Ocet balsamiczny to produkt, który wśród ludzi doceniany jest od wieków. Pierwsze wzmianki na jego temat można datowane są na wiek XI. Już w średniowieczu ocet ten cieszył się ogromną sławą na terenie całej Europy i uznawany był za produkt luksusowy stosowany przez ludzi najwyższych klas. Obecnie ocet ten jest równie użyteczny. Jakie są jego właściwości i do czego on właściwie służy?
 

Jak powstaje ocet balsamiczny?

Produkcja octu balsamicznego oparta jest na zagÄ™szczonym moszczu winogronowego. Moszcz ten poddawany jest dÅ‚ugotrwaÅ‚emu procesowi fermentacji. Najczęściej przetrzymywany jest on w drewnianych beczkach. NastÄ™pnie wyrób ten poddaje siÄ™ gotowaniu, aż moszcz zmniejszy swojÄ… objÄ™tość o okoÅ‚o 30%. ZagÄ™szczony sok przelewany jest do pierwszej serii beczek z różnego rodzaju drewna i poddany zostaje procesowi fermentacji. DojrzewajÄ…ce partie octu uzupeÅ‚nia siÄ™ nowszymi, a mieszankÄ™ takÄ… przelewa siÄ™ do kolejnych, mniejszych beczek. CaÅ‚y proces produkcji tradycyjnego octu balsamicznego trwa okoÅ‚o 12 lat, choć w niektórych przypadkach siÄ™ga nawet do 25 lat. Wytwarza siÄ™ go zgodnie ze strzeżonymi, przekazywanymi z pokolenia na pokolenie recepturami.

Właściwości octu balsamicznego

Wiadomo już co nieco o samej historii powstania octu. Jednak, co da jego stosowanie. Do działań octu balsamicznego zalicza się:
 
  • poprawÄ™ trawienia,
  • wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci przeciwbakteryjne, przede wszystkim w leczeniu grzybic paznokci oraz czyszczenia powierzchni,
  • regulacjÄ™ poziomu cholesterolu,
  • zmniejszenie ryzyka miażdżycy,
  • obniżenie ciÅ›nienia krwi,
  • regulacjÄ™ poziomu krwi we krwi,
  • wspomaganie odchudzania.
 
Ocet balsamiczny w gastronomii
Ocet balsamiczny oprócz dziaÅ‚aÅ„ majÄ…cych na celu poprawÄ™ zdrowia i dobrego wpÅ‚ywu na organizm czÅ‚owieka ma również dość szerokie zastosowanie w kuchni. Ocet ten ze wzglÄ™du na swój unikatowy smak i aromat wykorzystuje siÄ™ w:
 
  • różnego rodzaju saÅ‚atkach,
  • daÅ„ z drobiu i czerwonego miÄ™sa,
  • rybach,
  • warzywach,
  • serach.
 
Ocet balsamiczny to również Å›wietny dodatek do Å›wieżych owoców, a nawet lodów. Jak wiÄ™c widać, jego zastosowanie jest naprawdÄ™ szerokie, a nawet niewielka ilość octu w bardzo pozytywny sposób może wpÅ‚ynąć na caÅ‚y posiÅ‚ek.

Jak wybrać dobry ocet balsamiczny?

DecydujÄ…c siÄ™ na zakup octu balsamicznego, pamiÄ™taj, aby byÅ‚ on jak najwyższej jakoÅ›ci. Tylko w takim przypadku da siÄ™ poczuć peÅ‚niÄ™ jego mocy i wykorzystać go w 100%. Dobry ocet powinien być wykonany tylko i wyÅ‚Ä…cznie z naturalnych skÅ‚adników. Nie może on zawierać w swoim skÅ‚adzie żadnych sztucznych Å›rodków sÅ‚odzÄ…cych, konserwantów, ani barwników. Ocet najlepiej kupować w sprawdzonych, ekologicznych sklepach, gdzie jego produkcja poparta jest odpowiednimi certyfikatami.

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku