Ludzie z reguły nie lubią monotonii, dlatego szukają nowych, nietypowych rozwiązań. Podobnie jest ze spożywaniem wszelkich posiłków. Nawet najsmaczniejsze danie, które będziemy jeść co drugi dzień, bardzo szybko się nam znudzi. Dlatego, aby zapewnić sobie różnorodność żywności, powinniśmy eksperymentować. Dla prawdziwych smakoszy dobrym rozwiązaniem może okazać się dziczyzna, która nie należy do najpopularniejszych gatunków mięs, jednakże jest zdrowa, pyszna i pożywna.

Czym dokładnie jest dziczyzna?

Zapewne wielu z nas kojarzy dziczyznę, bynajmniej słyszał o niej w telewizji lub podczas rozmowy z przyjaciółmi. Dla niektórych może się to wydawać dziwne, ale duża część osób nie miała nigdy okazji spróbować tego typu mięsa. Przede wszystkim jest dosyć droga, dodatkowo nie należy do najłatwiejszych pod względem przygotowywania dań. Dziczyzna to mięso ubitej zwierzyny łownej, które zostało dopuszczone do spożycia, po pozytywnym przejściu prób weterynaryjnych. W świecie kulinarnym najczęściej wykorzystywane są takie gatunki jak: jeleń, sarna, dzik, daniel, zające, króliki, bażanty, dzikie kaczki, cyranki i przepiórki.

Można je nabyć w SpizarniaRydzynska.pl - sklepie ekologicznym, z reguły ciężko znaleźć je w innych miejscach. Mówi się, że najdelikatniejsze i najsmaczniejsze mięsa mają zwierzęta, które zostały upolowane w sezonie jesienno-zimowym. Wszystko dlatego, że podczas wiosny i lata żywią się naturalnym pokarmem, m.in. korą drzew, grzybami, jagodami, pędami. Warto również wspomnieć, że mięso dzikich zwierząt jest twardsze, chociażby od najczęściej spożywanego drobiu lub wieprzowiny. Dlatego przed przyrządzeniem wiesza się je w chłodnym miejscu z przeciągiem, aby mięso odpowiednio skruszyło się.

Korzystny skład dziczyzny

Mięso, które możemy kupić w sklepie ekologicznym z dziczyzną, jest bogate w łatwostrawne białko oraz aminokwasy egzogenne, których organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć. Dodatkowo posiada witaminę B, wapń, magnez, żelazo (jest go prawie pięciokrotnie więcej od mięsa wieprzowego), a także fosfor. Warto również wspomnieć o kwasach tłuszczowych, a właściwie o stosunku kwasów nienasyconych do nasyconych, który jest zdecydowanie korzystniejszy, niż w przypadku zwierząt hodowlanych.

Mięso wolne od chemicznych substancji

Dziczyzna jest wolna od antybiotyków i wszelkich substancji chemicznych, które dodawane są do paszy. Wszystko dlatego, że pożywienie dzikich zwierząt składa się jedynie z naturalnych surowców. Są osoby, które twierdzą, że na świetne walory odżywcze i cudowny smak wpływa również fakt, że są to zwierzęta wolne, które żyją w swobodzie, dzięki czemu są szczęśliwe. Tak więc mamy do czynienia z niezwykle zdrową żywnością, oczywiście pod warunkiem, że producenci w dalszej obróbce nie zdecydowali się na dodatnie zupełnie niepotrzebnych substancji konserwujących.

Mięso dzikich zwierząt to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich, którzy mają już dość mięsa pochodzącego od zwierząt hodowlanych. Ich niepowtarzalny smak i zapach spowodują, że na stałe zagoszczą na naszych talerzach, w gospodarstwach domowych.


Podobne artykuły:


DRUKUJ