Kawa – z nią większość z nas rozpoczyna dzień. Pijemy ją nie tylko w domu, ale też biurze, a po pracy również na mieście – w kawiarni, restauracji, cukierni. Najsmaczniejsza, a najczęściej też najszybciej i najłatwiej przygotowana kawa pochodzi z ekspresu. Nic więc dziwnego, że ekspres to niezbędne wyposażenie wymienionych miejsc i lokali. Ale mając do wyboru ekspres przelewowy i ciśnieniowy, który lepiej wybrać?

Podsumowanie:

  • Zarówno ekspres przelewowy, jak i ciśnieniowy – a w tym automatyczny i kolbowy – mają swoje wady i zalety. Te należy rozpatrywać pod kątem miejsca, w jakim ekspres ma być użytkowany oraz osób, które będą z niego korzystać.
  • Jeśli zależy nam na wysokiej jakości ekspresie, Tchibo Coffee Service to dostawca ekspresów od najbardziej uznanych na rynku producentów, na którego ofertę warto zwrócić uwagę. Ma bowiem wieloletnie doświadczenie w branży i oferuje różnorodne urządzenia, dopasowane do potrzeb biznesu.
  • Przelewowy i ciśnieniowy ekspres od Tchibo Coffee Service możemy zdobyć również w ramach dzierżawy, inaczej leasingu – to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego kupna ekspresu na własność, bezpośrednio ze sklepu.

To zależy przede wszystkim od tego, w jakim miejscu chcemy z niego korzystać. Miejsce determinuje bowiem intensywność oraz sposób użytkowania ekspresu. Inne ilości i rodzaje kawy parzy się w małym, średnim i dużym biurze, inne w kawiarni i restauracji, a jeszcze inne podczas przyjęć obsługiwanych przez firmę cateringową. I pierwsza decyzja, jaką musimy podjąć dotyczy właśnie tego, czy bierzemy pod uwagę ekspres przelewowy czy ciśnieniowy.

Ekspres przelewowy – czym się charakteryzuje i gdzie sprawdza się najlepiej?

Ekspres przelewowy polecany jest przede wszystkim tam, gdzie pije się duże ilości czarnej kawy. Zachęca prostotą obsługi, szybkością działania i niezawodnością. 

Ekspresy przelewowe są jednymi z najtańszych. Charakteryzują się bowiem stosunkowo prostą budową i mechaniką działania. Urządzenie podgrzewa wodę, przelewa ją przez wcześniej zmieloną kawę (tylko taką urządzenie przyjmuje) umieszczoną w papierowym filtrze i skrapla do dzbanka włożonego do ekspresu.

Niektóre modele wzbogacono o podgrzewacz, który dodatkowo utrzymuje pożądaną temperaturę kawy nawet przez kilka godzin. Dzięki temu nawet jeśli jeden pracownik biura zaparzy kawę tylko dla siebie, ale w dzbanku zostanie jeszcze sporo napoju, za chwilę skorzysta z niego ktoś inny. I nie odczuje pogorszonej jakości smaku czy aromatu.

Ekspres ciśnieniowy – automatyczny, kolbowy, na kapsułki

Musimy pamiętać, że pod nazwą „ekspres ciśnieniowy” kryją się trzy zupełnie różne rodzaje urządzeń i każdy z nich dedykowany jest innemu zastosowaniu, z czego automatyczne i kolbowe ekspresy wiodą prym w profesjonalnym użytku.

  • Ekspres automatyczny cieszy się prawdopodobnie największą popularnością. Dzięki dużej łatwości obsługi (wystarczy wcisnąć kilka przycisków lub dotknąć kilka miejsc na panelu dotykowym) połączonej z bogatym asortymentem kaw sprawdza się w większości sytuacji – zarówno w biurach, jak i lokalach gastronomicznych. Tym bardziej, że urządzenia te są naprawdę różne. Na przykład ekspres Tchibo Coffea Professional Plus Milk (https://www.tchibo-coffeeservice.pl/asortyment/ekspresy/) jest w stanie przygotować nawet 180 filiżanek kawy dziennie, także mlecznej, a Coffea Intense Topping umożliwia zaprogramowanie 18 rodzajów napojów w trzech wielkościach każdy.
  • Ekspres kolbowy – dedykowany wszystkim luksusowym kawiarniom i restauracjom oraz tradycyjnym cukierniom. Taki ekspres jest trudniejszy w obsłudze od ekspresu automatycznego, bo wymaga ręcznego ustawienia większości parametrów, ale właśnie dzięki temu urządzenie oferuje niezwykle aromatyczną, pobudzającą kawę; kawę dla najbardziej wymagających. Ponadto ma elegancki wygląd, przywodzący na myśl klimat rodem z klasycznej, włoskiej kawiarni. 

W ofercie Tchibo Coffee Service znajdziemy każdy z wymienionych typów ekspresu. Ponadto w ramach oferty Tchibo Coffee Service mamy możliwość wynajmu potrzebnego urządzenia. To rozwiązanie polecane zwłaszcza początkującym przedsiębiorcom, którzy chcą wyposażyć swój lokal w profesjonalny sprzęt, ale nie dysponują tak dużym budżetem, pozwalającym na zakup dobrego ekspresu na własność lub chcą przeznaczyć te pieniądze na inne inwestycje.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


DRUKUJ