetolodzy wskazują jednak, że wakacj