Dieta ketogeniczna nazywana również ketonową albo ketogenną jest obecnie jednym z najpopularniejszych sposobów odżywiania osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy jak i tych, które pragną zadbać o jakość spożywanych posiłków.

Zalicza się ona do diet niskowęglowodanowych i bogatotłuszczowych, a stosunek tych dwóch składników w diecie tego rodzaju wynosi 3-4:1. Dowiedz się więcej na temat tego sposobu odżywiania i poznaj efekty, które może przynieść stosowanie diety keto.

Dieta ketogeniczna – zasady

Niezwykle interesującym faktem na temat diety ketogenicznej jest jej geneza powstania, bowiem keto dieta nie została stworzona dla celów odchudzania a leczenia. Miałą ona za zadanie wspomagać leczenie chorób o podłożu neurologicznym, takich jak padaczka lekooporna, choroba Parkinsona oraz Alzheimera. W toku badań dowiedziono również, że wpływa ona korzystnie na ludzi z problemami migrenowymi. dopiero po jakimś czasie zauważono jej wpływ na utratę dodatkowych kilogramów i od tego czasu dieta ketogeniczna stała się jedna z najpopularniejszych w naszym kraju jak i na świecie.

Główną zasadą keto diety jest spożywanie ogromnej wręcz ilości tłuszczy przy równoczesnym ograniczeniu węglowodanów. Jest to dość nietypowe podejście, bowiem w większości diet głównym źródłem energii są właśnie węgle. Dieta keto zakłada jednak drastyczne obcięcie ich podaży i poszukiwanie tej energii właśnie w tłuszczach, które maja stanowić nawet 80% spożywanych składników odżywczych. W miarę jak nasz organizm zaczyna czerpać energię z tłuszczów dochodzi do zjawiska zwanego ketozą, czyli procesu rozpadu tłuszczów. Prowadzi ona bezpośrednio do zwiększenia stężenia ciał ketonowych we krwi oraz ich spalania. Efektem tego procesu jest nie tylko spalanie tłuszczu i odchudzanie ciała lecz szereg innych zdrowotnych korzyści, w tym pozytywny wpływ na nasz układ nerwowy.  

Dieta ketogeniczna – jadłospis

Wysoka podaż tłuszczy w trakcie prowadzenia diety ketogenicznej nie oznacza jednak, że możemy zajadać się tłustymi i niezdrowymi daniami typu fast-food. Komponując jadłospis należy bardzo dokładnie zadbać o dobór składników a przede wszystkim o ich jakość. Odpowiednie zbilansowanie takiej diety wymaga dosyć sporej wiedzy, dlatego dobrym sposobem jest udanie się do dietetyka, który przygotuje jadłospis. Ważne jest również regularne spożywanie, najlepiej 5 posiłków dziennie: śniadanie, obiad, kolacja oraz 2 przekąski.

Decydując się na samodzielne komponowanie jadłospisu w diecie ketogenicznej warto kierować się kilkoma zasadami. Przede wszystkim posiłki powinny być komponowane przy użyciu pełnowartościowych i możliwie jak najmniej przetworzonych produktów. Komponując jadłospis keto należy wybierać głównie tłuszcze nasycone ( masło, olej kokosowy, smalec) oraz nienasycone ( awokado, orzechy, olej). Tłuszcze wielonasycone powinny mieć wyłącznie pochodzenie zwierzęce oraz rybie, dlatego produkty takie jak margaryna są zakazane w diecie. Białko w keto diecie powinno mieć głównie pochodzenie odzwierzęce i charakteryzować się dobrą jakością.  Węglowodany zaś powinny w głównej mierze pochodzić z warzyw i owoców, jednak w tym przypadku należy wybierać te mniej słodkie odmiany i rodzaje.

Nie należy również zapomnieć, że dieta ketogeniczna zabrania spożywania niektórych produktów, wśród których można wymienić:

  • cukry przetworzone jak słodycze, napoje gazowane czy słodzone soki,
  • ziarna, takie jak produkty pszenne, ryż, ciasta, płatki śniadaniowe czy jasne makarony,
  • skrobia, znajdująca się w ziemniakach, bananach oraz płatkach owsianych,
  • owoce z dużą zawartością cukru – banany, winogrona, arbuz, pomarańcze, jabłka,
  • produkty typu light.

Uwzględniając wszystkie te założenia możemy samodzielnie skomponować ciekawy a przede wszystkim prawidłowy jadłospis na cały dzień. dla przykładu jeden dzień z diety keto może wyglądać w następujący sposób:

  • śniadanie – jajecznica na boczku
  • przekąska – 20 migdałów
  • obiad – gulasz wołowy z brokułem gotowanym
  • przekąska – serek wiejski
  • kolacja – ryba z awokado.

Dieta ketogeniczna - przepisy

Ostatnie lata to niebywały wzrost popularności diety ketogenicznej, dlatego w Internecie znajdziemy mnóstwo różnych przepisów na każda okazję.  W księgarniach dostępne jest również sporo książek kucharskich zawierających przepisy diety keto. Każdy z nas może również pokusić się o tworzenie własnych przepisów, jednak w tym przypadku należy sprawdzić, czy każdy z użytych przez nas składników spełnia warunki zgodności z założeniami diety keto.

Dieta ketogeniczna – efekty

Najbardziej pożądanym efektem diety ketogenicznej jest, oczywiście spadek masy ciała i wyszczuplenie sylwetki. Co ważne, restrykcyjne przestrzeganie zasad sprawia, że kilogramy lecą w dół w ekspresowym tempie. Zmniejszenie masy ciała wpływa ponadto pozytywnie na pracę wszystkich organów wewnętrznych, w tym serca. Dieta ketogeniczna ma również zbawienny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, ogranicza możliwość wystąpienia cukrzycy i chorób sercowo-krążeniowych.

Należy jednak pamiętać, że organizm może przyzwyczajać się do nowego sposobu odżywiania nawet trzy tygodnie. W tym czasie może wystąpić tzw. „keto grypa”, czyli złe samopoczucie spowodowane dużą podażą tłuszczu i zmniejszeniem spożywania węglowodanów, do których przyzwyczajony jest organizm. W tym czasie mogą wystąpić bóle brzucha i głowy, nudności, wahania nastroju czy tez intensywne uczucie głodu.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


DRUKUJ