Kiszonki na zdrowie
Spis treści
Autor
W sezonie zimowym, który nie jest zbyt łaskawy dla zdrowia, z odsieczą nadchodzą naturalne probiotyki, czyli… kiszonki! Specjalnie na ten czas ambasadorka marki Appetita, Ewa Wachowicz przygotowała autorskie przepisy, pozwalające wesprzeć organizm w walce z okresowym spadkiem nastroju i odporności.

Popularne od wieków kiszonki obecnie przeżywają prawdziwy renesans. Nic dziwnego, bo trudno o metody konserwacji żywności, które gwarantują uzyskanie równie zdrowego i pysznego jedzenia. Podczas procesu fermentacji cukry proste zostają zamienione na kwas mlekowy, co nie tylko przedłuża świeżość, ale także znacznie obniża kaloryczność produktu i pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego oraz odpornościowego.
W polskich domach kisi się już nie tylko ogórki czy kapustę, ale niemal wszystkie produkty spożywcze, które można znaleźć w kuchni – od warzyw i owoców poprzez orzechy aż po… ryż czy kaszę! Swoimi sprawdzonymi przepisami na nietypowe kiszonki dzieli się Ewa Wachowicz, ekspertka kulinarna oraz ikona dobrego smaku i stylu. Ambasadorka Appetity specjalnie dla marki przygotowała propozycje na kiszone cytryny i marchewki. Jej autorskie przepisy to prawdziwa gratka dla fanów zdrowego odżywiania oraz eksperymentów w kuchni, a także ciekawa alternatywa dla sałatek, dodatków do mięs czy samodzielnych przekąsek.
Kiszone cytryny
Składniki :
• sól
• 4 cytryny
• 4 Goździki Appetita
• 4 szczypty Cynamonu Appetita
• 2 Liście laurowe Appetita
Opis przygotowania:
Cytryny wyszorować i sparzyć, a następnie naciąć do połowy. W nacięcie włożyć goździk, szczyptę cynamonu i łyżeczkę soli. Na dno słoika dać liście laurowe, ułożyć cytryny i zasypać solą tak, aby przykryła owoce. Odstawić na 5-6 tygodni w chłodne, zacienione miejsce. Ukiszone cytryny przechowywać w lodówce. Podawać jako dodatek do mięs (również do pieczenia). Kiszone cytryny są też świetnym składnikiem sałatek.
Kiszone marchewki
Składniki:
• 2 kg marchewek
• 2 Liście laurowe Appetita
• 1 cebula
• kilka ziaren Ziela angielskiego Appetita
• ½ łyżeczki Imbiru mielonego Appetita
Zalewa:
• 1 łyżka soli kamiennej na litr wody źródlanej
• 6 ząbków czosnku
Opis przygotowania:
Marchewkę pokroić w plasterki lub słupki, a cebulę w plasterki. Warzywa przełożyć do kamionki lub słoika, a następnie zalać przegotowaną i przestudzoną wodą z solą. Dodać przyprawy. Przykryć talerzykiem i obciążyć tak, by marchewki znajdowały się pod zalewą. Przykryć ściereczką i zostawić na 5-6 dni. Aby przyspieszyć proces kiszenia, można wlać trochę wody spod kiszonych ogórków i/lub kapusty. Spożywać jako przekąskę lub dodatek do dań.
Ile kalorii ma risotto
Ile kalorii ma herbata z mlekiem
Ile kalorii ma kawa z cukrem i śmietaną
Ile kalorii ma serek homogenizowany
Ile kalorii ma marchew gotowana
Ile kalorii ma ser camembert-light
Ile kalorii mają orzechy w czekoladzie wedla
Ile kalorii ma brie
Ile kalorii ma gruszka
Ile kalorii ma ryż
Ile kalorii mają kotlety mielone
Ile kalorii ma ogórki kiszone
Ile kalorii ma jogurt pitny
Ile kalorii ma biały ser
Ile kalorii mają klementynki
mleko łyżka kcal
mleko łyżka kcal
Wersja do druku

Popularne od wieków kiszonki obecnie przeżywają prawdziwy renesans. Nic dziwnego, bo trudno o metody konserwacji żywności, które gwarantują uzyskanie równie zdrowego i pysznego jedzenia. Podczas procesu fermentacji cukry proste zostają zamienione na kwas mlekowy, co nie tylko przedłuża świeżość, ale także znacznie obniża kaloryczność produktu i pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego oraz odpornościowego.
