ZaÅ‚oga kelnerska to wizytówka restauracji. Jakość obsÅ‚ugi goÅ›ci wpÅ‚ywa w dużym stopniu na sukces danego obiektu gastronomicznego. Wybór odpowiednich osób na stanowisko kelnera i kelnerki może stać siÄ™ atutem restauracji i w drugÄ… stronÄ™, powierzenie tej funkcji źle dobranym kandydatom, nie wróży powodzenia przedsiÄ™wziÄ™ciu. Na co zwrócić uwagÄ™, poszukujÄ…c kandydatów do pracy w restauracji? Jakimi cechami powinien odznaczać siÄ™ dobry kelner?


Cechy osobowe pożądane u kelnera

ZatrudniajÄ…c nowÄ… osobÄ™ do pracy, sprawdzamy jej kompetencje twarde (https://workinn.app/kompetencje-miekkie-i-twarde-definicje-i-przyklady/) ukoÅ„czone szkoÅ‚y, kursy, znajomość jÄ™zyków obcych czy kasy fiskalnej, ale równie ważne sÄ… umiejÄ™tnoÅ›ci miÄ™kkie. Kiedy idziemy do restauracji, oczekujemy od osoby, która nas obsÅ‚uguje, że bÄ™dzie rzetelna, życzliwa i fachowa. GoÅ›cie oceniajÄ… schludność, postawÄ™, kulturÄ™ osobistÄ… i wyglÄ…d zewnÄ™trzny oraz to, jak sprawnie radzi sobie pracownik. Istotna jest dobra dykcja i pamięć. PrzyjmujÄ…c kandydata na stanowisko kelnera lub kelnerki chcemy, by nie tylko wyróżniaÅ‚ siÄ™ tymi ważnymi cechami, ale również byÅ‚ lojalny firmie, sumiennie wykonywaÅ‚ swoje obowiÄ…zki i odznaczaÅ‚ siÄ™ odpowiedzialnoÅ›ciÄ…. Ważna jest dobra kondycja i energiczność, umiejÄ™tność pracy w grupie. JeÅ›li taki czÅ‚owiek dodatkowo ma optymistyczne nastawienie, nie brakuje mu poczucia humoru ,potrafi wpÅ‚ywać na decyzje goÅ›ci, ma talent do przekonywania, mamy szczęście, trafiÅ‚ siÄ™ odpowiedni kandydat do pracy na tym stanowisku.

Przygotowanie do pracy kelnera

Kelner lub kelnerka to osoby z obsÅ‚ugi, z którymi goÅ›cie majÄ… pierwszy i zazwyczaj jedyny kontakt po wejÅ›ciu do restauracji. Nowi pracownicy muszÄ… znać zakres swoich obowiÄ…zku i być odpowiednio przeszkoleni przed przystÄ…pieniem do pracy. Ważna jest również znajomość karty menu. To kelner odpowiada na wszystkie pytania zamawiajÄ…cych, wyjaÅ›nia, jakie skÅ‚adniki sÄ… w potrawie, musi potrafić opowiadać o jedzeniu tak, by zachÄ™cić goÅ›ci do konsumpcji. Do jego zadaÅ„ należy nie tylko przynoszenie daÅ„ i wynoszenie naczyÅ„, ale też dbanie o odpowiedniÄ… atmosferÄ™ i czystość lokalu, witanie i żegnanie goÅ›ci, prowadzenie ich do stolików.

Gdzie znaleźć kandydatów do pracy?

Bardzo czÄ™sto kelnerowaniem zajmujÄ… siÄ™ osoby studiujÄ…ce. NawiÄ…zanie wspóÅ‚pracy na zasadzie umowy zlecenie ze studentem jest korzystne dla pracodawcy, ponieważ nie jest zobligowany do opÅ‚acania skÅ‚adek na ubezpieczenie i podatku dochodowego. To oszczÄ™dność dla firmy, ale też szansa dla mÅ‚odych ludzi, którzy chcÄ… nabyć doÅ›wiadczenia, dorobić i potrzebujÄ… zajÄ™cia, które umożliwia im elastyczne godziny pracy.

OdwiedzajÄ…c portal https://workinn.app/ można przeglÄ…dać profile osób majÄ…ce doÅ›wiadczenie w branży gastronomicznej, które chcÄ… pracować w charakterze kelnera lub kelnerki. RejestrujÄ…c siÄ™, zleceniodawca zyskuje dostÄ™p do terminarza kandydatów do pracy. To wygodna forma werbowania pracowników. Można sprawdzić opinie na ich temat, a po zakoÅ„czonej wspóÅ‚pracy wystawić wÅ‚asnÄ… ocenÄ™.


Najczęściej zadawane pytania


Czy kelnerstwo może być stałą pracą?

Zawód kelnera kojarzy nam się przede wszystkim ze studentami, gdyż często jest to praca elastyczna. Jednak wiele osób wybrało dla siebie taką właśnie ścieżkę kariery i jest zadowolona ze swojego wyboru. W najlepszych restauracjach, czy na statkach wycieczkowych może się to okazać bardzo korzystny ekonomicznie zawód.

Czy, aby zostać kelnerem trzeba mieć jakieś wykształcenie?

Najczęściej nie ma takiego wymogu, a wiele miejsc nie wymaga nawet doświadczenia, bo decyduje się na zatrudnienie osób, które samodzielnie wyszkoli. Jednak w najlepszych restauracji może okazać się konieczne posiadanie np. ukończonej szkoły gastronomicznej.

Gdzie można znaleźć pracę jako kelner?

Jako kelner możesz pracować w różnego rodzaju restauracjach, zarówno tych tańszych, jak i droższych. Potrzebni są oni również w hotelach, czy na statkach ? zarówno wycieczkowych, jak i promach.

Czy praca kelnera jest opłacalna?

Często podstawa pensji nie jest wysoka, jednak w tym zawodzie w niektórych miejscach można sporo dodatkowo zarobić z napiwków. Oczywiście wszystko zależy od rodzaju i klasy klientów, a więc również od cen w restauracji i jej renomy. Może się okazać, że to praca bardzo opłacalna, jak również może się zdarzyć, że zarobki będą na przeciętnym poziomie.

Jaka jest największa wada pracy kelnera?

Można tu wskazać nienormowane godziny pracy, gdyż często pracuje się do ostatniego klienta, czyli do zamknięcia lokalu, co nie zawsze odbywa się w wyznaczonym czasie. Jednak dodatkowo warto wspomnieć, że jest to praca, w której spędza się większość czasu na nogach, więc jest to również fizycznie ciężki kawałek chleba.


Podobne artykuły:


Wersja do druku