Szkło do kuchni zyskało w ostatnich latach ogromną popularność i na stałe zagościło w domach wielu użytkowniczek. Jednakże wiele osób może ciągle się zastanawiać, jaki rodzaj szkła wybrać – zwykłe czy hartowane i czym się ono różni? W poniższym artykule postaramy się odpowiedzieć na to pytania i tym samym ułatwić Wam ostateczny wybór.

Szkło wykorzystywane w kuchni zyskało w ostatnich latach ogromną popularność i na stałe zagościło w domach wielu użytkowniczek. Jednakże wiele osób może ciągle się zastanawiać, jaki rodzaj szkła wybrać – zwykłe czy hartowane i czym się ono różni? W poniższym artykule postaramy się odpowiedzieć na to pytania i tym samym ułatwić Wam ostateczny wybór.

Szkło hartowane — do kuchni czy nie?

Kuchnia, czyli serce domu. W wielu mieszkaniach odgrywa ona rolę kluczowego pomieszczenia, w którym nie tylko przyrządza się i spożywa posiłki, ale również spędza się czas z rodziną, przyjaciółmi i znajomymi. W związku z tym powinna ona być maksymalnie bezpieczna, a przy tym przyjemna w odbiorze. Tę drugą kwestię rozwiązuje zarówno szkło hartowane, jak i zwykłe, jednak pod względem bezpieczeństwa wzmocnione panele szklane nie mają konkurencji na rynku. Szkło hartowane jest wyjątkowo wytrzymałe, odporne na wysoką temperaturę, a w przypadku ewentualnego zniszczenia pęka na drobne i tępo zakończone kawałki, co minimalizuje ryzyko zranienia się. Tę cechę z pewnością docenią rodzice małych dzieci oraz posiadacze zwierząt domowych.

Szkło zwykłe do kuchni?

Szkło zwykłe do kuchni również znajdzie szerokie zastosowanie, na przykład jako przeszklenie w szafkach lub elementy dekoracyjne na ścianach. Jeżeli nie jest ono narażone na częste uderzenia oraz znajduje się w odpowiedniej odległości od źródła ciepła, to powinno świetnie sprawdzić się w swojej roli. Dodatkowo szeroki wybór kolorów i wzorów pozwala nadać każdej kuchni wyjątkowego charakteru i sprawić, że przebywanie w niej będzie czystą przyjemnością. A cena? Zwykłe szkło jest tańsze od szkła hartowanego, chyba że w grę wchodzi zdobienie lub lakierowanie. W takim wypadku cena uzależniona będzie od wybranych motywów i sposobu zdobienia oraz zamówionej powierzchni do wykonania.

Szkło zwykłe i hartowane w kuchni, na które postawić?

Mówi się, że potrzeba jest matką wynalazku, więc w przypadku zabezpieczenia dużej powierzchni za pomocą szklanych paneli można pokusić się o wykorzystanie zarówno szkła zwykłego, jak i hartowanego. Wszystko zależy od wielkości danej kuchni, jej aranżacji i stylu oraz własnych preferencji, ale dobrze wiedzieć o takiej możliwości, gdyż może się to okazać strzałem w dziesiątkę, przy urządzaniu i wyposażaniu własnego mieszkania. Trzeba jednak pamiętać, że szkło hartowane jest zazwyczaj grubsze od swojego tradycyjnego odpowiednika, co może być widoczne przy zestawianiu ich ze sobą na ścianie. Warto więc wcześniej dowiedzieć się, jaką grubość będą mieć dostarczone panele szklane. Jeśli masz wątpliwości co do tego, jakie szkło wykorzystać w swojej kuchni, poszukaj informacji u największego internetowego szklarza pod linkiem: https://www.szklonawymiar.pl/szklo-na-wymiar/szklo-do-kuchni




Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma kawa rozpuszczalna

Wersja do druku