W polskich domach kisi się już nie tylko ogórki czy kapustę, ale niemal wszystkie produkty spożywcze, które można znaleźć w kuchni – od warzyw i owoców poprzez orzechy aż po… ryż czy kaszę! Swoimi sprawdzonymi przepisami na nietypowe kiszonki dzieli się Ewa Wachowicz, ekspertka kulinarna oraz ikona dobrego smaku i stylu. Ambasadorka Appetity specjalnie dla marki przygotowała propozycje na kiszone cytryny i marchewki. Jej autorskie przepisy to prawdziwa gratka dla fanów zdrowego odżywiania oraz eksperymentów w kuchni, a także ciekawa alternatywa dla sałatek, dodatków do mięs czy samodzielnych przekąsek.
Kiszone cytryny
Składniki :
• sól
• 4 cytryny
• 4 Goździki Appetita
• 4 szczypty Cynamonu Appetita
• 2 Liście laurowe Appetita
Opis przygotowania:
Cytryny wyszorować i sparzyć, a następnie naciąć do połowy. W nacięcie włożyć goździk, szczyptę cynamonu i łyżeczkę soli. Na dno słoika dać liście laurowe, ułożyć cytryny i zasypać solą tak, aby przykryła owoce. Odstawić na 5-6 tygodni w chłodne, zacienione miejsce. Ukiszone cytryny przechowywać w lodówce. Podawać jako dodatek do mięs (również do pieczenia). Kiszone cytryny są też świetnym składnikiem sałatek.
Kiszone marchewki
Składniki:
• 2 kg marchewek
• 2 Liście laurowe Appetita
• 1 cebula
• kilka ziaren Ziela angielskiego Appetita
• ½ łyżeczki Imbiru mielonego Appetita
Zalewa:
• 1 łyżka soli kamiennej na litr wody źródlanej
• 6 ząbków czosnku
Opis przygotowania:
Marchewkę pokroić w plasterki lub słupki, a cebulę w plasterki. Warzywa przełożyć do kamionki lub słoika, a następnie zalać przegotowaną i przestudzoną wodą z solą. Dodać przyprawy. Przykryć talerzykiem i obciążyć tak, by marchewki znajdowały się pod zalewą. Przykryć ściereczką i zostawić na 5-6 dni. Aby przyspieszyć proces kiszenia, można wlać trochę wody spod kiszonych ogórków i/lub kapusty. Spożywać jako przekąskę lub dodatek do dań.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma kawa z cukremIle kalorii ma risotto
Ile kalorii ma herbata z mlekiem
Ile kalorii ma kawa z cukrem i śmietaną
Ile kalorii ma serek homogenizowany
Ile kalorii ma marchew gotowana
Ile kalorii ma ser camembert-light
Ile kalorii mają orzechy w czekoladzie wedla
Ile kalorii ma brie
Ile kalorii ma gruszka
Ile kalorii ma ryż
Ile kalorii mają kotlety mielone
Ile kalorii ma ogórki kiszone
Ile kalorii ma jogurt pitny
Ile kalorii ma biały ser
Ile kalorii mają klementynki
mleko łyżka kcal
mleko łyżka kcal
Wersja do druku
Szukaj
Perfekcyjny demakijaż cery wrażliwej
Karnawał to czas zabawy, nocnych wyjść i wymarzonych, zachwycających stylizacji. To właśnie teraz chcemy błyszczeć i olśniewać jeszcze mocniej. Kosmet
Zimowe kontuzje – jak ich uniknąć? Porady ortopedy
Zima to nie tylko czas śnieżnych przygód i zimowych sportów, ale niestety także okres zwiększonego ryzyka kontuzji. Śliskie nawierzchnie, nie
Zakrzepica żył głębokich a długie podróże ? jak unikać zagrożeń i chronić zdrowie
Długotrwałe podróże, zwłaszcza te związane z lotami międzykontynentalnymi lub wielogodzinnymi przejazdami samochodem, mogą zwiększać ryzyko wystąpie
Najważniejsze pytania przed podjęciem pracy jako opiekunka osób starszych
Opieka nad osobami starszymi w Niemczech budzi spore zainteresowanie. Często padają pytania dotyczące pożądanych predyspozycji, oczekiwań, obowiązk&oacut
Od serca na Dzień Babci: biżuteria jako wyjątkowy symbol miłości i wdzięczności
Dzień Babci to jedna z tych okazji, które pozwalają wyrazić nasze uczucia w wyjątkowy sposób. Każda babcia zasługuje na prezent, któr