Ocet jabłkowy jest jedną z kilku odmian octu, które możemy spotkać w wielu polskich kuchniach. Charakteryzuje się on bursztynowym kolorem, kwaśnym smakiem oraz bardzo wyrazistym zapachem, dzięki któremu jest nie do pomylenia z innymi propozycjami. Chociaż ocet jabłkowy tradycyjnie stosuje się jako dodatek do sosów i marynat, może być on również wykorzystywany jako wsparcie procesu odchudzania, preparat kosmetyczny lub środek czyszczący.

Ocet jabłkowy jest substancją bogatą w składniki odżywcze dla ludzkiego organizmu. W jego składzie znajdziemy m.in.: enzymy, aminokwasy, pektyny i związki polifenolowe. Jednocześnie ocet jabłkowy jest bogatym źródłem witamin z grupy B, beta-karotenu, biotyny, kwasu foliowego, witaminy C oraz fosforu, sodu, potasu, wapnia, magnezu czy żelaza – czyli naprawdę imponującej ilości wartościowych substancji, które większość z nas przywykło dostarczać do organizmu w postaci różnego rodzaju suplementów diety – nierzadko bazujących na składnikach syntetycznych. Regularnie przyjmowany ocet jabłkowy daje nam możliwość uzupełnienia codziennej diety w te same związki, witaminy i pierwiastki pochodzenia naturalnego. 

Jak dawkować roztwór octu jabłkowego, żeby zachować jego właściwości prozdrowotne, jednocześnie nie szkodząc swojemu zdrowiu? Sprawdź przygotowane przez nas wskazówki. 

Dawkowanie octu jabłkowego 

Podstawową zasadą dotyczącą dawkowania octu jabłkowego jest umiar. Ocet jabłkowy możemy stosować profilaktycznie lub terapeutycznie. W celach profilaktycznych ocet jabłkowy należy spożywać w postaci płynu – roztworu składającego się z jednej łyżki octu jabłkowego i jednej szklanki przegotowanej wody lub wody mineralnej niegazowanej, ew. herbaty/soku. 

Taki roztwór należy przyjmować raz w ciągu dnia – zdaniem dietetyków najlepiej rano. Roztwór octu jabłkowego możemy z powodzeniem zażywać na czczo, co dodatkowo przełoży się na poprawę przemiany materii. Regularnie pijąc roztwór octu jabłkowego i wody, dostarczymy do organizmu niezbędne składniki i mikroelementy, wpływając pozytywnie na utrzymanie prawidłowej masy ciała. Ocet jabłkowy możemy przyjmować także doraźnie. Znajduje on zastosowanie w leczeniu szeregu dolegliwości, np.:

  • sprzyja zwalczaniu złego cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej (stosowany od 5 do 6 razy w tygodniu),
  • zapobiega zaparciom (wypijany na czczo z wodą),
  • niweluje dolegliwości spowodowane zgagą i refluksem (stosowany doraźnie),
  • leczy ból gardła (gardło należy płukać kilka razy w ciągu dnia roztworem octu z wodą w stosunku 1:3).

Pozostałe zastosowania octu jabłkowego

W kuracji odchudzającej ocet jabłkowy stosuje się przede wszystkim w celu przyspieszenia metabolizmu. Spożywanie roztworu octu z wodą ma hamować apetyt, dzięki czemu łatwiej nam zrezygnować z objadania się lub sięgania po przekąski między posiłkami. 

Kuracja odchudzająca na bazie octu jabłkowego wymaga regularnego stosowania specyfiku. Wodę z octem powinno się pić trzy razy dziennie przed posiłkiem, przy czym kuracja nie powinna być kontynuowana dłużej niż tydzień. Po tym czasie zaleca się miesięczną przerwę.

Stosowany jako płukanka lub wcierka, ocet jabłkowy ma działanie przeciwłupieżowe i zapobiega przetłuszczaniu się włosów. Wynika to z faktu ograniczania wydzielania sebum. Płukanki z octu jabłkowego poleca się również osobom, którym zależy na szybszym wzroście i odżywieniu włosa. Ocet jabłkowy to także doskonały naturalny lek na problemy i niedoskonałościami cery – stosowany jako preparat do aplikacji zewnętrznej wspomaga walkę z trądzikiem, nadmiernym wydzielaniem sebum, a nawet problemem nadmiernego przesuszania się skóry twarzy.

Jak przygotować ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy możemy przygotować samodzielnie w oparciu o przepis naszej babci lub korzystając z receptur dostępnych online. Alternatywą dla domowego octu jabłkowego jest ocet marki PolBioEco. Jest to doświadczony producent żywności ekologicznej, który od lat oferuje nam wyroby przygotowywane w oparciu o tradycyjne przepisy i naturalne składniki pochodzące wyłącznie z ekologicznych upraw. Dzięki temu zyskujemy gwarancję najwyższej jakości i doskonałego smaku, co nie pozostaje bez znaczenia w przypadku octu jabłkowego i jego właściwości prozdrowotnych. Chcesz się dowiedzieć więcej o occie jabłkowym? Zapraszamy do artykułów specjalistów z PolBioEco pod adresem: https://polbioeco.pl/ocet-jablkowy-poznaj-jego-niesamowite-wlasciwosci-i-zastosowanie/


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


DRUKUJ