Przepis na zdrowe burgery z Dipem śmietanowym typu crème fraiche
Zyskał tytuł najsłynniejszej kanapki na świecie, największy ważył aż 1600 kilogramów, a nawet doczekał się swojego muzeum – burger, bo o nim mowa, w 2021 roku królował na naszych stołach. Choć mogłoby się wydawać, że to tylko „bułka na ciepło” z dodatkami, to pojawiające się warianty smakowe udowadniają, że burgery wciąż potrafią zaskakiwać. W mijającym roku dużą popularnością cieszyła się ich wegetariańska wersja. Skąd ten fenomen?

W czasie pandemii, gdy lokale wydawały posiłki tylko na dowóz, burgery przeżywały wzrost popularności. Uwielbiamy je za ich prostotę, ale i różnorodność. Jednak, chociaż to kulinarny „pewniak”, przygotowując go, warto zadbać o dobre jakościowo składniki i nietuzinkowe dodatki. Etykieta „fast food’u” przyklejona do burgerów już dawno została zdjęta, a zarówno szefowie kuchni, jak i pasjonaci gotowania zaskakują zdrowymi przepisami i niebanalnymi połączeniami smaków.
W tym roku na stołach królowały zdrowe burgery. W czym tkwi ich sekret? Zdecydowanie w bazowaniu na dobrych jakościowo składnikach i lekkich sosach. To właśnie ten dodatek jest elementem, który idealnie spaja produkty w burgerze i nadaje im niepowtarzalnego aromatu. Sos majonezowy został wyparty przez nietuzinkowe sosy na bazie Dipów śmietanowych typu crème fraiche z dodatkami, takimi jak czosnek czy karmelizowana cebulka. Idealnie sprawdzają się one w nowoczesnym burgerze, ze względu na swoją aksamitną konsystencję i oryginalny smak.
Przepis na zdrowe burgery z Dipem śmietanowym typu crème fraiche
Składniki:
-
200 g filetów łososia
-
100 g ugotowanego ryżu
-
100 g szpinaku
-
1 jajko
-
1 łyżeczka suszonego oregano
-
2 łyżki posiekanych świeżych ziół
-
2 łyżki oliwy
-
180 g Dipu śmietanowego typu crème fraiche z czosnkiem i ziołami
-
2 pomidory
-
czerwona cebula
-
3 szt. pełnoziarnistej bułki
-
sałata lodowa
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
Rozdrobnionego łososia i ugotowany ryż wrzucamy do jednej miseczki. Umyty szpinak podgrzewamy na patelni, aż zwiędnie. Zdejmujemy z patelni, odciskamy, siekamy i dodajemy do miski z łososiem. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko i oliwę. Całość mieszamy, a następnie formujemy 3 kotleciki, smarujemy je oliwą i smażymy na średnim ogniu przez 2 minuty z każdej strony. Rozcinamy bułki, dolne połówki smarujemy dipem, a następnie układamy warzywa i gotowy kotlet z łososia. Przykrywamy górną częścią bułki.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Jakie zmiany skórne może usunąć dermatolog w Warszawie?
Skóra jest naszą pierwszą linią obrony przed czynnikami zewnętrznymi, ale nie jest odporna na różnego rodzaju zmiany skórne. W Warszaw
Organizer ślubny - prawdziwy niezbędnik w drodze do wesela!
Chyba każdy z nas przyzna, że planowanie ślubu to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu wielu par. Często jest to dzień, na który czekamy cał
Perfumy męskie na każdą okazję – jakie zapachy będą idealne na co dzień?
Każdy zadbany mężczyzna powinien mieć w domowej toaletce przynajmniej jedną buteleczkę perfum codziennych, które sprawdzą się na każdą okazję.
Od czego zacząć zabawę z LEGO? Przegląd popularnych serii
Kiedyś największą popularnością cieszyły się zestawy klocków LEGO z takich serii jak LEGO City, Castle czy Space. Dawały one
Choroby układu krążenia – jak łagodzić ich objawy?
Choroby układu krążenia stanowią poważny problem zdrowotny na całym świecie. Niezależnie od wieku czy płci, mogą one dotknąć każdego z nas. Jednak