Po antybiotykoterapii – jak wesprzeć florę bakteryjną?
Antybiotyki przeciwdziałają rozwojowi bakterii chorobotwórczych i eliminują je z organizmu, biorąc tym samym udział w procesie leczenia. Te leki mają jednak skutki uboczne. Jednym z nich jest niekorzystne działanie na florę bakteryjną jelit.
W jelitach dorosłego człowieka znajduje się prawie 2 kg bakterii, z czego większość powinny stanowić bakterie dobroczynne, usprawniające pracę przewodu pokarmowego, czyli tzw. probiotyki. Jeśli ich liczba i kondycja spada, kłopoty zaczyna mieć nie tylko układ pokarmowy, ale cały organizm, w tym układ odpornościowy. Dlatego tak ważne jest, by dążyć do zachowania równowagi mikroflory jelitowej i wspierać „dobre” bakterie.
Probiotyki – suplementy diety, które pomagają zachować równowagę mikroflory jelit
Probiotyk to także nazwa suplementu diety, który pomaga przywrócić i zachować równowagę flory bakteryjnej jelit.
Probiotyki w formie suplementu diety zawierają wyselekcjonowane szczepy żywych bakterii probiotycznych. Docierają do jelit i zasiedlają je, wspierając już obecne tam dobroczynne bakterie. W skład probiotyków wchodzą zazwyczaj szczepy bakterii kwasu mlekowego, które przyczyniają się do właściwej pracy układu pokarmowego.
Probiotyk zawiera szczepy bakterii probiotycznych, zaś synbiotyk to preparat stanowiący połączenie bakterii korzystnych dla układu pokarmowego i prebiotyków, czyli substancji odżywczych, które bakterie probiotyczne wykorzystują jako pożywkę.
Prebiotyki to substancje pochodzenia naturalnego. Znaleźć je można w wielu produktach spożywczych, przede wszystkim w warzywach i owocach. Po antybiotykoterapii w naszym przewodzie pokarmowym brak jest nie tylko dobroczynnych bakterii, ale także substancji, z których te bakterie czerpią energię do życia. Dlatego tak ważne jest ich uzupełnienie.
A więc w skład synbiotyków oprócz bakterii probiotycznych wchodzą też węglowodany odporne na działanie enzymów trawiennych takie jak fruktooligosacharydy. Synbiotyk to połączenie probiotyku z prebiotykiem.
Po antybiotykoterapii warto też zadbać o poprawienie kondycji flory bakteryjnej jelit naturalnymi sposobami. Polecane są wszelkie kiszonki warzywne. Znajdują się w nich probiotyki, czyli dobroczynne bakterie probiotyczne. Warto też sięgnąć po przetwory mleczne takie jak kefiry, jogurty czy zsiadłe mleko.
Naturalne prebiotyki znajdziemy w warzywach i owocach. Szczególnie zalecane są cebula, czosnek, pomidory, ziemniaki, banany, cykoria.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma herbata z mlekiemIle kalorii ma serek homogenizowany
Ile kalorii ma marchew gotowana
Ile kalorii majogurt danon
Ile kalorii ma zupa pomidorowa
Ile kalorii ma jogurt orzechowy
Ile kalorii ma jogurt pitny
kefir robico kcal
mleko łyżka kcal
Wersja do druku
Szukaj
Czas na ziemniaki - przepis na Dauphinoise z grzybami
Często występują tylko jako dodatek do głównego dania, a mogą pełnić w nim rolę główną. Nasze rodzime ziemniaki to produkt o dużej wart
Retinol plus fotoprotekcja - jesienny tandem dla odmłodzenia i regeneracji
Jesień to zdecydowanie czas retinolu. Odmłodzenie, regeneracja i normalizacja to to, czego bardzo potrzebuje nasza skóra po lecie. Eksperci wskazują,
Moda w detalach – jak dobierać akcesoria, by podkreślić styl?
Akcesoria to jeden z najważniejszych elementów każdej stylizacji. Niezależnie od tego, czy preferujesz minimalizm, klasykę, czy odważne zestawienia,
Dlaczego warto pić sok pomidorowy?
Sok pomidorowy to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych, które mają pozytywny wpływ na zdrowie. Dzięki obecności witamin, minerałów oraz
Różowy październik czas start! Ruszyła akcja Przymierz się do samobadania
Już po raz drugi organizatorzy kampanii ?Wylecz raka piersi HER2+?1 we współpracy z marką modową H&M ruszają z akcją ?Przymierz się do samobadania?. W p