Ocet balsamiczny - historia, właściwości i zastosowanie
Jak powstaje ocet balsamiczny?
Produkcja octu balsamicznego oparta jest na zagęszczonym moszczu winogronowego. Moszcz ten poddawany jest długotrwałemu procesowi fermentacji. Najczęściej przetrzymywany jest on w drewnianych beczkach. Następnie wyrób ten poddaje się gotowaniu, aż moszcz zmniejszy swoją objętość o około 30%. Zagęszczony sok przelewany jest do pierwszej serii beczek z różnego rodzaju drewna i poddany zostaje procesowi fermentacji. Dojrzewające partie octu uzupełnia się nowszymi, a mieszankę taką przelewa się do kolejnych, mniejszych beczek. Cały proces produkcji tradycyjnego octu balsamicznego trwa około 12 lat, choć w niektórych przypadkach sięga nawet do 25 lat. Wytwarza się go zgodnie ze strzeżonymi, przekazywanymi z pokolenia na pokolenie recepturami.Właściwości octu balsamicznego
Wiadomo już co nieco o samej historii powstania octu. Jednak, co da jego stosowanie. Do działań octu balsamicznego zalicza się:- poprawę trawienia,
- właściwości przeciwbakteryjne, przede wszystkim w leczeniu grzybic paznokci oraz czyszczenia powierzchni,
- regulację poziomu cholesterolu,
- zmniejszenie ryzyka miażdżycy,
- obniżenie ciśnienia krwi,
- regulację poziomu krwi we krwi,
- wspomaganie odchudzania.
Ocet balsamiczny w gastronomii
Ocet balsamiczny oprócz działań mających na celu poprawę zdrowia i dobrego wpływu na organizm człowieka ma również dość szerokie zastosowanie w kuchni. Ocet ten ze względu na swój unikatowy smak i aromat wykorzystuje się w:
- różnego rodzaju sałatkach,
- dań z drobiu i czerwonego mięsa,
- rybach,
- warzywach,
- serach.
Ocet balsamiczny to również świetny dodatek do świeżych owoców, a nawet lodów. Jak więc widać, jego zastosowanie jest naprawdę szerokie, a nawet niewielka ilość octu w bardzo pozytywny sposób może wpłynąć na cały posiłek.
Jak wybrać dobry ocet balsamiczny?
Decydując się na zakup octu balsamicznego, pamiętaj, aby był on jak najwyższej jakości. Tylko w takim przypadku da się poczuć pełnię jego mocy i wykorzystać go w 100%. Dobry ocet powinien być wykonany tylko i wyłącznie z naturalnych składników. Nie może on zawierać w swoim składzie żadnych sztucznych środków słodzących, konserwantów, ani barwników. Ocet najlepiej kupować w sprawdzonych, ekologicznych sklepach, gdzie jego produkcja poparta jest odpowiednimi certyfikatami.Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Kolekcja Ipanema Sempre Nova już dostępna w Polsce
Kolumbijska artystka i bizneswoman, Shakira, została nową ambasadorką brazylijskiej marki obuwia Ipanema i twarzą wyjątkowej kampanii kolekcji Ipanema Semp
Syfon do umywalki - jaki kolor wybrać? Krótki poradnik.
Wbrew pozorom syfon do umywalki nie jest wyłącznie elementem użytkowym wnętrza łazienkowego. Współczesne syfony są produkowane w taki sposób, aby preze
Czy pies będzie pasował do naszej rodziny?
Coraz więcej osób decyduje się na posiadanie psa. To ciekawy pomysł dla całej rodziny - pies z pewnością szybko stanie się niezwykle ważnym członkiem
Rozmowa z Mecenasem na temat prowadzenia postępowania o rozwód
W dzisiejszym wywiadzie rozmawiamy z Mecenasem Marcinem Grabowskim, doświadczonym prawnikiem specjalizującym się w prawie rodzinnym i sprawach rozwodowych w
Jak jogurty bez dodatku cukru mogą wspomóc Twoją dietę?
Czy zastanawiałeś się, jakie korzyści mogą płynąć z ograniczenia spożycia cukru? Przekonaj się, dlaczego warto sięgnąć po produkty bez cukru, jak z